Συνδέουν τα 2 τσιγαράδικα που εντοπίσθηκαν στα ύδατα της Μεσσηνίας με εμπόριο όπλων

Συνδέουν τα 2 τσιγαράδικα που εντοπίσθηκαν στα ύδατα της Μεσσηνίας με εμπόριο όπλων

Περιπλέκεται η υπόθεση με τα 2 τσιγαράδικα που εντοπίσθηκαν φέτος
Άλλες διαστάσεις στον εντοπισμό και την κατάσχεση χιλιάδων πακέτων λαθραίων τσιγάρων, στα δύο πλοία που εντοπίσθηκαν φέτος στα θαλάσσια ύδατα της Μεσσηνίας, δίνει σε κυριακάτικο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», συνδέοντας τα με το κύκλωμα που ανήκει το πλοίο “Haddad 1” που εντοπίστηκε με όπλα και σφαίρες στις αρχές Σεπτεμβρίου νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Οι υποθέσεις αυτές δείχνουν να ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια των Ελληνικών Αρχών, καθώς φαίνεται να εμπλέκεται ακόμα και η CIA.
Μάλιστα, άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΥΠ, σε συνεργασία με την CIA, συντάσσει λίστα με ναυτιλιακές εταιρείες – «φαντάσματα» που πραγματοποιούν με τα βαπόρια τους εκτεταμένο λαθρεμπόριο όπλων και τσιγάρων για λογαριασμό τζιχαντιστών σε Λιβύη και Συρία.

Σκοτεινή υπόθεση
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, το δημοσίευμα της «Καθημερινής» συνδέει τα πλοία “Mesogio” και “Genc 3”, που κατασχέθηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο με λαθραία τσιγάρα, με την εταιρεία και το πλοίο που μετέφερε όπλα.
Στο ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη γίνεται λόγος για σκοτεινή υπόθεση «ανταλλακτικού εμπορίου» σε ό,τι αφορά την έρευνα για τo πλοίο “Haddad 1”, το οποίο εντοπίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου νοτιοανατολικά της Κρήτης φορτωμένο με όπλα και σφαίρες, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Κεντρικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζουν Έλληνες “επιχειρηματίες”, οι οποίοι τροφοδοτούν με όπλα και λαθραία τσιγάρα Συρία και Λιβύη και σε αντάλλαγμα φορτώνουν “μαύρο” πετρέλαιο σε μικρά δεξαμενόπλοιά τους. Έρευνα για τη δράση τους διεξάγουν Αμερικανοί και Έλληνες αξιωματούχοι, η Αρχή για το “ξέπλυμα”, ενώ η δικαστική διερεύνηση ανετέθη στην 1η ανακρίτρια Ηρακλείου. Η υπόθεση έχει και χαρακτηριστικά διπλωματικού – στρατιωτικού θρίλερ.
Το “Haddad 1” φέρεται να διαχειρίζεται εταιρεία “φάντασμα” με έδρα την Ακτή Μιαούλη. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τη θεωρούν ύποπτη για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών (πράγματι στο πλοίο βρέθηκε ειδική κρύπτη για τη μεταφορά ναρκωτικών), ενώ η Frontex την εμπλέκει σε υποθέσεις διακίνησης μεταναστών από τα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία».
Μαζί με τα όπλα και τις σφαίρες τους το “Haddad 1” έκρυβε σε κοντέινερ 2,5 εκατομμύρια αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

Σύνδεση με Μεσσηνία
Από τα πλαστά έγγραφα που βρέθηκαν στη γέφυρα του “Haddad 1” προέκυπτε ότι πλοιοκτήτρια εταιρεία ήταν η Haddad Shipping CO S.A. με έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ ως διαχειρίστρια εταιρεία εμφανιζόταν ναυτιλιακή με επωνυμία Phoenicia Maritime LLC και έδρα το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας.
Σε ό,τι αφορά τα δύο πλοία που εντοπίσθηκαν στη Μεσσηνία, η «Καθημερινή» αναφέρει: «Νεότερες πληροφορίες συνδέουν την υπόθεση μεταφοράς όπλων σε Συρία και Λιβύη με πρόσφατες επιχειρήσεις του Λιμενικού νοτίως της Πελοποννήσου. Πηγή της “Κ” αποκαλύπτει ότι η εταιρεία – φάντασμα της Ακτής Μιαούλη διαχειρίζεται το πλοίο με σημαία Τανζανίας, που εντοπίστηκε το Φεβρουάριο του 2015 ανοικτά της Κορώνης να μεταφέρει 6.000 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων. Στην επιχείρηση συμμετείχε ελικόπτερο του Λιμενικού.
Επιπλέον, το ίδιο κύκλωμα φέρεται να σχετίζεται και με λαθρεμπορικό πλοίο που εντοπίστηκε, το Μάρτιο, ανοικτά του ακρωτηρίου “Κηπούλα” στην Καλαμάτα, φορτωμένο με 10.760 κιβώτια λαθραίων τσιγάρων. Στο πλαίσιο της έρευνας, μάλιστα, οι Λιμενικές Αρχές της Μάλτας προχώρησαν σε κατάσχεση δεξαμενόπλοιου που, όπως διαπιστώθηκε, είχε ανεφοδιάσει με καύσιμο το φορτηγό πλοίο ανοικτά των ελληνικών ακτών».
Να σημειωθεί ότι σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για το πλοίο “Haddad 1” η εταιρεία του φέρεται ως ελληνική με έδρα γραφείων την Ακτή Μιαούλη, μόνο που στην πολυκατοικία, στον αριθμό που φαινόταν στα επίσημα έγγραφα του πλοίου, ουδεμία τέτοια εταιρεία στεγάζεται. «Πρόκειται για “Εταιρείες – φαντάσματα”, που δηλώνουν έδρα οπουδήποτε, καθώς δε διαθέτουν καν γραφεία, παρά μόνο δορυφορικά τηλέφωνα και συγκεκριμένης μάρκας και λογισμικού κινητά τηλέφωνα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να τα παρακολουθήσουν ακόμα και εξελιγμένα μηχανήματα», λέει αξιωματούχος ο οποίος έχει γνώση των ερευνών.

Τα δύο πλοία
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, το πλοίο «Mesogio», σημαίας Τανζανίας, με πλήρωμα 6 Ουκρανούς, εντοπίσθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ανοικτά του Μεσσηνιακού κόλπου και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, έχοντας στο εσωτερικό του κοντά στα 67 εκατομμύρια τσιγάρα. Και οι 6 Ουκρανοί προφυλακίσθηκαν.
Από τις Αρχές τού αποδόθηκε ο ρόλος της «μάνας» και δουλειά του ήταν να μοιράζει λαθραία σε μικρότερα σκάφη, τα οποία θα έβγαζαν στη στεριά, ώστε να μεταφορτωθούν σε νταλίκες και να προωθηθούν στη μαύρη αγορά.
Ένα μήνα μετά οδηγείται στο λιμάνι της Καλαμάτας το πλοίο «Genc 3», σημαίας Αγ. Βικεντίου και Γρεναδίνων, φορτωμένο με 11 κοντέινερ αιγυπτιακά τσιγάρα Cleopatra, τα οποία έχουν κατασχεθεί.
Οι 5 Τούρκοι, 2 Γεωργιανοί και ο 1 Ινδός, που αποτελούσαν το πλήρωμα, αρχικά προφυλακίσθηκαν και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.

Της Βίκυς Βετουλάκη