«Φουντώνουν» οι ηλεκτρονικές απάτες με στόχο την τσέπη μας

«Φουντώνουν» οι ηλεκτρονικές απάτες με στόχο την τσέπη μας

Πληθαίνουν καθημερινά τα φαινόμενα απάτης με ηλεκτρονικό τρόπο, που στόχο έχουν, φυσικά, την παράνομη απόκτηση χρημάτων. Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν άλλες δύο περιπτώσεις. Η μια αφορά απόπειρα απάτης με τραπεζικό λογαριασμό και η άλλη με ηλεκτρονικό κατάστημα.

Μέσω τράπεζας
Στην πρώτη περίπτωση, ιδιώτης αντιλήφθηκε την ύπαρξη αλληλογραφίας με τραπεζικό ίδρυμα του εξωτερικού, στην οποία ουδέποτε είχε προβεί ο ίδιος. Ύστερα από επικοινωνία με υπαλλήλους της τράπεζας, διαπίστωσε ότι άγνωστος δράστης είχε εισβάλει στον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είχε αποστείλει πλαστή εντολή στην τράπεζα, προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά 29.700 ευρώ σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας.
Από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ύστερα από αλληλογραφία με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα και τον εμπλεκόμενο πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψε η εμπλοκή 64χρονου.

Σε ηλεκτρονικό κατάστημα
Η δεύτερη περίπτωση αφορά οργανωμένες ψηφιακές επιθέσεις σε βάρος διαδικτυακών καταστημάτων (e-shop)
Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκαν ψηφιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 45χρονος, μαζί με άλλους διαδικτυακούς χρήστες, προβαίνουν σε ηλεκτρονικές επιθέσεις μαζικής άρνησης παροχής υπηρεσιών (Distributed Denial of Service – DDoS) σε βάρος ιστοσελίδων.
Οι δράστες έναντι αμοιβής προξενούν φθορές σε ιστοσελίδες και διαδικτυακά καταστήματα πώλησης προϊόντων (e-shop), αποκτώντας πρόσβαση σε κωδικούς πιστωτικών καρτών τρίτων ατόμων και στοιχεία διαδικτυακών πληρωμών, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Η Δίωξη διερευνούσε υπόθεση που αφορούσε διαδικτυακή επίθεση σε βάρος διαδικτυακού (e-shop) φαρμακείου, που διήρκησε πέραν του ενός χρόνου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει στην επιχείρηση συνολική ζημία ύψους 350.000 ευρώ.
Όπως προαναφέραμε, οι διαδικτυακές επιθέσεις ήταν τύπου μαζικής άρνησης παροχής υπηρεσιών (Distributed Denial of Service – DDoS) και ιδιαιτέρως σφοδρές, καθώς κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές «φαντάσματα» που προκαλούσαν 70.000.000 επισκέψεις ημερησίως στο παραπάνω ηλεκτρονικό κατάστημα, καθιστώντας το έτσι μη λειτουργικό.