Νέστωρ Οινοποιητική: Ο «βασιλιάς» θέλει να επιστρέψει στο θρόνο του

Νέστωρ Οινοποιητική: Ο «βασιλιάς» θέλει να επιστρέψει στο θρόνο του

Να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις του «Νέστορα» με τους αμπελουργούς της Μεσσηνίας, αλλά και το τραυματισμένο όνομα της μάρκας στην ελληνική αγορά, επιχειρεί ο Σπύρος Λαφαζάνης, ο οποίος εδώ και κάτι παραπάνω από ένα χρόνο έχει πάρει στα χέρια του τον έλεγχο του ιστορικού οινοποιείου, με τη φιλοδοξία να το επαναφέρει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Το επιχειρησιακό σχέδιο, που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ο γνωστός οινοποιός, προβλέπει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής, ανάπλαση του χώρου, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο οινοτουρισμός, αλλά και εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας με νέους κωδικούς. Το τελευταίο «χτύπημα» εδώ είναι το λανσάρισμα εμφιαλωμένου τσίπουρου που σηματοδοτεί την είσοδο, για πρώτη φορά, του «Νέστορα» στη συγκεκριμένη κατηγορία.
 
Εξόφληση χρεών
Προτού γίνουν όλα αυτά, ωστόσο, βασικό μέλημα του Σπύρου Λαφαζάνη, όπως τονίζει ο ίδιος μιλώντας στην «ΥΧ», ήταν να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις του πάλαι ποτέ συνεταιριστικού οινοποιείου με τους παραγωγούς της περιοχής, αναγνωρίζοντας ότι δίχως αυτούς κάθε προσπάθεια ανασύνταξης θα έπεφτε στο κενό. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, δρομολογήθηκε η εξόφληση των αμπελοκαλλιεργητών για χρέη που χρονολογούνταν ακόμα και από τον τρυγητό του… 2009 και έφταναν αθροιστικά το 1 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία υλοποιήθηκε σε τρεις δόσεις και ολοκληρώθηκε με επιτυχία φέτος.
Εγκαθιδρύθηκε ένα νέο σύστημα πληρωμών που προβλέπει καταβολή του 50% με την παράδοση της πρώτης ύλης και εξόφληση του υπόλοιπου 50% τον Ιανουάριο, ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο, όπως ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαιώνει, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και τη φετινή σεζόν. Την ίδια στιγμή, καταβλήθηκε προσπάθεια οι τιμές αγοράς του οινοποιήσιμου σταφυλιού να κινηθούν σε επίπεδα, έστω και ελαφρώς υψηλότερα, από εκείνα της αγοράς.
Έτσι, η ποικιλία Φιλέρι αγοράστηκε φέτος έναντι 40-45 λεπτών/κιλό (αναλόγως της ποιότητας), το Chardonnay έναντι 45 λεπτών/κιλό, το Μοσχοφίλερο και ο Ροδίτης έναντι 35-40 λεπτών/κιλό, ενώ ο γενικός τρύγος πληρώθηκε με 27 λεπτά/κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το οινοποιείο του Νέστορα προμηθεύτηκε σταφύλι από συνολικά 1.000 στρέμματα.
 
Επόμενο στοίχημα οι εξαγωγές και ο αμπελώνας
Στα άμεσα σχέδια του Σπύρου Λαφαζάνη περιλαμβάνεται η δημιουργία ιδιόκτητου πειραματικού αμπελώνα, ο οποίος θα στηθεί στο μεγάλο, χέρσο – μέχρι σήμερα – χώρο δίπλα στο οινοποιείο του «Νέστορα» και ο οποίος θα είναι… αφιερωμένος στο Φιλέρι. «Είναι μια μοναδική μεσσηνιακή ποικιλία στην οποία θέλουμε να επενδύσουμε. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν τη γνωρίζουν, όμως διαπιστώνουμε ότι προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση στις γευσιγνωσίες», εξηγεί.
Το επόμενο στοίχημα δεν είναι άλλο από τις εξαγωγές: «Δειγματίσαμε σε αρκετές χώρες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, όπου ήδη έχει παρουσία η εταιρεία Λαφαζάνης και βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο. Στις επόμενες παραγγελίες μέσα στις φορτώσεις θα έχουμε και προϊόντα του “Νέστορα”», σημειώνει. Στα σκαριά βρίσκονται, εξάλλου, έργα ανάπλασης του οινοποιείου, ομολογουμένως ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας, ώστε από την επόμενη χρονιά να καταστεί επισκέψιμο.
Η παραγωγή του «Νέστορα» φέτος έφτασε τα 1,5 εκατ. λίτρα κρασιού και τα 60.000 – 70.000 λίτρα τσίπουρου. Βεβαίως, οι δυνατότητες του οινοποιείου είναι πολύ μεγαλύτερες, ωστόσο ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι «θα πηγαίνουμε βήμα βήμα, αυξάνοντας σταδιακά την παραγωγή μόλις ξεκλειδώνουμε μια καινούρια αγορά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τη συμφωνία που έκλεισε το καλοκαίρι του 2014, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Νέστωρ» μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας ΑΕ) με καταστατική πλειοψηφία της «Λαφαζάνης Οινοποιητική ΑΕ». Η εταιρεία ανέλαβε όλα τα χρέη του συνεταιρισμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών προς τις τράπεζες, τα οποία, όπως αποκαλύπτει ο κ. Λαφαζάνης, κυμαίνονταν μεταξύ 3 εκατ. ευρώ και ρυθμίστηκαν σε ορίζοντα εξαετίας.
 
Εμφιαλωμένο τσίπουρο με ιστορικό όνομα
«Πέρα από το να καθαρίσουμε με τα χρωστούμενα, κάναμε ένα γενικό λίφτινγκ στις ετικέτες, ενώ τα κρασιά παράγονται πλέον από μια καινούρια ομάδα οινολόγων. Έπρεπε να ξεπεράσουμε “παλιές αμαρτίες”, όπως το κακό όνομα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ο συνεταιρισμός στην αγορά, καθώς και ζητήματα όπως η αστάθεια στην ποιότητα», υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης.
Εκτός από το σχεδιασμό των υφιστάμενων ετικετών, η νέα ιδιοκτησία φρόντισε να δώσει και τα πρώτα δικά της δείγματα παραγωγής λανσάροντας τη σειρά «Αβαρίνο». «Βγήκα το όνομα κατοχυρωμένο, αλλά αναξιοποίητο και αποφάσισα να το υιοθετήσω. Μου άρεσε πολύ, καθώς παραπέμπει σε μια από τις παλιότερες ονομασίες της Πύλου», εξηγεί ο κ. Λαφαζάνης. «Πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα κρασιά από το γενικό τρύγο της περιοχής, τα οποία, τόσο το λευκό, όσο και το κόκκινο, αναδεικνύουν την πολυποικιλιακή σύνθεση του μεσσηνιακού αμπελώνα. Είναι αρκετά ποιοτικά και, ταυτόχρονα, οικονομικά, καθώς πωλούνται στο ράφι από 3,5 έως 4,5 ευρώ η φιάλη», αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης.
Εδώ και τέσσερις μήνες η οικογένεια του «Αβαρίνου» απέκτησε ένα καινούριο μέλος. Ο λόγος για το εμφιαλωμένο τσίπουρο που έκανε την εμφάνισή του στα τοπικά καταστήματα σε φιάλες των 700, 200 και 50 ml, ενώ φιλοδοξεί σύντομα να πατήσει πόδι και στην αγορά της πρωτεύουσας. Για την πρώτη χρονιά, η απόσταξη πραγματοποιήθηκε στη μονάδα της οινοποιίας Λαφαζάνη στη Νεμέα, όμως η επόμενη παρτίδα θα παραχθεί στο «Νέστορα», όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός ολοκαίνουργιου αποστακτηρίου. Το κόστος του έργου έφτασε τα 150.000 ευρώ και εντάχθηκε σε πρόγραμμα Leader.

Του Γιάννη Τσατσάκη, Ύπαιθρος Χώρα