Γεμάτα βοθρολύματα 5 σημαντικά υδατορέματα της Μεσσηνίας


Σύμφωνα πλέον και με τα επίσημα αποτελέσματα από τις μετρήσεις

Πλήρως επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του «Θάρρους» για σοβαρό πρόβλημα από ρίψη λυμάτων σε υδατορέματα της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις επίσημες πλέον μετρήσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικού Ελέγχου και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι σε πέντε σημαντικά υδατορέματα της Μεσσηνίας κάνουν «πάρτυ», ενώ οι μετρήσεις έδειξαν ότι βοθρολύματα καταλήγουν απευθείας σε ποτάμια και ρέματα και επιβαρύνουν «βάναυσα» και επικίνδυνα τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα.
Το σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμάτας, ενώ η Αντιπεριφέρεια καλεί τους Δήμους να λάβουν μέτρα για τη διακοπή των παράνομων συνδέσεων αποχετεύσεων με αγωγούς ομβρίων και ρέματα.

Σε 5 ρέματα
Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας, από τις δειγματοληψίες που έχουν γίνει από το Κέντρο Περιβαλλοντικού Ελέγχου σε υδατορέματα υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα:
-Στις 11 Μαρτίου 2015 διενεργήθηκε δειγματοληψία στο υδατόρεμα «Καρυά» που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Κουτρακίου και βρέθηκε από χημικής απόψεως εντός των ορίων των παραμέτρων που έχουν καθορισθεί με την αριθ. 6486/1988 (ΦΕΚ 87313/1988) απόφαση νομάρχη Μεσσηνίας και από μικροβιολογικής απόψεως με αυξημένο αριθμό κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων
-Στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2016 διενεργήθηκε δειγματοληψία στα υδατορέματα «Μουρτιά» και «Βελίκα», τα οποία επίσης βρέθηκαν από χημικής απόψεως εντός των ορίων, αλλά μικροβιολογικά με αυξημένο αριθμό κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων
-Στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2016 διενεργήθηκε άλλη δειγματοληψία στις αποστραγγιστικές τάφρους «Μουτελάκη» και «Κασκούτη» που εκβάλλουν στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Κι εκεί τα αποτελέσματα βρέθηκαν από χημικής απόψεως εντός των ορίων, αλλά μικροβιολογικά με αυξημένο αριθμό κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων.
Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καταλήγουν ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα αυτά δηλώνουν παρουσία λυμάτων στα υδατορέματα. Γι’ αυτό ενημερώθηκαν οι Δήμοι, οι οποίοι είναι αρμόδιοι, όπως σημειώνει η Αντιπεριφέρεια, για τον έλεγχο και τη διακοπή των παρανόμων συνδέσεων αποχετεύσεων με αγωγούς ομβρίων και υδατορέματα, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Στο… ποτήρι μας
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με αφορμή το δημοσίευμα του «Θ», το θέμα έθιξε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τονίζοντας ότι το μικροβιακό φορτίο είναι μεγάλο και αυτό οφείλεται, κυρίως, στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των βυτιοφόρων.
Πρότεινε, μάλιστα, η Δημοτική Αρχή να δώσει κίνητρα στους κατοίκους που δεν είναι συνδεδεμένοι με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης, ώστε να μειωθεί το φαινόμενο.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή του Ασπροχώματος, καθώς πολίτες δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το δίκτυο αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΚ ερευνά εξονυχιστικά όλες τις περιπτώσεις.
Η ρίψη λυμάτων στα ρέματα, είτε από παράνομα συνδεδεμένες αποχετεύσεις είτε από βυτιοφόρα που αδειάζουν το περιεχόμενό τους, ρυπαίνει σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον, επιβαρύνοντας απευθείας τον υδροφόρο ορίζοντα και όχι τόσο τη θάλασσα, καθώς ευτυχώς σε αυτή ακόμα λειτουργεί άψογα το «σύστημα αυτοκαθαρισμού» της. Αυτό αποδεικνύεται και από τις μετρήσεις που γίνονται τακτικά στα νερά κολύμβησης.
Κι όπως είναι λογικό, ούτε οι Δήμοι θα καταφέρουν ποτέ να εντοπίσουν όλες τις παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης, αλλά ούτε και η Αστυνομία το κάθε βυτιοφόρο που μέσα στην ερημιά πάει και αδειάζει το περιεχόμενό του. Σημαντικότερο, λοιπόν, όλων είναι να καταλάβει ο καθένας μας πως τα όσα αδειάζει από την αποχέτευσή του σε ρέματα, κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στο… ποτήρι το δικό του και των παιδιών του!

Της Βίκυς Βετουλάκη