Τέλος Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για την αναδάσωση με 280.000 φυτά Μαύρης Πεύκης

Τέλος Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για την αναδάσωση με 280.000 φυτά Μαύρης Πεύκης

Στις διπλοκαμένες περιοχές Προφήτη Ηλία, Πόροβα, Δασάκι και Λιπόβοντα Ταϋγέτου

Τα τεύχη δημοπράτησης για την αναδάσωση διπλοκαμένων εκτάσεων του Ταϋγέτου με 280.000 φυτά Μαύρης Πεύκης ετοιμάζει η Διεύθυνση Δασών και στις 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου.
Με την εργολαβία αυτή θα επιχειρηθεί η αναδάσωση μέρους από τα 45.000 στρέμματα δάσους που έχουν καεί δύο φορές μέσα σε ελάχιστα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί φυσική αναγέννηση.
Τα φυτώρια της Μαύρης Πεύκης είχαν ετοιμασθεί για αναδάσωση στον Πύργο, αλλά κάτι πήγε στραβά με την εργολαβία εκεί και, αν και καθυστερημένα, θα φυτευτούν τελικά στον Ταΰγετο, απ’ όπου προέρχεται και ο σπόρος για τα φυντάνια.

Διπλοκαμένες περιοχές
Το καλοκαίρι του 2007 η μεγάλη πυρκαγιά έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ταΰγετο κατακαίοντας μεγάλο μέρος της κεντρικής και δυτικής του περιοχής. Φυσικά, δε γλίτωσε το κεντρικό τμήμα του διαχειριζόμενου δάσους.
Στο Δήμο Καλαμάτας αντιστοιχούν 75.000 καμένα στρέμματα και στο Δήμο Δυτικής Μάνης 38.000 στρ. περίπου.
Τη χρονική περίοδο 2009-2010 φυτεύτηκαν 290.665 φυτάρια Μαύρης Πεύκης και αναδασώθηκαν 1.670 στρ. συνολικού κόστους 277.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας.
Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Δασών για τη φυσική αναγέννηση εξάγεται το συμπέρασμα ότι σε κάποιες θέσεις αυτή προοδευτικά αυξάνεται και τα νεαρά φυτάρια ήδη μεγαλώνουν απρόσκοπτα και τείνουν χρόνο με το χρόνο να καλύψουν το καμένο έδαφος. Δυστυχώς, όμως, σε μεγάλο ποσοστό της καμένης περιοχής, και ιδιαίτερα σε εκείνη που κάηκε δεύτερη φορά, η φυσική αναγέννηση είναι ανύπαρκτη ή ισχνή.
Τα φυτάρια μαύρης Πεύκης, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Δασών Γ. Σωτηρόπουλος, θα φυτευτούν στις διπλοκαμένες περιοχές Προφήτης Ηλίας, Πόροβα, Δασάκι και Λιποβοντά.

Μπορεί και του χρόνου
Η Διεύθυνση Δασών τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει στη συλλογή ώριμων κώνων Μαύρης Πεύκης, προκειμένου να εξαχθούν από αυτούς φυτρώσιμοι σπόροι για την παραγωγή νεαρών φυταρίων στα Κρατικά Δασικά Φυτώρια.
Το 2011 οι κώνοι μεταφέρθηκαν στο κρατικό εκκοκκιστήριο δασικών σπόρων στην Αμυγδαλέζα Αττικής και κατόπιν οι εξαγόμενοι από αυτούς σπόροι παραδόθηκαν στο Δασικό Φυτώριο Χαλκηδόνας της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραχθούν τα φυτάρια Μαύρης Πεύκης Ταϋγέτου.
Αυτή τη στιγμή στο δασικό φυτώριο της Χαλκηδόνας έχουν αναπτυχθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους 280.000 φυτάρια Μαύρης Πεύκης, προέλευσης Ταϋγέτου, δεσμευμένα για ανάγκες αναδάσωσης. Μάλιστα, τελικός τους προορισμός ήταν οι καμένες περιοχές στην Ηλεία, αλλά η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει δεν ευοδώθηκε και, τελικά, τα δεντράκια θα καταλήξουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν ως σπόροι, στον Ταΰγετο.
Τα φυτάρια τώρα είναι 2,5 ετών και είναι κατάλληλα για να εγκατασταθούν στους οριστικούς χώρους φύτευσης.
Με το διαγωνισμό που θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου θα ανατεθεί σε εργολάβο η μεταφορά από τη Θεσσαλονίκη, η διάνοιξη λάκκων και η φύτευση των δενδρυλλίων.
Βέβαια, επειδή η ιδανική περίοδος φύτευσης οδεύει προς τη λήξη της, αν δεν κινηθεί με πολύ ταχείς ρυθμούς ο εργολάβος, η φύτευσή τους, όπως είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, δε θα γίνει φέτος, ώστε να μην υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Στην περίπτωση αυτή η φύτευση θα γίνει του χρόνου με τη έναρξη των βροχοπτώσεων, καθώς θα πρέπει να είναι ιδανικές οι συνθήκες, ώστε να προσαρμοσθούν το δυνατόν καλύτερα στις αλλαγές και να υπάρχει μεγάλη επιτυχία στην αναδάσωση.

Της Βίκυς Βετουλάκη