Σε απόστημα στο σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων μετατρέπονται οι απευθείας αναθέσεις. Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου και παραδέχεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμοι, Περιφέρειες, αλλά και οργανισμοί του Δημοσίου, αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τον αριθμό των έργων που αναθέτουν απευθείας, λειτουργώντας στα όρια της νομιμότητας ή ακόμα και πέρα από αυτά.
Το «Θάρρος» έχει στη διάθεσή του στοιχεία για δύο έργα που εκτελέστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και τα οποία, αν μη τι άλλο, προκαλούν εύλογες απορίες σε ό,τι αφορά το σκεπτικό ανάθεσής τους.
Το πρώτο έχει τίτλο «Έγκριση ανάθεσης έργου Τεχνικής Υποστήριξης προτάσεων ΕΣΠΑ 2014-2020 της Τεχνικής Υπηρεσίας». Ο προϋπολογισμός της δαπάνης του ανερχόταν σε 15.000 ευρώ συν ΦΠΑ 23%. Το φυσικό αντικείμενο του έργου ήταν: Ολοκληρωμένη διαχείριση του εσωτερικού φωτισμού του κτηρίου της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας. Αυτονόμηση της εγκατάστασης του φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του νοσοκομείου με αποκλειστική χρήση ΑΠΕ. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πεδίου στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου με ταυτόχρονη στέγαση των θέσεων στάθμευσης. Πρότυπη χρήση ηλεκτροκίνησης στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας.
Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου δόθηκε με απευθείας ανάθεση σε αρχιτέκτονα- μηχανικό, με το σκεπτικό ότι «υπήρχε άριστη συνεργασία με το νοσοκομείο κατά την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007- 2013, διαπιστωμένη πλέον εμπειρία της στη σύνταξη, έγκριση και υλοποίηση προτάσεων του ΕΣΠΑ και εν γένει όλων των προαπαιτούμενων διαδικασιών από τις διαχειριστικές αρχές».
Αν και το ύψος του προϋπολογισμού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, απορούμε αν ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονα να εκτελεί μηχανολογικές μελέτες, γιατί δεν υπήρξε διερεύνηση αγοράς, σ’ έναν κλάδο που μαστίζεται από κρίση, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν αν τέτοιου είδους έργα μπορούν να εκτελεστούν από αρχιτέκτονα και όχι από κάποιον μηχανολόγο και δη, ενεργειακό επιθεωρητή.
Το «Θάρρος», σε σχετική του έρευνα στον κατάλογο ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ για το Νομό Μεσσηνίας, δε βρήκε το όνομα του αναδόχου του έργου.
Ένα μήνα νωρίτερα ανατέθηκε και πάλι έργο στον/στην ίδια επιστήμονα με τίτλο «Πρόχειρος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών εξειδικευμένου συμβούλου σε ενεργειακά θέματα με αντικείμενο τις αντλίες θερμότητας και τις κεντρικές μονάδες κλιματισμού για τις ανάγκες της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας».
Ο διαγωνισμός που έγινε ήταν πρόχειρος με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή και ο προϋπολογισμός του έργου, αυτή τη φορά, ήταν 24.900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Όπως διαβάζουμε, ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα πρέπει να είναι διπλωματούχος αρχιτέκτονας – μηχανικός με τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δημόσια νοσοκομεία. Η σύμβαση υπεγράφη με ενεργειακή σύμβουλο αρχιτέκτονα-μηχανικό με αντικείμενο τι αντλίες θερμότητας και τις κεντρικές μονάδες κλιματισμού.
Και γι’ αυτό το έργο τα ερωτήματα παραμένουν τα ίδια: Γιατί δε διενεργήθηκε δημόσιος διαγωνισμός και αν η ειδικότητα “ενεργειακή σύμβουλος” σημαίνει και ενεργειακός επιθεωρητής, όπως επιβάλλεται σε τέτοιου είδους έργα.
Επαναλαμβάνουμε ότι ο/η ανάδοχος του έργου δεν υπάρχει στον κατάλογο των ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ για το Νομό Μεσσηνίας.
Βέβαια και οι δύο συμβάσεις που έχουμε στα χέρια μας εμφανίζουν όλα τα νόμιμα και απαραίτητα στοιχεία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει και να φαίνεται τίμια.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, σε χθεσινή μας συνάντηση δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι και τα δύο έργα είναι “καθαρά” και ως προς το νόμο και ως προς την ουσία, αφού ακολουθήθηκαν όλα όσα προβλέπονται.
Από εκεί και πέρα, επειδή υπήρχε πίεση χρόνου, όπως γίνεται με τα έργα του ΕΣΠΑ, επιχειρήθηκε να εξευρεθεί άμεσα ένας επιστήμονας με εγνωσμένη εμπειρία, ώστε να μη χαθεί η επιχορήγηση. Αυτό έγινε με ένα πρόσωπο που πληρούσε απολύτως τις προϋποθέσεις της διακήρυξης.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη