Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας διοργάνωσε εκδήλωση για την άμεση είσοδο διαδικτυακά προϊόντων στην αγορά της Κίνας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, πλέον δε χρειάζονται ειδική άδεια οι εξαγωγείς. Έτσι απαλλάσσονται από υπερβολικά κόστη, αφού δε χρειάζεται διανομέας. Ο δε εξαγωγέας μπορεί απευθείας να πουλήσει στους καταναλωτές της Κίνας, αφού πλέον το προϊόν τοποθετείται αμέσως στο ράφι του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ήδη πολλές εταιρείες, είτε ιδιωτικού είτε δημοσίου συμφέροντος, ανοίγουν ηλεκτρονικά καταστήματα στην Κίνα.
Η όλη διαδικασία είναι ιδανική στον τομέα εξαγωγής προϊόντων, αφού αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Φλωράς από την εταιρεία e-Cargo, ο οποίος παρουσίασε στους Μεσσήνιους επιχειρηματίες τον εύκολο πλέον τρόπο, όπως είπε, για να μπει το αγροτοδιατροφικό προϊόν στην αγορά της Κίνας. Είναι μια καινοτομία, όπως εξήγησε, αφού διευκολύνει σημαντικά μικρούς εξαγωγείς με ποιοτικό προϊόν να στραφούν στους Κινέζους.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο στελέχη της εταιρείας alibaba.com, μιας εταιρείας με τεράστιους τζίρους, που καθημερινά έχει 150.000.000 πελάτες, ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο και θέλει να εισάγει ελληνικά προϊόντα στην Κίνα, θα βρεθούν στη χώρα μας, ώστε να συνομιλήσουν με την πολιτική ηγεσία και Έλληνες εξαγωγείς.
Αυτό που αλλάζει πρακτικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ότι ξεπερνιούνται βασικά προβλήματα. Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, ο εξαγωγέας για να μπει στην αγορά της Κίνας είναι το προϊόν να τηρεί τα πρωτοκόλλα εισαγωγής της χώρας, που είναι ίδια πλέον με αυτά της Ευρώπης.
Τέλος, εξήγησε ότι το καλύτερο προϊόν που εισάγει η Κίνα από την Ελλάδα είναι το ελαιόλαδο, κι ενώ πέρυσι ως Ελλάδα είχαμε 4 εκατομμύρια εξαγωγές, η Κίνα εισήγαγε 180 εκατομμύρια ελαιόλαδο, με το περισσότερο να φτάνει εκεί χύμα, με αποτέλεσμα ο Έλληνας παραγωγός να χάνει τη δυνατότητα που έχει με το τυποποιημένο προϊόν να κερδίσει περισσότερα στην τιμή.
Π.Μπ.