Αύξηση των νεκρών κατά 189 μέσα σ’ ένα χρόνο
Εγρήγορση και πρόληψη ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης
Ως… στρουθοκάμηλος συμπεριφέρεται η Δημοτική Αρχή κάθε φορά που προτείνονται μέτρα και πρωτοβουλίες, προκειμένου να μειωθεί η ανθρωποθυσία στους δρόμους της Καλαμάτας. Φυσικά, δεν έχει ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν, αλλά από το… πλούσιο ταμείο της δε σκέφθηκε ποτέ να χρησιμοποιήσει ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ, για παράδειγμα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία ή μια σειρά εκδηλώσεων. Ούτε καν δέχεται οι διάφορες ενημερωτικές πινακίδες να γίνουν περισσότερο ορατές από τους οδηγούς.
Το ίδιο συνέβη και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, με αφορμή και το τελευταίο τραγικό θανατηφόρο στη Ναυαρίνου, παρουσίασε πίνακα στοιχείων, από τον οποίο εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα θανατηφόρα στη Μεσσηνία αυξήθηκαν κατά 189%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στις 29 Φεβρουαρίου 2016, το 2014 έχασαν τη ζωή τους εννέα (9) άτομα και το 2015 είκοσι έξι (26).
Πρότεινε, λοιπόν, για μία ακόμα φορά στη Δημοτική Αρχή να λάβει προληπτικά μέτρα, τα οποία μπορεί να σώσουν έστω και μία ανθρώπινη ζωή ή να γλυτώσουν ένα συνάνθρωπο από καρότσι αναπηρίας.
Κι όμως, η Δημοτική Αρχή για πολλοστή φορά πέταξε την μπάλα στην κερκίδα…
Επίσης, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, έθεσε προβληματισμούς που είχε θέσει κατά την κατασκευή του έργου ανάπλασης στην εκκλησία της Ανάστασης, όπου στένεψε το πλάτος του δρόμου μόνο στο συγκεκριμένο σημείο, υπερυψώθηκε το κατάστρωμα και στρώθηκε η επιφάνεια της οδού με κυβόλιθους. Ο ίδιος εξέφρασε και πάλι επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη παρέμβαση σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της οδού.
Όσο για την πρόταση του Μανώλη Μάκαρη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι η ραγδαία αύξηση των ατυχημάτων, των νεκρών και των τραυματιών πρέπει να κινητοποιήσει το Δήμο Καλαμάτας, ώστε να λάβει μέτρα πρόληψης. Πρότεινε, λοιπόν, τη συγκρότηση διαρκούς δημοτικής επιτροπής οδικής ασφάλειας που θα επεξεργάζεται ζητήματα για την πρόληψη των τροχαίων, την επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου στη Δυτική Παραλία και την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης.
Επίσης, παρουσίασε καινούργια στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία γενικά τα ατυχήματα το 2015 σε σύγκριση με το 2014 ήταν αυξημένα κατά 11,6%, οι βαριά τραυματίες αυξημένοι κατά 28,6% και οι ελαφρά τραυματίες αυξημένοι κατά 21%.
Ο αρμόδιος για το κυκλοφοριακό, δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος, απάντησε ότι από το Δήμο Καλαμάτας καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την οδική ασφάλεια στην πόλη, με τη λήψη σειράς μέτρων, παρατήρησε όμως ότι για τα θέματα αυτά δεν είναι μοναδικός υπεύθυνος ο Δήμος, αλλά εμπλέκονται η Τροχαία και διάφορες υπηρεσίες και φορείς.
Για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, απάντησε ότι δε λειτουργεί, διότι δε διαθέτει ο Δήμος πιστοποιημένο υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σχολίασε ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις παρατηρήσεις που γίνονται για ζητήματα ατυχημάτων και δυστυχημάτων, διότι αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια ενάντια στο Δήμο και το προσωπικό του.
Για το έργο στην Ανάσταση, υποστήριξε ότι έχει μελετηθεί από πλειάδα επιστημόνων και έχει όλες τις εγκρίσεις. Σχολίασε, ωστόσο, ότι κάποιες παρατηρήσεις που γίνονται μερικές φορές έχουν μια διάσταση ανθρωποφαγίας, και δείχνουν να αποσκοπούν στο να νοιώθει η Δημοτική Αρχή ένοχη για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε οικογένειες.
Τέλος, εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών σε τροχαία, παρατηρώντας όμως ότι πολλά από τα δυστυχήματα που σημειώνονται δε θα μπορούσαν να αποτραπούν σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου, υπονοώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το κακό προξενείται από παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τις υποδομές.
του Αντώνη Πετρόγιαννη