Εταιρείες μαθαίνουν τους Έλληνες τα ελληνικά προϊόντα


Ελλα – Δικα μας: Η ισχύς εν τη ενώσει…

«Μόνο τα 2 στα 10 προϊόντα που καταναλώνουμε είναι ελληνικής υπογραφής. Κάτι που μπορούμε να ανατρέψουμε, αν αλλάξουμε αγοραστικές συνήθειες»

Δεκαέξι Έλληνες επιχειρηματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα «καλάθι» 150 ελληνικών προϊόντων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».
Μία προσπάθεια που έχει διττό στόχο: Αφενός, να τονώσει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, να αφυπνίσει και άλλες ελληνικές εταιρείες να συνασπιστούν μαζί τους για την προώθηση των εγχώριων προϊόντων, καθώς και να δηλώσει επισήμως προς πάσα κατεύθυνση εντός και εκτός συνόρων πως η Ελλάδα δεν είναι μόνον εκείνη του “business drain” και της αποεπένδυσης, της κρίσης και των λουκέτων, αλλά και εκείνη που παράγει και δημιουργεί. Αφετέρου, να απευθυνθεί στο «πατριωτικό συναίσθημα» των καταναλωτών, ώστε να προτιμούν και να επιλέγουν προϊόντα ελληνικών εταιρειών. Μία τάση που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τότε που ξέσπασε η θύελλα της ύφεσης, όμως ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των εγχώριων προϊόντων και των εισαγόμενων.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγορά», που υπογράφει η Εύη Κατσώλη, «είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των προϊόντων που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά είναι brands πολυεθνικών ομίλων και μόλις το 20% εγχώριων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ξοδεύουμε 1 δισ. ευρώ για μοσχαρίσιο κρέας από το εξωτερικό, 56 εκατ. ευρώ για ιταλικό καφέ (ο οποίος δεν παράγεται στην Ιταλία, αλλά οι επιχειρηματίες της γείτονος καρπώνονται την υπεραξία), 80 εκατ. ευρώ για κινέζικα παιχνίδια, 16 εκατ. ευρώ για αμύγδαλα από την Ισπανία, 16,45 εκατ. ευρώ σε προτηγανισμένες πατάτες από τη Γαλλία, σχεδόν 33 εκατ. ευρώ για χαρτί υγείας από την Ιταλία και η λίστα συνεχίζεται…
Φρένο σε αυτή την υπερκατανάλωση εισαγομένων επιχειρεί να βάλει η πρωτοβουλία “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”. Όχι για να καταργήσει τις αγορές εισαγόμενων προϊόντων, καθότι αναπόφευκτο, ούτε επειδή επιδιώκει μια κλειστή οικονομία στηριγμένη μόνο στην εγχώρια παραγωγή, αλλά για να ενισχύσει την αγοραστική στροφή σε εκείνα με “ελληνική ταυτότητα και χρώμα”.
Έτσι, κόντρα στο ρεύμα και στο ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον που απομακρύνει επενδύσεις και διώχνει ιστορικές ελληνικές εταιρείες, οι 16 επιχειρήσεις – πολλές εκ των οποίων είναι μάλιστα και ανταγωνιστικές μεταξύ τους – στέλνουν το μήνυμα πως “η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει από τους Έλληνες επιχειρηματίες που συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον τόπο τους παρά τις αντιξοότητες και δεν επιλέγουν να μεταφέρουν την παραγωγή ή τις έδρες τους εκτός συνόρων”.
Ζητούν, όμως, στην εθνική αυτή προσπάθεια τη στήριξη και της πολιτείας και των καταναλωτών, όπως επισήμαναν σε σχετική εκδήλωση, παρούσης της υφυπουργού Οικονομίας, Θεοδώρας Τζάκρη.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται σήμερα η Νιτσιάκος, η Καλαμάτα Παπαδημητρίου που παράγει το γνωστό βαλσάμικο ξίδι, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΓΑ, η ΕΨΑ, η Λουξ, το Ζαγόρι, η Βίκος, τα Αναψυκτικά Φλώρινας Δινάκη (Ξινό Νερό), η ΕΖΑ, η Νήσος, η ΑΓΑΝ, η Brava, η Ευβοϊκή Ζύμη, η βιομηχανία ζυμαρικών Ήλιος, η Agrino και η Βαρβαγιάννη.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει πιστοποίηση και ειδική σήμανση με το “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” στα προϊόντα τους, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως πρεσβευτές της καλής εικόνες της Ελλάδας σε όλη την υφήλιο, συμβάλλοντας έτσι και στη διάλυση των στερεοτύπων περί ανύπαρκτης παραγωγής επί ελληνικού εδάφους.

Τα κριτήρια και το μέλλον
H αξιοπιστία της πιστοποίησης της αυθεντικής ελληνικότητας των επιχειρήσεων που απαρτίζουν την πρωτοβουλία σφραγίζεται από τη Eyrocert, ανάλογα με το αν μία επιχείρηση ή ένα προϊόν πληροί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια.
Αυτά είναι τα εξής: α) η επιχειρηματική έδρα να είναι εντός της ελληνικής επικράτειας, β) πρέπει να υπάρχει ελληνική ιδιοκτησία, γ) να εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα η εργατική νομοθεσία, δ) υψηλή προστιθέμενη αξία που παράγεται στην Ελλάδα, ε) συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες προμηθειών και λήψης υπηρεσιών, στ) νομιμότητα στην άδεια λειτουργίας τους και ζ) ικανοποίηση των υποχρεώσεών τους στο ελληνικό δημόσιο.
Η πρωτοβουλία “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” θα στηρίζει δράσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας, θα αναδεικνύουν τη σημασία των προϊόντων ως πηγές εθνικού πλούτου, αγαθά σύγχρονου πολιτισμού και πρεσβευτές της σημερινής παραγωγικής Ελλάδας στο εξωτερικό, θα συμβάλλουν στην άμεση μείωση του εμπορικού ελλείμματος, θα δημιουργούν ισχυρό αίσθημα ασφάλειας και αξιοπιστίας στα ελληνικά προϊόντα, θα μελετούν, ερευνούν και τεκμηριώνουν ιστορικά την ελληνική επιχειρηματικότητα, θα εκπαιδεύουν τους νέους στην επιχειρηματικότητα και την παραγωγή, αλλά και θα αναπτύσσουν συνεργασίες και κοινές προωθητικές πρωτοβουλίες μεταξύ των ελληνικών παραγωγικών ομίλων.
Τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν τη συστηματική προβολή σε αγορές του εξωτερικού, εφόσον θα έχει δημιουργηθεί ένα καλάθι ελληνικών προϊόντων. Έως σήμερα έχουν πιστοποιηθεί περισσότερα από 150 προϊόντα, ενώ σχεδιάζεται και η πραγματοποίηση roadshows σε όλη την Ελλάδα για την ενημέρωση άλλων επιχειρηματιών και του καταναλωτικού κοινού, χωρίς ωστόσο η κίνηση αυτή να σημαίνει αναγκαστικά και την υιοθέτηση και εφαρμογή κοινών στρατηγικών marketing για την προώθηση των προϊόντων.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι οποιαδήποτε εταιρεία, ανεξαρτήτως κλάδου και ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών που καταγράφει, μπορεί να γίνει μέλος πληρώνοντας μόνο μία μικρή συνδρομή».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης