Δήμαρχος – “γιατρός” …και άκρως αλαζονικός

Δήμαρχος – “γιατρός” …και άκρως αλαζονικός

Παραμύθια της… Χαλιμάς
ότι η κρίση επηρεάζει την υγεία

Προκλητικές δηλώσεις από τον Παναγιώτη Νίκα

Το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας κάνει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διαλέξεις περί λαϊκισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δίκιο. Υπάρχουν, όμως, και στιγμές που μάλλον δεν ξέρει τι λέει.
Τελευταίο παράδειγμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος: ούτε λίγο-ούτε πολύ διακήρυξε ότι λαϊκίζουν όσοι προβαίνουν σε «περισπούδαστες αναλύσεις» για κόσμο που αυτοκτονεί ή παθαίνει καρδιακά επεισόδια εξαιτίας της κρίσης. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι αυτές οι «περισπούδαστες» αναλύσεις γίνονταν επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκείνοι που τα έλεγαν αυτά, δε μιλούν πια ούτε για αυτοκτονίες ούτε για καρδιακά.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, παίρνοντας το λόγο επί προσωπικού, μια και έχει δώσει στη δημοσιότητα έρευνα με αντίθετα αποτελέσματα, τόνισε ότι «δυστυχώς όσο η κρίση συνεχίζεται, τόσο αυξάνεται το ποσοστό των εμφραγμάτων και των αυτοκτονιών. Μακάρι να μην ήταν έτσι».
Βέβαια, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι η αναφορά του δεν αφορούσε στον Μανώλη Μάκαρη, αλλά το ολίσθημα είχε διαπραχθεί.
Πάντως, επειδή έχει παραδεχθεί και δημόσια ότι διαβάζει ανελλιπώς την εφημερίδα “Καθημερινή”, του υπενθυμίζουμε ότι την ίδια ημέρα που έκανε ο ίδιος τις περισπούδαστες αναλύσεις, η εφημερίδα έγραφε σε σχετικό ρεπορτάζ: “Μπροστά στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο εκδήλωσης «επιδημίας» καρδιαγγειακών νοσημάτων την επόμενη 15ετία βρίσκεται ο ελληνικός πληθυσμός. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί γιατροί, εάν δε ληφθεί σοβαρή μέριμνα για την πρόληψη ή την έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων όπως υπέρταση, διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία και κάπνισμα, το 2030 θα έχει αυξηθεί κατά 19% η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου στην Ελλάδα και κατά 15% η συχνότητα των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Σήμερα στην Ελλάδα η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου είναι κοντά στο 5% και των εγκεφαλικών στο 2%, τουλάχιστον ένας στους τρεις Έλληνες είναι υπερτασικοί και το 35% έχει αυξημένη χοληστερίνη.
Σημείο-«κλειδί» για την επερχόμενη επιδημία είναι οι νέοι άνδρες (έως 30 ετών) που φαίνεται ότι παραμελούν την υγεία τους, αν και εμφανίζουν «εντυπωσιακά» ποσοστά υπέρτασης (άνω του 30%) και υπερβολικού βάρους (51%).
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) που υλοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γιώτα Τουλούμη, με πόρους του ΕΣΠΑ, σε πανελλαδικό δείγμα 6.000 ατόμων το διάστημα φθινόπωρο 2014-2015.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσίασαν η κα Τουλούμη, ο καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης Γεώργιος Στεργίου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Άννα Καρακατσάνη, ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Το 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία. Το 11% όσων συμμετείχαν είχαν διαβήτη με ικανοποιητικά ποσοστά ρύθμισης λόγω θεραπείας (41%). Αυξημένη χοληστερίνη είχε το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών. Υπέρβαροι ήταν το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών.
Συνολικά το 40% του δείγματος ήταν απασχολούμενοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 28,5%.
Ένας στους τέσσερις έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 700 ευρώ, το 10% είναι ανασφάλιστοι και επιπλέον 3% δεν έχει βιβλιάριο υγείας σε ισχύ. Σχεδόν το 1/3 αυτοαξιολογεί την κατάσταση της υγείας του ως μέτρια ή κακή, το 24% εμφανίζει συμπτώματα άγχους και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης. Σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι έχει πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω οικονομικού κόστους».

του Αντώνη Πετρόγιαννη