Μετά την κοροϊδία και τα «θα» βγήκαν στον περιμετρικό και τον κατέλαβαν οι κάτοικοι Ασπροχώματος


Στον υπό κατασκευή περιμετρικό, στο ύψος του ΟΑΕΔ, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί κάτοικοι αλλά και ιδιοκτήτες κτημάτων της περιοχής, με σκοπό να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον αποκλεισμό που επιφέρει ο νέος δρόμος, κι ενώ από το υπουργείο τούς είχαν διαβεβαιώσει ότι θα γίνουν σχετικές κινήσεις, τελικά έμειναν στα λόγια. 
Λίγα μέτρα από το σημείο όπου έγινε η συγκέντρωση των κατοίκων υπάρχει ο μοναδικός δρόμος (περνά κάτω από τον περιμετρικό) που συνδέει το βόρειο με το νότιο μέρος. Εκεί, όπως μας εξήγησαν οι κάτοικοι, ήταν ένα ρέμα, ενώ υπήρχε ανατολικά του ένας δρόμος, που πλέον καταργήθηκε. Το ρέμα μεταφέρει τα νερά των Λεΐκων και πλέον οι άνθρωποι του υπουργείου το θεωρούν δρόμο. Ουσιαστικά είναι η μόνη δίοδος των κατοίκων για να βγουν στην ε.ο. Ο δρόμος είναι στενός, σπασμένος, και μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι προσπελάσιμος, αφού δεν υπάρχουν νερά, όμως το χειμώνα το ρέμα/δρόμος θα είναι αδιάβατος. Κι αυτό, γιατί, όπως λένε οι κάτοικοι, το νερό ξεπερνά το 1,5 μέτρο.
Αυτό που ζητούν οι ίδιοι, αλλά έχουν μείνει στα «θα», είναι να δημιουργηθεί παράδρομος, που θα ξεκινά από τον κόμβο στο Καλάμι και θα καταλήγει σε αυτόν των Λεΐκων.
Σε μεγάλο μέρος του περιμετρικού σε αυτό το τμήμα υπάρχει σχεδιασμένος και ανοιγμένος παράδρομος, όμως υπάρχουν σημεία που ξαφνικά σταματά, ενώ λίγο πριν από τον κόμβο των Λεΐκων «πετά» τους οδηγούς σε έναν στενό δρόμο, που προϋπήρχε. Στο συγκεκριμένο δρόμο δύο αυτοκίνητα δε χωρούν να περάσουν παράλληλα, όπως είδαμε και με τα μάτια μας, ενώ σύμφωνα και με την Πυροσβεστική, υπάρχει πρόβλημα με τη διέλευση των οχημάτων της.
Κατά τους κατοίκους, πριν περάσει ο περιμετρικός υπήρχαν τουλάχιστον 7 δίοδοι για όσους έχουν ιδιοκτησίες εκεί. Πλέον η μόνη λύση είναι οι κόμβοι των Λεΐκων, εκείνος στο Καλάμι και εν συνεχεία ο παράδρομος.
Δηλώνουν, δε, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό του περιμετρικού μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, ενώ θα φτάσουν και στα δικαστήρια.
Όταν οι κάτοικοι επικοινώνησαν με ανθρώπους του εργοταξίου, τους απάντησαν ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα με το ζήτημα και όταν τελειώσουν το έργο, που ήδη εκτελούν, θα πάρουν τα μηχανήματα τους και θα πάνε αλλού για έργα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο πότε τους απαντά ότι το θέμα δεν έχει λήξει και θα το κοιτάξουν, ενώ άλλες φορές ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, αφού δεν υπάρχουν χρήματα. Η τελευταία ενημέρωση που είχαν είναι ότι το έργο στα προβληματικά σημεία του παράδρομου ματαιώνεται για οικονομικούς λόγους.
Συμπερασματικά, οι κάτοικοι αυτό που ζητούν είναι να γίνει ένας παράδρομος που θα ξεκινά από τη γέφυρα στο Καλάμι και θα καταλήγει σε αυτή των Λεΐκων, ώστε να μπορούν να έχουν εξυπηρέτηση και προς την πλευρά του νοσοκομείου και από την πλευρά της Καλαμάτας.
Επίσης, να γίνει η πεζογέφυρα στο ύψος του Καρέλια και, τέλος, να δοθεί πρόσβαση σε πολλές ιδιοκτησίες που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει «τυφλές» και δεν μπορούν να προσεγγιστούν.
Για τα αιτήματα αυτά έχουν ενημερωθεί οι άνθρωποι του υπουργείου.
 
ΛΕΖΑΝΤΕΣ
 

Το ρέμα θα λειτουργεί και ως δρόμος τους μήνες που δε θα κατεβάζει νερό
 

Οι κάτοικοι της περιοχής, αφού χόρτασαν «θα», αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του σημείου και έτσι τα μηχανήματα ήταν αδύνατο να περάσουν
 

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης τα φορτηγά σχημάτισαν ουρές και από τις δύο πλευρές ανάμεσα στους κατοίκους


Ο παράδρομος διακόπτεται για απόσταση περίπου 200 μέτρων, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για εναλλακτική διαδρομή
 

Το τελευταίο κομμάτι πριν από τον κόμβο των Λεΐκων… σημείο στο οποίο ο παράδρομος ενώνεται με τον παλιό στενό δρόμο και δύο αυτοκίνητα είναι αδύνατο να περάσουν 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας