Οι «εθνικοί» εργολάβοι έστηναν τους διαγωνισμούς
Σε πρόσφατη ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν στο «πάρτυ» του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013, υποστηρίζοντας πως το μισό απορροφήθηκε προνομιακά από τους τρεις «εθνικούς κατασκευαστικούς» εργολάβους και το άλλο μισό από έναν «ολόκληρο στρατό» από εταιρείες, συμβούλους και σεμινάρια με αμφισβητούμενο αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
Οι δε βουλευτές ρωτούσαν τον υπουργό Γ. Σταθάκη, “με ποια συγκεκριμένα κίνητρα σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση πραγματικών και όχι άυλων επενδύσεων, με πραγματικές και όχι “αέρα κοπανιστό” θέσεις εργασίας, όπως κατά κόρον συνέβη την προηγούμενη περίοδο».
Στη θεωρία, δηλαδή, ο νεοφιλελευθερισμός ευαγγελίζεται τον ελεύθερο υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις, με βασικό σκοπό τη μείωση των τιμών. Στην πράξη μάς δουλεύουνε και, μάλιστα, χοντρά. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την παραπάνω αποκαλυπτική ερώτηση.
Οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι του κατασκευαστικού κλάδου και ξένοι κολοσσοί, όπως οι γερμανικές Hochtief και Siemens, αλλά και η γαλλική Vinci -η μεγαλύτερη του κόσμου-, καθώς και οι δύο σύνδεσμοι εκπροσώπησης των τεχνικών εταιρειών και μια τράπεζα, εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευαστικών έργων που επί τρεις δεκαετίες μοίραζε την «πίτα» των δημόσιων έργων.
Χθες η ιστοσελίδα της «Καθημερινής» ανέφερε: «Το πάγωμα των πληρωμών από το ευρωπαϊκό περιφερειακό ταμείο (ΕΣΠΑ) για τα προγράμματα του 2014-2020 αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, έπειτα από έρευνα στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, προέκυψε ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις στην ανάθεση δημοσίων έργων.
Συγκεκριμένα, σε εσωτερικό γράμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύει η εφημερίδα Νew Europe με ημερομηνία 17 Μαΐου, αναφέρεται μεν ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές Αρχές θα εξετάσουν στις 21 Ιουλίου την υπόθεση, αλλά διευκρινίζεται ότι έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στο καρτέλ, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις βασικές ελληνικές κατασκευαστικές και τις μεγάλες ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
“Το καρτέλ”, αναφέρει η επιστολή, “ενδεχομένως να ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989 μέχρι το 2016, στον τομέα της οδοποιίας, στην κατασκευή σιδηρόδρομων, μετρό κ.λπ.”, ενώ επιβεβαιώνεται ότι μερικά από αυτά τα έργα έχουν “σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της Ε.Ε.”».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη