21 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τις 7.00 το πρωί… τα λεπτά που ακολούθησαν θα μείνουν για χρόνια χαραγμένα σε όσους κατοικούν ή έχουν επιχειρήσεις στο Ασπρόχωμα.
Ήταν η στιγμή που ο δυνατός ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ό,τι βρήκε στο διάβα του.
Οι επιχειρηματίες, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, βρήκαν το κουράγιο να ξαναστήσουν ό,τι το φαινόμενο κατέστρεψε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κήρυξε την περιοχή θεομηνιόπληκτη και έτσι οι «χτυπημένοι» πολίτες θα πάρουν, έστω, κάποια μικρή αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν.
Τι γίνεται, όμως, με τους τάφους που ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε; Εμείς βρεθήκαμε στο νεκροταφείο του Ασπροχώματος, όπου – δυστυχώς- η εικόνα δεν έχει αλλάξει και πολύ, με τους περισσότερους τάφους να παραμένουν στην κατάσταση που είχαμε μεταφέρει στις 21 του προηγούμενου μήνα.
Σχετικά ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει δηλώσει ότι η ευθύνη του Δήμου για το νεκροταφείο περιορίζεται στους κοινόχρηστους χώρους αυτού, ενώ είναι ευθύνη των οικογενειών η επισκευή των τάφων.
Έτσι, συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν σπασμένα μάρμαρα και φερτά από τον αέρα υλικά που είχαν κλείσει στους διαδρόμους, ενώ συμμάζεψαν το χώρο, αν και – για παράδειγμα- τα σπασμένα φωτιστικά παραμένουν διαλυμένα εκεί.
Επειδή, όμως, κάποιες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή ζουν μακριά ή και αδιαφορούν για την αποκατάσταση των τάφων, επικρατεί η απαράδεκτη κατάσταση που φαίνεται στις φωτογραφίες.
Και δεν είναι μόνο ο μη σεβασμός προς τους νεκρούς, αλλά και η εικόνα που αντικρίζουν οι δεκάδες συγγενείς άλλων νεκρών που πηγαίνουν καθημερινά στο χώρο.
Μήπως θα έπρεπε, λοιπόν, να βρεθούν κάποια χρήματα για να γίνει αποκατάσταση των ζημιών στο κοιμητήριο;
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας