Π. Νίκας: «Μέχρι το 2019 πρέπει να έχει αλλάξει η παραλιακή ζώνη»
Η σχέση της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα του δημάρχου Π. Νίκα με τις αιτιάσεις δημοτικών παρατάξεων, αλλά του επιστημονικού κόσμου, σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην παραλιακή ζώνη και την οδό Ναυαρίνου, ήταν περίπου… αυτιστική.
Εκτός από το καλοκαίρι του 2007 που εφαρμόστηκαν κάποια μέτρα μονοδρόμησης, έκτοτε και μέχρι πρότινος, όταν ετίθετο το θέμα, είτε με μορφή σχετικής ερώτησης είτε με μορφή παρέμβασης, η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: στην παραλιακή οδό δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση, διότι υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα.
Ξαφνικά τις προηγούμενες ημέρες όλα άλλαξαν. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όταν το θέμα τέθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, ο δήμαρχος υπογράμμισε: «Για την παραλία κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα ανάπλασης αστικού χώρου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Μία πόλη από κάθε περιφέρεια θα ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και είμαστε η μοναδική πόλη στην Πελοπόννησο η οποία πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπλασης του αστικού χώρου. Μελετητικά η παραλία είναι σχεδόν ώριμη από το 2002.
Υπάρχει σχετική μελέτη, η οποία απαιτεί επικαιροποίηση, και όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να σας ενημερώσουμε, θα έρθει το θέμα στο ∆ημοτικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2019 πρέπει να έχει αλλάξει η παραλιακή ζώνη, η ζώνη που φέρνει τα περισσότερα χρήματα στην πόλη της Καλαμάτας, και να αυξηθεί ο πλούτος που έρχεται μέσω της παραλίας προς την πόλη, προς τους κατοίκους».
Τις προηγούμενες ημέρες της παραπάνω δήλωσης σε άλλες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως η μελέτη για την ανάπλαση και τη μονοδρόμηση του πρώτου τμήματος της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα, είναι σχεδόν έτοιμη.
Στο μυαλό του υπάρχει και η προοπτική να μονοδρομηθεί ολόκληρο το τμήμα της Ναυαρίνου, μέχρι την Αύρας τουλάχιστον, τμηματικά και με κατεύθυνση από το λιμάνι προς τη Βέργα. Αλλά αυτό θα γίνει τμηματικά, ή με τη λογική της Δημοτικής Αρχής «βλέποντας και κάνοντας».
Η μελέτη που έχει ετοιμαστεί για το τμήμα της Ναυαρίνου από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προβλέπει το στένεμα και το στρώσιμο της οδού με κυβόλιθους, τη διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου ώστε οι διαστάσεις του να είναι ίδιες σχεδόν με το νότιο, τη μετακίνηση του ποδηλατόδρομου λίγο βορειότερα και τη διαπλάτυνσή του, την τοποθέτηση νέων ιστών φωτισμού και την απαγόρευση της στάθμευσης κάθε τροχοφόρου, εκτός των ποδηλάτων.
Βέβαια, για να έχει επιτυχία το πείραμα, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διανοίξεις των οδών Μ. Αλεξάνδρου, Βουλγαροκτόνου και Λεωνιδίου, μέχρι την οδό Κρήτης.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι με νόμο του κράτους η οδός Ναυαρίνου από το 1987 έχει προβλεφθεί να πεζοδρομηθεί μέχρι την οδό Αύρας, το ίδιο βέβαια ισχύει και με την Αριστομένους. Το μόνο που έλειπε και απουσιάζει ακόμα είναι η πολιτική βούληση…
του Αντώνη Πετρόγιαννη