Τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο γεύμα της Υπαπαντής
Η οικονομική κρίση και το προσφυγικό τα μεγάλα… αγκάθια της χώρας για τον Προκόπη Παυλόπουλο
Το κέντρο βάρους στα δημοκρατικά κράτη και τους δημοκρατικούς λαούς είναι οι άνθρωποι, όχι το νόμισμα και η οικονομία, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους, κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμος Καλαμάτας, για τον γιορτασμό της Παναγίας Υπαπαντής.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, κάτι που καθιστά επιτακτική την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει στις αρχές και τις αξίες με τις οποίες δημιουργήθηκε, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι η ελευθερία με τη δημοκρατία, το δημόσιο συμφέρον και η αλληλεγγύη με την αγάπη και τη συνύπαρξη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για την κατάσταση στη χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «τούτη τη στιγμή δύο μεγάλες δυσκολίες, δύο μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας και αφορούν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.
Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης, η οποία θα γίνει βαθύτερη και μέσα από την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και το κοινωνικό κράτος.
Το άλλο πρόβλημα είναι το προσφυγικό. Στη σημερινή εποχή είναι λάθος να πιστεύουμε κάποιοι ότι το κέντρο βάρους των δημοκρατικών κρατών και λαών είναι το νόμισμα και η οικονομία, είναι πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος, είναι η δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Τώρα είναι η στιγμή να καταλάβουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί Ευρωπαίοι, ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι αισθάνονται το χρέος της ενωμένης Ευρώπης. Η πορεία της Ευρώπης είναι η υπεράσπιση του ανθρώπου και της δημοκρατίας. Όσοι μπορούν να αντέξουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση σε αυτή την εποχή θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο.
Εμείς ακριβώς ως Έλληνες, ως ορθόδοξοι, ξέρουμε πολύ καλά το χρέος αυτού του τόπου. Θα τον επιτελέσουμε στο ακέραιο, αλλά ζητάμε και από τους εταίρους να πράξουν και εκείνοι το δικό τους, απέναντι σε ένα λαό ο οποίος για να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να μείνει επάνω στο σκάφος της Ευρώπης, έχει συνεισφορά».
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «αισθάνομαι το χρέος το οποίο έχω να επιτελέσω και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος αυτής της μεγάλης τιμής την οποία σήμερα έχω».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη