Η χρηματοδότηση “καίει” την εξοικονόμηση ενέργειας

Η χρηματοδότηση “καίει” την εξοικονόμηση ενέργειας

Στις πιστώσεις «κολλάνε» οι μικροί
Δήμοι για έργα εξοικονόμησης ενέργειας

Για το «Σύμφωνο Δημάρχων», που στόχο έχει την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές τους, ενημερώθηκαν χθες σε ημερίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας.
Το «Σύμφωνο Δημάρχων» αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση, στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές Αρχές. Με τη δέσμευσή τους οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.
Από τη Μεσσηνία έχει ήδη υπογράψει από το 2012 ο Δήμος Μεσσήνης.
Χθες οι δήμαρχοι άκουσαν από τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας και τον υπεύθυνο σύμβουλο για τα ενεργειακά θέματα, Γ. Σαρρή, πώς η Περιφέρεια μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Περιφέρεια
Προκειμένου να μετατρέψουν την πολιτική δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο αναλαμβάνουν, κυρίως, να συντάξουν μια Βασική Απογραφή Εκπομπών και να υποβάλουν, εντός ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, στο οποίο και περιγράφονται οι βασικές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν.
Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία ανέφερε ότι παρόμοιες ημερίδες έχουν πραγματοποιηθεί σε Κορινθία και Αργολίδα, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει στη Σπάρτη και στις αρχές Νοεμβρίου στην Τρίπολη. Μάλιστα, τη χθεσινή ημερίδα στην Καλαμάτα παρακολούθησε και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης.
«Η Περιφέρεια είναι συντονιστής και το σύμφωνο είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντάξουμε έργα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση του κόστους. Το πακέτο “Γιουνκέρ” απαιτεί έργα, πέρα από τις γνωστές μελέτες, να έχουν και επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα ανταποδοτικότητα, επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας», τόνισε η κα Νικολάκου, ενώ διευκρίνισε ότι μπορούν να ενταχθούν έργα όπως η αλλαγή λαμπτήρων σε όλη την Περιφέρεια, αλλά και η μείωση ενεργειακής κατανάλωσης στα δημόσια και δημοτικά κτήρια, τα σχολεία, κ.λπ.
Εξήγησε, δε, ότι τέτοια έργα δε θα είναι επιλέξιμα στο ΣΕΣ τη νέα προγραμματική περίοδο.
Στην ομιλία της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, στην Ελλάδα τα αστικά κέντρα συγκεντρώνουν το 80% περίπου του πληθυσμού και καταναλώνουν το 75% της παραγόμενης ενέργειας, με κύριους τομείς κατανάλωσης το κτηριακό και τις μεταφορές.
Για την παραγωγή αυτής της ενέργειας, η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί το 35% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Τόνισε ακόμη πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει ρόλο και δράση. «Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, τα αποτελέσματα των δράσεων των υπογραφόντων στοχεύουν εν γένει σε μια ενεργειακή βιώσιμη τοπική κοινωνία μέσα από τη δημιουργία ενός υγιέστερου περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε καλύτερες υπηρεσίες, βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και μεγαλύτερης ενεργειακής ανεξαρτησίας», τόνισε η κα Αλειφέρη, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια, ως συντονιστής, έχει αποφασίσει να ενισχύσει την προώθηση του Συμφώνου μεταξύ των Δήμων της, αλλά και να υποστηρίξει όσους ενταχθούν.

Δήμαρχοι
Ο σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Σαρρής αναφέρθηκε, κυρίως, στο Γραφείο Ενέργειας, το οποίο θα συσταθεί στην Περιφέρεια και αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου, προσφέροντας οικονομική και τεχνική υποστήριξη στους συμμετέχοντες, σχέδια δράσης κ.λπ.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε ότι στην Ελλάδα από συμφωνίες που δε γίνονται πράξεις έχουμε χορτάσει. Χαρακτήρισε τον εαυτό του τυχερό δήμαρχο, καθώς, όπως είπε, από τους 10 υπαλλήλους που έχει οι 6 είναι ηλεκτρονικοί μηχανικοί που μπορούν να σχεδιάσουν για την ενέργεια και έχουν προωθήσει συγκεκριμένα προγράμματα.
«Σ’ αυτή την απρογραμμάτιστη και διαλυμένη χώρα πρέπει, επιτέλους, κάτι να λειτουργήσει. Και λυπάμαι που κι εγώ είμαι μέσα στο σύστημα διάλυσης», είπε στη συνέχεια ο κ. Νίκας.
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε ενεργειακά έργα του Δήμου: στο νέο Δημαρχείο που στους χώρους του θα υπάρχει σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου, στην αλλαγή φώτων στη Νέα Είσοδο, τη Φαρών και την Αρτέμιδος που θα ακολουθήσει. Επίσης, είπε ότι από το πρόγραμμα «Τζέσικα» θα αλλαχθούν 15.000 λαμπτήρες σε όλη την πόλη και αυτό θα επιφέρει 55% εξοικονόμηση ενέργειας.
Τέλος, μίλησε για ενεργειακή αναβάθμιση τμημάτων αθλητικών υποδομών, όπως το κολυμβητήριο.
Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Ι. Μαραμπέας, χαρακτήρισε τον εαυτό του άτυχο δήμαρχο, καθώς βρίσκεται στον πιο υποστελεχωμένο Δήμο, με 70 οικισμούς, εκ των οποίων οι 40 έχουν λιγότερους από 100 κατοίκους.
Όπως τόνισε, ο Δήμος του έχει διάθεση να ενταχθεί στο Σύμφωνο, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να γίνει στα 27 αντλιοστάσια τη Μάνης, τα οποία τώρα καταναλώνουν 500.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, του οποίου Δήμος είναι και ο μόνος που συμμετέχει στο Σύμφωνο από το 2012, είπε ότι υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα επόμενα χρόνια.
Ανέφερε κι αυτός το πρόγραμμα έλλειψης πόρων και τόνισε ότι ο Δήμος του θα αξιοποιήσει την παραμικρή πίστωση για τη μείωση των ρύπων. Μάλιστα, δίνοντας στοιχεία, είπε ότι έχει ήδη μειώσει τους ρύπους του κατά 25%.
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν και οι δήμαρχοι Οιχαλίας, Αρ. Σταθόπουλος και Τριφυλίας, Π. Κατσίβελας, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Επίσης, την παρακολούθησαν μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας.

της Βίκυς Βετουλάκη