Κλείνει την Παρασκευή το πρόγραμμα ενίσχυσης πτυχιούχων


Εκπνέει σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε ανέργων είτε αυτοαπασχολούμενων.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη τους για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
Επιδίωξη του προγράμματος είναι η μείωση της ανεργίας των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της αυτοπασχόλησης, με την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητα τους και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
100% χρηματοδότηση
Πρόταση στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Όσοι επιλεγούν θα επιδοτηθούν για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητά τους.
Επιδοτούνται με:
– 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση
– έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.
– έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών.
 
Δαπάνες
Από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου το 2015 θα πρέπει να είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση οικογένειας, το οικογενειακό εισόδημα το 2015 θα πρέπει να είναι μικρότερο των 35.000 ευρώ.
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1.01.2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης και εξαιρείται μόνο η συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης. 
Επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων επιχείρησης, μικρών και πολύ μικρών, στις οποίες θα συμμετέχουν δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος και με τους όρους συμμετοχής με ίσα εταιρικά μερίδια και με συνέργεια ή συμπληρωματικότητα μεταξύ των ειδικοτήτων των συνεργαζομένων φυσικών προσώπων.
Επιλέξιμες είναι οι εξής δαπάνες:
– Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κ.ά.)
– Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κ.ά.)
– Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις.
– Προμήθεια αναλωσίμων.
– Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων).
– Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις μέχρι 12.000 €.
– Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού.
– Αγορά/Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας.
Το πρόγραμμα ενισχύει τα σχέδια για την ένταξη ή/ και την υποστήριξη των πτυχιούχων στην άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος για δύο έτη. 
Ενδεικτικές επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα είναι: Ιατρού, Οδοντιάτρου, Κτηνιάτρου, Φυσιοθεραπευτή, Βιολόγου, Ψυχολόγου, Μαίας, Δικηγόρου, Αρχιτέκτονα, Μηχανικού, Τοπογράφου, Χημικού, Γεωπόνου, Γεωλόγου, Δασολόγου, Ωκεανογράφου, Σχεδιαστή, Δημοσιογράφου, Συγγραφέα, Διερμηνέα, Ξεναγού, Μεταφραστή, Καθηγητή ή Δασκάλου, Καλλιτέχνη Γλύπτη ή Ζωγράφου ή Σκιτσογράφου ή Χαράκτη, Ηθοποιού, Μουσικού, Χορευτή, Χορογράφου, Σκηνοθέτη, Σκηνογράφου, Ενδυματολόγου, Διακοσμητή, Οικονομολόγου, Αναλυτή, Προγραμματιστή, Ερευνητή ή Συμβούλου Επιχειρήσεων, Λογιστή ή Φοροτέχνη, Αναλογιστή, Κοινωνιολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού κ.ά.

Της Βίκυς Βετουλάκη