Ομόφωνη καταδίκη στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε… αναμονή εδώ και 30 χρόνια περίπου. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουμε δύο εξελίξεις, όπου η μία αντιβαίνει την άλλη.
Η πρώτη είναι η ιστορία με τη ΣΔΙΤ και την ΤΕΡΝΑ και η άλλη με την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει η διαχείριση με όρους περισσότερο οικολογικούς και λιγότερο κοστοβόρους. Την πρόθεση αυτή φαίνεται να ακολουθούν τόσο οι δήμαρχοι της Περιφέρειας όσο και τα κόμματα, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Έτσι, η ιστορία μπαίνει σε νέα διακριτή φάση, καθώς οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου: α) βρίσκονται εν αναμονή των κυβερνητικών ενεργειών για θεσμικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, β) του συντονισμού των δημάρχων με τη θεσμική ενεργοποίηση μέσων και εργαλείων που διαθέτουν, και, γ) της υιοθέτησης των χρόνιων οικολογικών θέσεων, πρωτοπόρων ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών κινήσεων στους δήμους της Πελοποννήσου.
Προχθές, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη σύσκεψη των δημάρχων και του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΦΟ.Δ.Σ.Α. και το Πρόεδρο της ΠΕΔ για τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και για σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την λειτουργία των δήμων. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν και οι βουλευτές των Νομών της Περιφέρειας,
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Καμπόσος είπε ότι δεν γίνεται άλλοι να αποφασίζουν για την τύχη των δήμων σε ό,τι έχει να κάνει με τα απορρίμματα, αλλά και για άλλα θέματα, κάνοντας λόγο παράλληλα για σχέσεις υποτέλειας μεταξύ της Περιφέρειας και των δήμων, η οποία δεν πρέπει να υπάρχει. Επιπλέον, εξήρε τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της διαχείρισης, ο δήμος Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Νίκας δήλωσε: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί η πατρίδα δεν τα πάει καλά. Πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούμε για να μπορέσουμε να υπάρξουμε. Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι μεγάλο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμάτας. «Όλα αυτά τα χρόνια ρίχναμε τα απορρίμματα στις λακκούβες και τα κρύβαμε, με πολλές χωματερές εδώ και εκεί, αλλά αυτό πρέπει να τελειώσει», είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι η διαχείριση πρέπει να έρθει στους Δήμους, αλλά για να πετύχει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει μια βοήθεια συγκεκριμένη από το κράτος, που τώρα δεν υπάρχει.
Ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη εθνικής και περιφερειακής συνεννόησης, προσυπογράφοντας τα όσα είπε ο κ. Νίκας περί συνεννόησης μεταξύ των Δήμων.
Στην ενημερωτική συνάντηση της Συντονιστικής Ομάδας των Δημάρχων Πελοποννήσου, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη, για το μείζον θέμα της υλοποίησης του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένο σχεδιασμό, πλήττεται το δημόσιο συμφέρον. Για τους λόγους αυτούς είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, (αίτηση που εκδικάζεται στις 17/2). Τόνισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση στηρίζει τους δήμους, για την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης και την υλοποίηση τους.
Ο βουλευτής Αργολίδας κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι αν υπάρχουν χρήματα, μπορούμε να βαδίσουμε σε μια περιβαλλοντική λύση, οικονομική, συμβατή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κώστας Βλάσης, βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε στην αρχή της τοποθέτησής του για την υπερκομματική παρουσία των βουλευτών. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι “έχουμε μια πρόταση η οποία κάνει δυσβάσταχτο το βάρος που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες, με τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται, υπογράμμισε. Το αστείο του πράγματος, είπε, είναι ότι η Περιφέρεια βγαίνει και μιλάει για μείωση δημοτικών τελών από τους δημάρχους. Μιλάμε για σουρεαλισμό σε όλο του το μεγαλείο”. Και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι “την υπογραφή μου στο έργο της περιφέρειας δεν θα την βάλω”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη