Τι συμφώνησαν Κυβέρνηση και Δανειστές
Τα βρήκαν κυβέρνηση και δανειστές για τα φαρμακεία, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατέληξαν σε συμβιβαστική φόρμουλα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που πλέον δε θα ανήκουν μόνο σε φαρμακοποιούς.
Το κουαρτέτο των θεσμών έκανε αποδεκτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους θεσμούς, συζητήθηκαν, επίσης, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, εκπτώσεις και περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων –θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο –, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής, διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
“Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Έτσι κι αλλιώς χαμένοι είμαστε” είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου, προειδοποιώντας ότι η απεργία που ξεκινάει από αύριο, θα είναι διαρκείας.
“Λέμε κυλιόμενες απεργίες γιατί δεν επιτρέπεται, αλλά ουσιαστικά είμαστε επ’ αόριστον. Προκειμένου να μας τα πάρουν και να κάνουν αυτά που θέλουν για να δημιουργηθούν οι αλυσίδες κλπ., τα κλείνουμε μόνοι μας” υπογράμμισε ο κ. Λουράντος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι ανάγκες των πολιτών θα καλυφθούν τις ημέρες της απεργίας από τα διανυκτερεύοντα και τα εφημερεύοντα φαρμακεία, που θα λειτουργούν κανονικά.
“Θέλουν να υπάρχει μια απελευθέρωση, να μπορεί ο καθένας να ανοίγει φαρμακείο, παίρνοντας ένα φαρμακοποιό ως υπάλληλο, κατά τα συμφέροντά του. Αυτό το καθεστώς δεν υπάρχει στην Ευρώπη” επισήμανε και προέβλεψε ότι σε περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας, οι μεγάλες εταιρείες φαρμάκων θα ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων και θα πουλούν τα δικά τους φάρμακα.
“Δεν ποινικοποιούμε το κέρδος, αλλά από την άλλη μεριά το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα” σχολίασε ο κ. Λουράντος.
Εκτίμησε, επίσης, ότι σε περίπτωση αλλαγής στο ιδιωτικό καθεστώς, θα πληγούν καίρια και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που -όπως είπε- πουλούν και με πίστωση, ενώ το ελληνικό φάρμακο είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.