Χάθηκε… στη μετάφραση για την Αστική Ανάπτυξη η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας


Διορθωτικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση

Το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης φαίνεται να είναι πιο σύνθετο σε σχέση με το «πώς» μεταφράστηκε από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Κι αυτό, εκτός από το ουσιαστικό θέμα της χρηματοδότησης, φαίνεται από ορισμένες τυπικές ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν, προκειμένου να δοθεί χρηματοδότηση.
Έτσι, από το… «μία πόλη όλο το πακέτο» που δήλωνε σε όλους τους τόνους ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, περάσαμε στο μοίρασμα των χρημάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε περισσότερες.
Πέραν, όμως, αυτού, θα χρειαστεί να υπάρξει δημόσια διαβούλευση επί των έργων του προγράμματος, ώστε να υπερπηδηθούν όλες οι προϋποθέσεις.
Αυτό δείχνει και το προχθεσινό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, στο οποίο αναφέρονται στοιχεία που μέχρι πρότινος δεν είχαν καν αναφερθεί από το δήμαρχο.
Όπως διαβάζουμε, «μεγάλη σύσκεψη για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Απριλίου, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του δημάρχου και με τη συμμετοχή αντιδημάρχων, προέδρων Νομικών Προσώπων του Δήμου και των διευθυντών όλων των Υπηρεσιών.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν: 1. η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και η ένταξη της Καλαμάτας στο Πρόγραμμα αυτό, 2. η ολοκλήρωση μελετών για εντάξεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ, στην οποία αναλύθηκε το ΠΕΠ Πελοποννήσου και τα έργα που ενδεχομένως ενδιαφέρουν το Δήμο Καλαμάτας και 3. η αξιολόγηση των επιδόσεων του Δήμου Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το οποίο ολοκληρώθηκε.
Σχετικά με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, θα γίνει δημόσια διαβούλευση, ενώ για την παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο θα διεξαχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός. Τα έργα που θα περιληφθούν, θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά όσον αφορά στην ανάπτυξη, να υπάρχει διάχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων, οι παρεμβάσεις να υπηρετούν την κοινωνική συνοχή και να περιληφθούν, ει δυνατόν, καινοτομίες. Είναι αναγκαίο να μην πρόκειται απλά για εκτέλεση μεμονωμένων τεχνικών έργων, αλλά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.
Επίσης, όσα γίνουν θα πρέπει να συναρτώνται με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Θα ακολουθήσει σύσκεψη με εκπροσώπους της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη