“Παραδίδουν” όλα τα δάνεια στα funds για την αξιολόγηση
Με ελιγμούς της τελευταίας στιγμής προσπαθεί η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση. Μετά και τα νέα μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προχθές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, φέρεται να συμφωνήθηκε κάποια λύση σε επιμέρους ζητήματα.
Συγκεκριμένα:
Για την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 100.000 συνταξιούχους, να ισχύσει από 1/6/2016 αντί 1/1/2016, ώστε να μη ζητηθούν αναδρομικά.
Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει το νόμο για τα «κόκκινα δάνεια» και θα επιτρέπει την πώληση σε funds και των «κόκκινων» εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων, πλην ίσως εκείνων που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους. Έτσι στα funds θα καταλήξουν ακόμα και δάνεια που έλαβαν κρατικές ΔΕΚΟ ή Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μήνυμα για πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων, παρά την επιστολή Τσακαλώτου προς τους Θεσμούς, έστειλαν από προχθές οι δανειστές.
Παρότι από τις 24 Μαΐου και μετά ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «η αξιολόγηση έκλεισε», για να πείσει τους πολίτες πως «γυρίζουμε σελίδα» και «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» και όχι… μισοάδειο, στην πράξη αποδεικνύονται πολύ δυσκολότερες οι… «ουρές» της αξιολόγησης, όπως είχε ονομάσει ο υπουργός Οικονομικών τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που μας κρατούν ακόμα μακριά από την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.
Όπως αποδείχθηκε, όμως, το παζάρι συνεχιζόταν από πλευράς της κυβέρνησης, αφού με επιστολή του σε Μοσκοβισί (Ε.Ε.), Κερέ (ΕΚΤ) και Τόμσεν (ΔΝΤ) ο κ. Τσακαλώτος επιζητούσε να μην εφαρμόσει 8 προαπαιτούμενα. Αυτό που «έκλεισε» ήταν μάλλον το… «παράθυρο» που ήθελε να ανοίξει ο κ. Τσακαλώτος για να αποφύγει μέτρα που συμφώνησε, ιδίως μετά την ενημέρωση της Κομισιόν, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), πως καμία δόση δε θα δοθεί, αν δεν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.
Στην κυβέρνηση εξακολουθούν, όμως, να εκφράζουν ελπίδες πως οι εκκρεμότητες θα τελειώσουν εντός των επομένων ωρών, προκειμένου να κατατεθούν σήμερα ή αύριο στη Βουλή ως τροπολογίες νομοσχέδιο που θα ψηφίζεται την ίδια μέρα.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, όμως, πως οι δανειστές ξανανοίγουν θέματα που είχαν κλείσει, ενώ οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αντιλέγουν πως στα θέματα αυτά ουδέποτε είχε επιτευχθεί συμφωνία (αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα πως η κυβέρνηση τα απέκρυψε ή επιδίωξε να εκμεταλλευτεί κάποια … «δημιουργική ασάφεια», όπως καταδεικνύει και η παραδοχή Χουλιαράκη πως ειδικά το ζήτημα των εγγυημένων από το δημόσιο «κόκκινων δανείων» δεν είχε συζητηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια που συνεδρίαζαν στην Αθήνα εδώ και… επτά μήνες)!
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης