Κ. Παπαμικρουλέας: «Το σύστημα εξετάσεων οδήγησης πρέπει να αλλάξει»


Μόνο προσωρινή μπορεί να είναι η λύση της πρακτικής άσκησης των υποψήφιων οδηγών εντός του ωραρίου λειτουργίας της Διεύθυνσης Μεταφορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης Μεσσηνίας, Κώστα Παπαμικρουλέα.
Όπως εξήγησε, πολλοί από τους μαθητές τους εργάζονται και είναι δύσκολο να δίνουν εξετάσεις σε ώρες εργασίες. Ωστόσο, παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή είναι μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Μιλώντας στο «Θ», τονίζει ακόμη την ανάγκη να αλλάξει το σύστημα των εξετάσεων και να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
 
Εξετάσεις
«Από 7 Μαρτίου έχουν σταματήσει οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών και δεν εκδίδονται από το υπουργείο Συγκοινωνιών διπλώματα οδήγησης. Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι όσοι θέλουν άμεσα να αποκτήσουν δίπλωμα, είτε γιατί το χρειάζονται στη δουλειά τους είτε γιατί το απαιτεί κάποια εργασία που πιθανόν τους ενδιαφέρει, δεν μπορούν να εξεταστούν. Δεύτερον, το κράτος χάνει έσοδα (70 ευρώ από κάθε δίπλωμα αυτοκινήτου). Τρίτον, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των σχολών εκπαίδευσης λόγω στάσεως μαθημάτων και έλλειψης “μαθητών”», είπε αρχικά ο κ. Παπαμικρουλέας.
Eξήγησε, δε, πώς έχει η κατάσταση: «Ο λόγος που δε γίνονται εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος οδήγησης τον τελευταίο καιρό είναι διότι οι εξεταστές, οι οποίοι το πρωί εργάζονται στο υπουργείο συγκοινωνιών, πληρώνονταν υπερωρίες, ώστε μετά το τέλος της εργασίας τους να διεξαγάγουν τις εξετάσεις. Εδώ και δύο μήνες δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες τους. Προσέξτε, οι εξεταστές δεν απεργούν, απέχουν από την έξτρα εργασία τους, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Θεωρώ αδιανόητο να έχει κάποιος εργαστεί και να μην αμείβεται γι’ αυτή του την εργασία. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα».
 
Απαρχαιωμένο το σύστημα
Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων: «Ως Ομοσπονδία ζητάμε από το υπουργείο να ενσκήψει πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης και αξιολόγησης των οδηγών, το οποίο πλέον είναι παρωχημένο. Να μελετήσει τις προτάσεις μας και από κοινού να προβούμε σε ενέργειες για την αλλαγή του διάτρητου και ξεπερασμένου πλέον συστήματος εκπαίδευσης και αξιολόγησης των οδηγών. Η συμμετοχή ενός χρήστη στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας απαιτεί άλλες σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από τη νηπιακή ηλικία, να συνυπάρχουν σε όλο τον κορμό της εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό μάθημα και να συνεχίζονται με τη δια βίου μάθηση, καθόλη την οδηγητική του πορεία!
Αν θεωρήσουμε ότι η εξέταση των υποψήφιων οδηγών είναι ύψιστη υπηρεσία πιστοποίησης κάποιου χρήστη να συμμετάσχει στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας, ε, τότε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπερωριακή απασχόληση.
Ο εξεταστής, όταν ορίζεται για την παραπάνω εργασία, πρέπει να την κάνει αποκλειστικά και να απαλλάσσεται από όλες τις άλλες υποχρεώσεις που έχει στην υπηρεσία του.
Οι εξετάσεις να είναι σαφώς προσδιορισμένες (με συγκεκριμένα ραντεβού ανά ώρα ή ανά μισή ώρα) και η διάρκεια κάθε εξέτασης να είναι η καθορισμένη, τουλάχιστον 30 λεπτά, ανεξαρτήτως της απόδοσης του κάθε εξεταζομένου.
Στο τέλος κάθε εξέτασης ο υποψήφιος οδηγός να γνωρίζει, όχι μόνο αν πέτυχε ή απορρίφθηκε, αλλά και την απόδοσή του σε κάθε θεματική ενότητα. Έτσι οι εξετάσεις θα παίζουν το ρόλο τους ως ύψιστη υπηρεσία στο σύστημα της Οδικής Ασφάλειας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως από τα 42 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει το κράτος από την έκδοση διπλωμάτων, στους εξεταστές δίνει τα 6.800.000 ευρώ.
Όσο για το σύστημα εξετάσεων, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Δε λύνει πλέον προβλήματα ούτε απαντά στα σύγχρονα ζητήματα της αυτοκίνησης. Πόσα χρόνια τώρα οι υποψήφιοι οδηγοί εξετάζονται στο παρκάρισμα, την οπισθογωνία ή το
ξεκίνημα σε ανηφόρα. Αυτά, όμως, η σύγχρονη αυτοκίνηση τα έχει ξεπεράσει με την τεχνολογία, που συνεχώς εξελίσσεται. Υπάρχουν άλλα καυτά θέματα, όπως η επιθετικότητα των οδηγών ή η διαδραστικότητα και το πώς θα λειτουργεί ο οδηγός σε μια απαιτητική εποχή της πληροφορίας. Χρειάζεται ριζική αναβάθμιση και των
εκπαιδευτών και των εξεταστών και της αξιολόγησης. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις στο υπουργείο και περιμένουμε τις απαντήσεις τους. Ωστόσο, επισημαίνουμε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στους δείκτες ασφάλειας των δρόμων και πλέον πρέπει άμεσα να κάνουμε κάτι, για να μη θρηνούμε πέντε νεκρούς και εξήντα τραυματίες καθημερινά».

Της Βίκυς Βετουλάκη