Kalamata21: Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας στο ΥΠ.ΠΟ., αναζητούνται 21 εκ. ευρώ

Kalamata21: Κατατέθηκε ο φάκελος  υποψηφιότητας στο ΥΠ.ΠΟ., αναζητούνται 21 εκ. ευρώ

Ερωτηματικά για το ύψος του προϋπολογισμού και τη χρηματοδοτική του επάρκεια 
Σχετικά με την έγκριση του σχεδίου οργάνωσης, χρηματοδότησης και δημιουργίας υποδομών για τη φιλοξενία του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021» για τα έτη 2017 – 2025, συζήτησε, μεταξύ άλλων, προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση, την οποία είχε ετοιμάσει το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata21, ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία.
Για την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, χθες το μεσημέρι μετέβη στην Αθήνα κλιμάκιο αποτελούμενο από τη δημοτική σύμβουλο Αναστασία Μπελογιάννη, αντιπρόεδρο της ΚΕ «Φάρις» και τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, Έκτορα Τσατσούλη.
 
Π. Νίκας: Αναγκαία η στήριξη του κράτους
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όσα προβλέπονται στο σχέδιο, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον η Καλαμάτα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και εφόσον η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οι οποίες προσδιορίζονται περίπου στο 50% του προγράμματος, με την προϋπόθεση – επίσης – της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.
Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα σε μια δεκαετία και αν η Καλαμάτα επιλεγεί και είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, αυτό θα σημάνει τον επαναπροσδιορισμό της πορείας της ως πόλης.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι εκτός από το Δήμο και την κυβέρνηση, συμμετοχή θα υπάρξει και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και τους Δήμους της νότιας Πελοποννήσου.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι χορηγίες αποτελούν σπουδαίο πεδίο δραστηριότητας και είναι βέβαιο ότι θα έλθουν μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση για την Καλαμάτα, εφόσον δηλαδή η πόλη συμπεριληφθεί στις τρεις φιναλίστ. Σημειώνεται ότι στο παρόν στάδιο η κύρια χορηγία προήλθε από την ΤΕΜΕΣ ΑΕ και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, προς τον οποίο ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες για ακόμη μια φορά.
Ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική εισφορά του Δήμου Καλαμάτας για τα έτη 2017 – 2025 ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.760.000 θα είναι σε υπηρεσίες (αποσπάσεις προσωπικού, παραχώρηση χώρων, διοικητική υποστήριξη κ.ά.).
 
Αντιδράσεις
Σε ό,τι αφορά τη μείζονα μειοψηφία, ο επικεφαλής της, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε συγκεκριμένη αναφορά για το πώς θα καλυφθεί το κόστος που αντιστοιχεί στο Δήμο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένη απάντηση, ωστόσο, δε δόθηκε, παρά μόνο ο δήμαρχος επέμενε ότι δε θα επιβαρυνθούν οι δημότες, ενώ ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι το κόστος που αντιστοιχεί στο Δήμο σε ρευστό είναι διαχειρίσιμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ποσό κατ’ έτος είναι περίπου αντίστοιχο με τα χρήματα που ήδη πληρώνει ο Δήμος κάθε χρόνο για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας απείχε από τη ψηφοφορία, εκτός του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Αλούπη, που υπερψήφισε.
Η μείζων μειοψηφία ζήτησε ακόμη τη συγκρότηση επιτροπής που θα παρακολουθεί, ελέγχει και υποστηρίζει τα θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποκλείεται από το όργανο διοίκησης που θα δημιουργηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος, ωστόσο η πρότασή της απορρίφθηκε από το δήμαρχο.
Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, καταψήφισε και, μάλιστα, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποχωρήσει άμεσα από τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, διότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν αφορά στον πολιτισμό, αλλά τα συμφέροντα των μάνατζερ, των ατζέντηδων, των ιδιωτών.
Αν και υπήρξαν ορισμένοι αστερίσκοι από την “Αλλαγή”, η δημοτική παράταξη ψήφισε “υπέρ”, μαζί με την “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών” και την “Ελληνική Δράση”.

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη