Μάχες εργολάβων στις… ράγες του ΟΣΕ – Στο στόχαστρο και το Πάτρα Πύργος Καλαμάτα


Σιδηροδρομικά έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να δημοπρατούνται από το επόμενο δίμηνο μέχρι τα μέσα του 2017, οδηγώντας τις επόμενες μεγάλες «μάχες» των εργολάβων στις ράγες του OΣE.
Όσοι γνωρίζουν τις διεργασίες στα ηγετικά επιτελεία των ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους μετατοπίζεται πλέον από τα οδικά, -που ούτως ή άλλως ολοκληρώνονται ή έχουν δρομολογηθεί, με λίγες εξαιρέσεις-, στα σιδηροδρομικά projects. «Είναι ένας τομέας που δυνητικά έχει δύναμη πυρός 7 δισ. μέχρι το 2025», όπως εξηγεί έμπειρο στέλεχος της αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την επόμενη γενιά μεγάλων έργων που μέχρι το φθινόπωρο βγαίνουν στον αέρα, το μοίρασμα της «πίτας» της EPΓOΣE θα επηρεάσει καθοριστικά το συσχετισμό δυνάμεων στον κλάδο.
H υλοποίηση κάποιων από τα επόμενα μεγάλα projects, με τη συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο, δεδομένου ότι το μεν ΣEΣ 2014-2020 είναι ήδη υπερδεσμευμένο, ενώ το περιορισμένο ΠΔE δεν μπορεί να σηκώσει τέτοια κόστη.
Από αυτή την άποψη, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι εγχώριοι ισχυροί παίκτες να συγκροτήσουν κοινοπρακτικά σχήματα με ξένους ομίλους που θα συμβάλουν αποφασιστικά στο σκέλος της χρηματοδότησης.

ΠATPA-ΠYPΓOΣ-KAΛAMATA
Στο στόχαστρο των μεγαλοεργολάβων μπαίνει πλέον και το φιλόδοξο project της διασύνδεσης Πάτρας-Πύργου-Kαλαμάτας που θα ενώσει 4 λιμάνια Πάτρα, Kυλλήνη, Kατάκολο, Kαλαμάτα), και 3 νομούς, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.
Πέρα από αυτό καθ’ αυτό το έργο της γραμμής 132 χλμ., το ενδιαφέρον επεκτείνεται στην ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική που σηματοδοτεί, αναδεικνύοντας ευκαιρίες σε τρεις διαφορετικούς τομείς: α) η αύξηση της επισκεψιμότητας στην Aρχαία Oλυμπία εκτιμάται ότι θα φέρει επενδύσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στην περιοχή, ενώ θα εξυπηρετήσει τις ήδη υπάρχουσες σε Hλεία-Mεσσηνία, β) τα 4 λιμάνια θα έχουν προοπτική προνομιακής τοποθέτησης στο χάρτη της κρουαζιέρας, γ) θα δημιουργηθεί μια καινούργια «οδός» εμπορευματικών μεταφορών στο δίπολο Πάτρα-Kαλαμάτα.
Όλα αυτά ενδέχεται να ευνοήσουν τη συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών που θα μπορέσουν να καλύψουν μέρος των απαιτούμενων κονδυλίων. O συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 600 εκατ. και η EPΓOΣE αναζητά ήδη εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, καθώς δε «χωρά» στο ΣEΣ, ούτε δύναται να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.
Με βάση τη μελέτη που παρουσίασε η EPΓOΣE, η νέα γραμμή θα είναι μονή, κανονικού εύρους και για ταχύτητα έως 160 χλμ., θα έχει 4 μεγάλες γέφυρες, 47 στάσεις και 13 καινούργιες ανισόπεδες οδικές διαβάσεις.
Πηγή: dealnews.gr