Δεν επιτρέπεται η χρέωση χρήσης των τραπεζικών μας καρτών


Οποιαδήποτε επιβάρυνση για τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας δεν επιτρέπεται να μετακυλιέται στους καταναλωτές. Αυτό τόνισε ο δικηγόρος – Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Καλαμάτας, Γιώργος Φερετζάκης, με αφορμή ερωτήματα και καταγγελίες πολιτών σχετικά με την εν γένει είσπραξη προμηθειών των τραπεζών κατά τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Ο κ. Φερετζάκης τόνισε ότι απαγορεύεται η αναγραφή σε συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών όρου που προβλέπει ότι, σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή Αυτόματο Ταμειολογικό Μηχάνημα (ΑΤΜ) του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος, καταβάλλεται προμήθεια ή τα λειτουργικά έξοδα στο πιστωτικό ίδρυμα.
Επίσης, σε συμβάσεις λογαριασμού κατάθεσης απαγορεύεται η αναγραφή όρου με τον οποίο επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα σε κάθε κίνηση λογαριασμού ή ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου αναφορικά με ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγής στα ταμεία, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν ορισμένο όριο που ορίζει η τράπεζα.
 
Παρατηρητήριο
Εξήγησε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο προμηθευτής δε δικαιούται να επιβάλλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 1 και 3 του ν. 3862/2010, με την επιφύλαξη άλλων ειδικότερων διατάξεων, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επιβάλλεται σε βάρος των παρόχων και των δικαιούχων υπηρεσιών πληρωμών, οι οποίοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, πρόστιμο από 5.000 έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται, ενώ λαμβάνονται ιδίως υπόψη και συνεκτιμώνται: α) η βαρύτητα της παράβασης, β) η συχνότητα αυτής, γ) η διάρκειά της, δ) οι ειδικές συνθήκες τέλεσής της.
Επίσης, η επιβολή αυτών των διοικητικών κυρώσεων είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλη αστική, ποινική ή πειθαρχική κύρωση που προβλέπεται σε βάρος φορέων παροχής και των δικαιούχων υπηρεσιών πληρωμών από το νόμο αυτόν και την κείμενη νομοθεσία.
Μάλιστα, από το υπουργείο εστάλη αναλυτική απάντηση στον κ. Φερετζάκη, ενώ σε αυτή επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μελετά τη δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές.