Συμμαχίες για τη διεκδίκηση του νέου υπερ – Leader θέλει η Αναπτυξιακή


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σχεδιάζοντας τη νέα πρόταση Leader 2014-2020-C.L.L.D.» οργανώνει τη Δευτέρα το απόγευμα στις 7.30 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας, στο πλαίσιο προγραμματισμού της νέας προγραμματικής περιόδου για το Μέτρο 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του Leader.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής, Γιάννης Αργυράκης, μίλησε για το νέο Leader που διεκδικεί η Μεσσηνία, ζητώντας την ένωση όλων των δυνάμεων για το σκοπό αυτό.
Επίσης, έδωσε στοιχεία για την υλοποίηση του Leader και του ΟΠΑΑΧ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
 
Leader – ΟΠΑΑΧ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αργυράκης, την περίοδο 2007-2013 από το πρόγραμμα Leader υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται 49 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 5.915.037,77 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 3.585.445,46 ευρώ.
Από αυτά, τα 25 είναι έργα ιδιωτών, προϋπολογισμού 4.772.340,94 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 2.453.785,63 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 24 είναι δημόσια έργα προϋπολογισμού 1.142.696,83 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.131.659,83 ευρώ.
Από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται 31 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 9.456.383,80 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 5.625.912,72 ευρώ.
Συνολικά από τα δύο προγράμματα υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται 80 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 15.371.421,62 ευρώ και αντίστοιχα δημόσια δαπάνη 9.211.358,18 ευρώ.
 
«Η κρίση ξεπερνιέται μόνο με επενδύσεις»
Το πρόγραμμα για τη νέα περίοδο έχει την ονομασία «Community-Led Local Development (C.L.L.D.)», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», και προβλέπει την από κοινού εφαρμογή των 4 ταμείων: Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.
Στην ημερίδα της Δευτέρας έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι κοινωνικοοικονομικών εταίρων και φορέων της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας, ενώ με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα τεθούν οι βάσεις για το σχεδιασμό της πρότασης Leader όσον αφορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο για την αγροτική ανάπτυξη.
Οι περιοχές παρέμβασης που διεκδικεί η Μεσσηνία είναι το σύνολο του νομού, πλην της δημοτικής κοινότητας Καλαμάτας.
Όπως εξήγησε ο κ. Αργυράκης, στο νέο αυτό πρόγραμμα πλέον δεν υπάρχουν ξεχωριστά ΟΠΑΑΧ, με ορεινές και πεδινές περιοχές να εντάσσονται σε αυτό.
Τόνισε δε τη σημαντικότητα του προγράμματος στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας, επισημαίνοντας ότι «ξεπέρασμα της κρίσης σημαίνει επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές».
 
Το νέο πρόγραμμα
Το νέο πρόγραμμα είναι «κεντρική πύλη» για τους τοπικούς ωφελούμενους και παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης και απλοποιημένης επιτόπου διάθεσης της χρηματοδότησης του Εθνικού Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης περιόδου 2014-2020.
Προβλέπει αρμονική ανάπτυξη αστικών και αγροτικών περιοχών. Δίνει τη δυνατότητα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης ολοκληρωμένου και πολυτομεακού χαρακτήρα. Επίσης, προβλέπει την υλοποίηση παρεμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα, όπως: Ενίσχυση υποδομών και υπηρεσιών, υποστήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, υλοποίηση «άυλων» παρεμβάσεων σε σχέση με τη δικτύωση και την ανάπτυξη των τοπικών ικανοτήτων.
Ενδεικτικές κατηγορίες επενδυτικών προτάσεων του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:
Ιδιωτικού χαρακτήρα επενδύσεις: Οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικές κατηγορίες έργων: Ενέργειες συνεργασίας και δικτύωσης, αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, προώθηση της υδατοκαλλιέργειας και αναβάθμιση της αλιείας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, στήριξη της δημιουργίας, εκσυγχρονισμού και επέκτασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Δημόσιου χαρακτήρα παρεμβάσεις: Οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
Ενδεικτικές κατηγορίες έργων: Βελτίωση (συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής αναβάθμισης), αποκατάσταση και επέκταση δημόσιων κτηρίων για κοινωφελή χρήση, για δραστηριότητες όπως διενέργεια εκδηλώσεων, άθληση, εκπαίδευση (μουσεία, εκθετήρια, βιβλιοθήκες κ.λπ.), δημιουργία πολυχώρων, στέγαση υπηρεσιών ή / και τοπικών επαγγελματιών με σκοπό την επίδειξη και πώληση τοπικών προϊόντων. Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου. Έργα υποδομών ή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού. Δημιουργία έργων για την ταμίευση και αξιοποίηση για γεωργική χρήση επιφανειακών απορροών όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ομβροδεξαμενές κ.λπ., καθώς και έργα για τη μεταφορά και διανομή του ταμιευμένου ύδατος για γεωργική χρήση. Δημιουργία έργων που αφορούν κυρίως στη βελτίωση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων (και αντλιοστασίων, δεξαμενών) για τη μείωση της απώλειας ύδατος. Δημιουργία μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων, όπως έργα διευθέτησης χειμάρρων, αντιπλημμυρικά έργα, και έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας. Έργα δημιουργίας, ανάπτυξης ή βελτίωσης υποδομών και υπηρεσιών αναψυχής, πολιτισμού, καθώς και ενέργειες ανάδειξης και προβολής για την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής. Έργα που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών. Έργα προστασίας και αποκατάστασης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. 

Της Βίκυς Βετουλάκη