Ευχάριστες εκπλήξεις για πολλούς υποψηφίους
Ημέρα που θα θυμούνται για χρόνια ήταν η χθεσινή για χιλιάδες υποψήφιους μαθητές σε όλη τη χώρα. Μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, χθες αναρτήθηκαν οι βαθμοί στα Λύκεια και το διαδίκτυο.
Πλέον απομένει η ανακοίνωση των βάσεων, κάτι που θα σημάνει τη λήξη των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Χθες βρεθήκαμε σε σχολεία της Καλαμάτας και μιλήσαμε με μαθητές για τη φετινή τους εμπειρία, αλλά και τα σχέδιά τους για το μέλλον.
Η αντίθεση στα συναισθήματα έντονη: αρκετοί έλαμπαν από χαρά, ενώ άλλοι έβλεπαν όνειρα και προσδοκίες να σβήνουν σε μερικά δευτερόλεπτα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται.
Πάντως, πολλοί μαθητές ξαφνιάστηκαν ευχάριστα με τις βαθμολογίες τους, αφού είχαν υπολογίσει ότι είχαν γράψει χαμηλότερα.
Ο Άγγελος Σπορανίδης πήγε πολύ καλά. Όπως μας είπε, περνά εκεί που θέλει. Στόχος του είναι η Ιατρική. Οι δε βαθμοί που είχε υπολογίσει, σε σχέση με αυτούς που είδε χθες, ήταν χαμηλότεροι και έτσι η βαθμολογία αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για αυτόν.
Αυτό που τον επηρέασε ήταν το άγχος για το νέο σύστημα, ενώ χαρακτήρισε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ως μια διαδικασία που απαιτεί δουλειά κι έχει πολύ άγχος. «Είναι περίεργο που στα 17 πρέπει κάποιος να αποφασίσει για το μέλλον του» σχολίασε. Επίσης, η χρονιά που άφησε πίσω ήταν κουραστική, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε, ενώ στερήθηκε πράγματα, όπως παρέες, φιλίες και γενικότερα κοινωνική ζωή.
Η Βασιλική Παναγιώταρη δήλωσε αρκετά ευχαριστημένη από τη βαθμολογία της. Οι βαθμοί ήταν κοντά σε αυτούς που η ίδια είχε υπολογίσει και ενώ φοβήθηκε την έκθεση για την οποία ακούγονταν διάφορα, τελικά έγραψε καλά.
Στόχος της είναι οι Θετικές Επιστήμες και θεωρεί ότι θα καταφέρει να εισαχθεί σε ένα από τα τμήματα που θέλει.
Για τη χρονιά που έφυγε, μας είπε ότι είχε αρκετό διάβασμα, ενώ τα θέματα στα οποία τελικά εξετάστηκαν ήταν πιο εύκολα.
Ευχαριστημένη και η Βιολέτα Ακοπιάν, που ελπίζει ότι θα περάσει στην ΑΣΟΕΕ, ενώ η βαθμολογία που είχε υπολογίσει είναι κοντά σε αυτή που τελικά είχε.
Το μάθημα που τη δυσκόλεψε στις εξετάσεις ήταν τα Μαθηματικά, ενώ πιστεύει ότι θα έχουμε πτώση των βάσεων.
Καλά έγραψε και ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, που θέλει να εισαχθεί σε Στρατιωτικές Σχολές.
Σχετικά με τις Πανελλαδικές, είπε ότι τις έχουν μεγαλοποιήσει και δεν είναι τόσο δύσκολες, αν και τη χρονιά τη θεώρησε ψυχοφθόρα, καθώς απαιτούσε πρόγραμμα. Χαρακτήρισε, δε, τη χθεσινή στιγμή ως «δικαίωση και λύτρωση».
Σε γενικές γραμμές καλά πήγε η Γεωργιάννα Τσίχλη. Όπως μας είπε, οι βαθμοί που έγραψε ήταν καλύτεροι από ό,τι είχε υπολογίσει, ενώ πλέον περιμένει να δει πώς θα κινηθούν οι βάσεις, αν και ακόμα δεν έχει αποφασίσει σε ποια σχολή θέλει να εισαχθεί.
Πολλή πίεση και άγχος κυριάρχησε τη χρονιά που πέρασε, αλλά ελπίζει ότι θα ανταμειφθούν οι κόποι της.
Τα Αρχαία ήταν το μάθημα στο οποίο περίμενε να έχει γράψει υψηλότερα η Ιωάννα Λειβαδίτη, αλλά παρατήρησε ότι γενικότερα δυσκόλεψε τους υποψηφίους φέτος. Στόχος της είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Ψυχολογίας, αν και είναι στην αναμονή, όπως μας είπε.
Μέτρια τα αποτελέσματα, μας είπε η Ελένη Παπουτσή, που δεν υπολόγισε σωστά το μάθημα της Βιολογίας. Στόχος της η Φαρμακευτική, αλλά πλέον το βλέπει δύσκολο.
Ικανοποιημένος σε σχέση με την απόδοσή του δήλωσε ο Νίκος Λευκιμιάτης, που μας είπε ότι δεν είχε διαβάσει όσο θα έπρεπε. Οι βαθμοί που είδε ήταν κοντά σε αυτούς που περίμενε και είναι ευχαριστημένος. Θέλει να περάσει σε σχολές που έχουν σχέση με τα Οικονομικά ή τον Προγραμματισμό, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει.
Όσο για τη χρονιά που πέρασε, μας είπε ότι ήταν καλή, αφού δεν κουράστηκε ιδιαιτέρως.
Οι βαθμοί που είδε ήταν πολύ χαμηλότεροι για τη Βασιλική Δερτιμάνη, κάτι που παρατήρησε και σε άλλους συμμαθητές της, όπως είπε. Η Πληροφορική και τα Μαθηματικά ήταν τα μαθήματα που τη δυσκόλεψαν περισσότερο.
Ο Νίκος Γουρνάς είπε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και έκανε συστηματικό διάβασμα με πρόγραμμα, καθώς έδινε δεύτερη φορά πανελλήνιες, ενώ επέλεξε λόγω των θέσεων να διαγωνιστεί με το νέο σύστημα.
Στόχος του είναι η Σχολή Ικάρων και με βάση τη βαθμολογία του βρίσκεται περίπου 600 μόρια πάνω από την περσινή βάση. Όμως, όπως μας είπε, τα συστήματα εισαγωγής είναι διαφορετικά και, επομένως, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις.
Η Βασιλική Γεωργακάκη εξεπλάγη θετικά, αφού τα μόρια που συγκέντρωσε είναι περισσότερα από όσα υπολόγιζε. Στόχος της ήταν το Ιστορικό της Αθήνας, αλλά με τα νέα βαθμολογικά δεδομένα κάνει σχέδια για πιο υψηλές σχολές, όπως, για παράδειγμα, τη Νομική.
Όσο για τη χρονιά που πέρασε, τη χαρακτήρισε δύσκολη, αλλά τουλάχιστον την άφησε ικανοποιημένη.
Η Παναγιώτα Κουκούτση δήλωσε επίσης ότι η βαθμολογία την ξάφνιασε θετικά, καθώς δεν την είχε υπολογίσει και πλέον κάνει όνειρα για την εισαγωγή της στις στρατιωτικές σχολές.
Αν και στη Βιολογία δεν τα πήγε τόσο καλά, η Δήμητρα Μακαρούνη είναι ευχαριστημένη, αφού έγραψε καλά στα υπόλοιπα μαθήματα. Ακόμα δεν έχει αποφασίσει σε τι σχολές θέλει να δηλώσει υποψήφια, όμως έχει μερικές μέρες ακόμα να το σκεφτεί. Η ίδια πέρασε μια δύσκολη χρονιά, ενώ την άγχωσε αρκετά η εφαρμογή του νέου συστήματος.
Ικανοποιημένη για την απόδοσή της είναι και η Αγγελική Σπηλιωτοπούλου, η οποία είχε υπολογίσει ότι έχει γράψει λιγότερο. Η χρονιά για αυτή ήταν αρκετά κουραστική, αλλά το αποτέλεσμα τη δικαίωσε.
Τέλος, η Σταυριαλένα Γκόντζου στοχεύει στην ΑΣΟΕΕ και θεωρεί ότι με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε θα τα καταφέρει. Η χρονιά για τη Σταυριαλένα ήταν δύσκολη και την επηρέασε η αλλαγή του συστήματος, αφού οι υποψήφιοι δεν ήξεραν πώς θα τους επηρεάσει. Όσο για τα φετινά θέματα, μας είπε ότι ήταν για καλά διαβασμένους, ενώ και αυτή αντιμετώπισε πρόβλημα στα Μαθηματικά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
«Σάρωσε» σε βαθμολογίες Πανελλαδικών το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας
«Σάρωσε» σε βαθμολογίες στις Πανελλαδικές και φέτος το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας, κρατώντας την «παράδοση» που θέλει τις μαθήτριες και τους μαθητές του να «ζωγραφίζουν» στις εξετάσεις!
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, μαθήτριες και μαθητές του σχολείου κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 17.000 μόρια, γεγονός που κατατάσσει το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας σε ένα από τα σχολεία με τις περισσότερες υψηλόβαθμες επιτυχίες!
Χθες, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το σχολείο γέμισε με λαμπερά χαμόγελα μαθητριών και μαθητών, γονέων και καθηγητών! Πανευτυχείς με τις βαθμολογίες και περήφανοι για τα παιδιά ήταν και ο λυκειάρχης Βαγγέλης Αντωνόπουλος και οι καθηγητές.
Αξίζει να τονισθεί πως το ΓΕΛ Κυπαρισσίας κατέχει και την “πρωτιά” σε μόρια στα σχολεία της Τριφυλίας, με τη Μαρία Καζάκου να συγκεντρώνει 18.754!
Δηλώσεις
Μαρία Καζάκου, 18.754 μόρια: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη, παρόλο που τα θέματα ήταν δύσκολα! Ευελπιστώ να πιάσω την Ιατρική, αν τα καταφέρω, αλλιώς Φαρμακευτική, θα δούμε. Είμαι πολύ χαρούμενη, πέτυχα το στόχο μου και αυτό είναι που μετρά!»
Γιώργος Μπίτσικας – Κανελλόπουλος, 18.489 μόρια: «Πιάνω το στόχο μου, ο οποίος ήταν Πολυτεχνείο ή Μηχανολόγων ή Ηλεκτρολόγων ή Ναυπηγών, Αθήνα πάντα! Αισθάνομαι χαρούμενος, περήφανος για τους κόπους μου όλη τη χρονιά. Είναι όσο περίμενα και ήθελα και συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά…»
Δήμητρα Θεοδωροπούλου, 18.213 μόρια: «Θα δηλώσω μόνο Ιατρική κι ελπίζω να την πιάσω. Έγραψα περισσότερο απ’ όσο περίμενα. Άμα την πιάσω, θα την πιάσω οριακά, αλλιώς θα ξαναδώσω. Είμαι ικανοποιημένη, επειδή έγραψα παραπάνω σε μερικά μαθήματα απ’ όσο περίμενα, σε άλλα λιγότερο κι ελπίζω για το καλύτερο. Θα περιμένουμε τις βάσεις τώρα…»
Μαρία Λυδιώτη, 18.080 μόρια: «Επιθυμώ να περάσω Νομική, και αισθάνομαι πάρα πολύ ευχαριστημένη, ευτυχισμένη θα έλεγα! Πιστεύω να πιάσω το στόχο μου. Περιμένουμε τις βάσεις και ελπίζω να τα έχω καταφέρει!»
Παναγιώτα Λαμπίρη, 17.194 μόρια: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και σκέφτομαι να δηλώσω Φαρμακευτική ή Βιολογικό, Χημικό. Ήταν έκπληξη για μένα, δεν περίμενα τέτοια βαθμολογία…»
Νίκος Παυλόπουλος, 16.983 μόρια: «Περήφανος είμαι. Δεν είμαι από τα παιδιά που είχαν πρόγραμμα. Δεν μπορώ να πω ότι δε διάβαζα, βέβαια. Τόσο περίμενα και πιστεύω πιάνω το στόχο μου που είναι Πληροφορική στο Καποδιστριακό!»
Ελένη Κομποχόλη, 16.948 μόρια: «Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί περίμενα πολύ πιο κάτω και τώρα σκεφτόμαστε για Χημικό, Πολυτεχνείο, θα δούμε!»
Θεοδώρα Σταματογιαννοπούλου, 16.860 μόρια: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και έχω σκοπό να δηλώσω Χημικό, γιατί αυτό είναι αυτό που ήθελα από την αρχή!»
Αλέξης Γκόγκας, 12.036 μόρια: «Ο στόχος μου ήταν το Μαθηματικό ή ΤΕΦΑΑ. Είμαι στο όριο να πιάσω το Μαθηματικό, αλλά και ΤΕΦΑΑ ευχαριστημένος θα είμαι! Είναι ακριβώς εκεί που περίμενα. Γι’ αυτό που έγραψα, εκεί είμαι. Για την προσπάθεια που έκανα είμαι αρκετά καλά».
Ο πρόεδρος της Λυκειακής Επιτροπής, Τηλέμαχος Γιαμαλάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι οι μαθητές του ΓΕΛ Κυπαρισσίας ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση των εξετάσεων και συγκεκριμένα περίπου το 30% των υποψηφίων έχει συγκεντρώσει πάνω από 17.000 μόρια! Αυτό αποδεικνύει, αφενός, ότι τα παιδιά μας έχουν κρίση και άποψη και, αφετέρου, πως δεν πρέπει να υποτιμάμε το ρόλο του δημόσιου σχολείου! Το σχολείο μας, εξάλλου, συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ως εξεταστικό κέντρο και οι συνάδελφοι ως βαθμολογητές – επιτηρητές. Το κυριότερο, όμως, συμμερίζεται τους κόπους και τις αγωνίες των μαθητών και των γονιών τους. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους υποψηφίους τόσο για τη συμπεριφορά τους στις εξετάσεις όσο και για τις επιδόσεις τους. Ταυτόχρονα να τους ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στη μετέπειτα ζωή τους!»