Νέα δεδομένα, που κάνουν πολύ πιο εύκολη την επιχειρηματική τους ζωή, φέρνει καινούργια υγειονομική διάταξη στους επαγγελματίες της καφεστίασης.
Όπως εξήγησε από τη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας ο υγειονολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, παρέχονται πλέον νέες δυνατότητες διεύρυνσης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
Με τις καινούργιες διατάξεις απελευθερώνονται οι περιορισμοί στη συστέγαση διαφόρων δραστηριοτήτων, στη διάθεση τροφίμων και ποτών μεταξύ των διαφόρων ειδών καταστημάτων, στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στον τρόπο λειτουργίας της μουσικής κ.ά., ενώ δίδεται η δυνατότητα συστέγασης πολλών δραστηριοτήτων σε ενιαία αίθουσα, καθώς και συνύπαρξης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος με άλλες μη υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, καταργούνται τα ελάχιστα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα που έπρεπε να διαθέτουν τα καταστήματα για να λάβουν άδεια λειτουργίας, καθώς και άλλες παρόμοιες δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα ελάχιστος αριθμός αποχωρητηρίων, αποδυτηρίων κ.λπ.
Καταργούνται οι περιορισμοί
Επίσης, δίδεται η δυνατότητα και η ελευθερία στον επιχειρηματία να προβεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στο χώρο των τροφίμων και παροχής υπηρεσιών με απλούς, γενικούς και «οριζόντιους» όρους και προϋποθέσεις, με αντίστοιχη κατάργηση των περιορισμών που υπήρχαν, όπως, για παράδειγμα, η χρήση μόνο ισογείων καταστημάτων.
Στις δε υγειονομικές υπηρεσίες, που είναι και ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός, επιτρέπει να αξιολογούν και να κρίνουν την κάθε επιχείρηση κατά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθός της, και ουσιαστικά κατά την κρίση της, εφαρμόζοντας τους γενικούς όρους που προβλέπουν οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τα παλιά δεδομένα απαγορευόταν η διάθεση σε ένα συγκεκριμένο είδος καταστήματος, π.χ. στην ψησταριά, άλλων ειδών τροφίμων πλην αυτών που αναφερόταν στη διάταξη, όπως γλυκών, καφέ κ.λπ. Η απαγόρευση ίσχυε ακόμα και στις περιπτώσεις που η συγκρότηση και ο εξοπλισμός μιας επιχείρησης εξασφάλιζαν την υγιεινή και ασφάλεια των διατιθέμενων τροφίμων.
Με τη νέα διάταξη καθιερώνονται γενικές κατηγορίες επιχειρήσεων ανά κλάδο δραστηριότητας, που είναι οι εξής:
-Παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν σε λιανική, εργοστάσια και εργαστήρια τροφίμων, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και μικρές επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων
-Επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (ψυκτικοί θάλαμοι, αποθήκες γενικά και logistics providers)
-Επιχειρήσεις μεταφοράς τροφίμων και ποτών καθώς και διάθεσης επί οχημάτων (ex-van)
-Επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου (υπεραγορές τροφίμων, καταστήματα χονδρικού εμπορίου cash and carry, παντοπωλεία, μικτά καταστήματα τροφίμων κ.τ.λ., οι λαϊκές αγορές, το στάσιμο λιανεμπόριο, τα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, καθώς και οι επιχειρήσεις διάθεσης τροφίμων και ποτών μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο)
-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Στη μεγάλη αυτή κατηγορία, υπάγονται οι:
•Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης, όπου υπάγονται όλα τα καταστήματα που προσφέρουν κάθε είδους τρόφιμα και ποτά και διανέμουν τα είδη τους «delivery». Επίσης, οι χώροι εστίασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τραίνα, πλοία) και τα μετασκευασμένα οχήματα
•Επιχειρήσεις αναψυχής και επιχειρήσεις προσφοράς κυρίως οινοπνευματωδών ποτών, όπου υπάγονται όλα τα καταστήματα που προσφέρουν καφέ, ροφήματα και ποτά, όπως καφετερίες, καφενεία, bar, open bar κ.τ.λ., τα κέντρα διασκέδασης κάθε μορφής και οι χώροι εκδηλώσεων.
•Λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μη τροφίμων (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.)
-Επιχειρήσεις που πωλούν λιανικώς σε κινητά καταστήματα (καντίνες, τροχήλατα οχήματα διάθεσης τροφίμων), οι επιχειρήσεις που λειτουργούν προσωρινά σε υπαίθριους χώρους (πανηγύρια, δημόσιες ανοικτές κοινωνικές εκδηλώσεις) και οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων «πόρτα πόρτα»
-Επιχειρήσεις αρτοποιίας.
Συστέγαση
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαμπρόπουλος, νέα δυνατότητα που δίδεται πλέον από τη νομοθεσία είναι η συστέγαση/παράλληλη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων με άλλες δραστηριότητες, εμπορικές ή όχι, σε χώρους σαφώς διαχωρισμένους ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της κάθε δραστηριότητας και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Οι υποκατηγορίες που διαχωρίζονται οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι:
-Επιχειρήσεις παρασκευής και διάθεσης «πρόχειρου» γεύματος κρύας ή ζεστής κουζίνας. Στην υποκατηγορία αυτή ανήκουν τα ζαχαροπλαστεία, τα μπουγατσάδικα, τα κυλικεία, τα οβελιστήρια για διερχόμενους κ.λπ.
-Επιχειρήσεις παρασκευής και διάθεσης «πλήρους» γεύματος. Εδώ ανήκουν τα εστιατόρια, τα ψητοπωλεία, τα σνακ μπαρ, οι πιτσαρίες, οι ψαροταβέρνες κ.τ.λ.
Σε όλες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης επιβάλλεται η ύπαρξη των εξής χώρων:
1. Αίθουσα πελατών για την ανάπτυξη των καθισμάτων ή παραμονή και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, το εμβαδόν της οποίας καθορίζει και τη δυναμικότητα της επιχείρησης, που προσδιορίζεται πλέον σε εξυπηρετούμενα άτομα (όρθιους ή καθήμενους) και όχι σε ανώτατο αριθμό καθισμάτων που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αλλάζει και η αναλογία υπολογισμού της δυναμικότητας, που προκύπτει πλέον με τη διαίρεση του εμβαδού του «καθαρού» χώρου με το συντελεστή 1,20! Όπως γίνεται αντιληπτό, με το νέο αυτό συντελεστή δίδεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, να λάβουν νέα άδεια με αυξημένη δυναμικότητα στον ίδιο χώρο.
2. Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών.
3. Χώρος επεξεργασίας, μεριδοποίησης και διατήρησης των έτοιμων φαγητών.
4. Χώρος πλύσης σκευών.
Σημαντική είναι και η δυνατότητα που δίνεται στις επιχειρήσεις να ιδρύουν καταστήματα όχι μόνο στο ισόγειο των πολυκατοικιών, αλλά και σε άλλους χώρους αυτών, εφόσον βέβαια δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό της οικοδομής.
Τα καταστήματα πρέπει να διαθέτουν χώρους ανάλογους με τις δραστηριότητες και τα είδη που διαθέτουν, ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων και να τηρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής στην παροχή υπηρεσιών.
Τέλος, σημαντικές είναι οι εξελίξεις και για τις άδειες μουσικής. Αυτές συνεχίζουν να χορηγούνται από τη Δημοτική Αρχή, μετά τη σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, ωστόσο η δέσμευση που τίθεται με τη νέα διάταξη είναι μόνο στο επίπεδο έντασης της μουσικής, που είναι 80 dB(A), δίχως να αναφέρεται άλλου είδους περιορισμός (λ.χ. η απαγόρευση χρήσης μικροφωνικής συσκευής ή ενισχυτών μουσικών οργάνων).
Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα ύπαρξης μουσικής στον υπαίθριο χώρο των καταστημάτων με προϋποθέσεις και συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης, που συνίσταται σε υποβολή σχεδιαγραμμάτων με τη θέση των ηχείων και βεβαίωση μηχανικού ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι.
Της Βίκυς Βετουλάκη