Πανελλήνια διάσταση στην έλλειψη ιατροδικαστών που ανέδειξε το «Θάρρος»

Πανελλήνια διάσταση στην έλλειψη  ιατροδικαστών που ανέδειξε το «Θάρρος»

Ανακοίνωση της ιατροδικαστικής εταιρείας με αφορμή τη Μεσσηνία

Πανελλήνιες διαστάσεις παίρνει το θέμα που ανέδειξε στις αρχές Δεκεμβρίου το «Θ» με την έλλειψη ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Με αφορμή περιστατικό που αναφέραμε στο δημοσίευμά μας, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, ενώ χθες σχετικά δημοσιεύματα φιλοξένησαν οι εφημερίδες «Καθημερινή», «Βήμα», «Τα Νέα», καθώς και πολλά γνωστά ειδησεογραφικά sites.

Πανελλήνια διάσταση
Στις 6 Δεκεμβρίου, το «Θάρρος» έθιξε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη κάλυψη της θέσης ιατροδικαστή στη Μεσσηνία.
Χθες σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», όπως και άλλα Μέσα Ενημέρωσης, έδωσαν πανελλήνια διάσταση στο θέμα αναφέροντας: «Σε οικονομική αιμορραγία και ψυχική επιβάρυνση υποβάλλονται συγγενείς θανόντων, αλλά και θύματα ξυλοκοπήματος ή και βιασμού εξαιτίας των τεράστιων κενών ιατροδικαστών σε νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά, στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και στο ΕΣΥ υπηρετούν μόλις 30 ιατροδικαστές (εκ των οποίων τέσσερις σε δημόσια νοσοκομεία), και αυτοί κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου υπηρετεί μόλις ένας ιατροδικαστής, στα Δωδεκάνησα και στη Στερεά Ελλάδα το ίδιο και σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μόλις δύο ιατροδικαστές. Χωρίς ιατροδικαστή παραμένουν μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως Άρτα, Καβάλα, Κατερίνη, Βόλος, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος κ.ά. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ταφή θανόντος καθυστερεί σημαντικά, καθώς η σορός μπορεί να μεταφερθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να υποβληθεί στην απαραίτητη ιατροδικαστική διερεύνηση.

Το περιστατικό της Μεσσηνίας
Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο περιστατικό που κατέγραψε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) στην περιοχή της Μεσσηνίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, “οι οικείοι του θανόντος αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετές ημέρες για να προχωρήσουν στην ταφή, καθώς η σορός έπρεπε να μεταφερθεί στην Κόρινθο, αφού πλέον δεν υπάρχει ιατροδικαστής ούτε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας”.
Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και από θύματα εγκληματικών πράξεων που χρήζουν διερεύνησης. “Υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις όπου βιασμένες γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι αμέσως μετά το βιασμό (χωρίς να έχουν πλυθεί), καθώς πρέπει να μεταφέρουν στον ιατροδικαστή όλα τα στοιχεία. Επίσης, έχουν καταγραφεί αντίστοιχες ιστορίες και σε περιπτώσεις ξυλοδαρμού. Το θύμα καλείται να κάνει σημαντικά έξοδα, γιατί πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη πόλη για να μπορέσει να καταγράψει τις βλάβες που υπέστη και να δικαιωθεί”, αναφέρει η ΕΙΕ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, “είναι καιρός η Πολιτεία και ειδικά το υπουργείο Υγείας να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Μιλάμε για ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών, ειδικά στην περιφέρεια. Είναι νομίζω εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη ενός ιατροδικαστή σε κάθε νομό είναι επιτακτική ανάγκη. Κανείς πολίτης πλέον δεν μπορεί να επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά και επιπλέον πόνο για ένα αναφαίρετο δικαίωμά του”».

Της Βίκυς Βετουλάκη