Εμβολιασμός 5.000 βοοειδών, ανησυχία για τα αδέσποτα


Σε ζώνη επιβολής περιορισμών και η Μεσσηνία για οζώδη δερματίτιδα
 
Ως ζώνη επιβολής περιορισμών για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών χαρακτηρίστηκε πλέον ολόκληρη η Μεσσηνία με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, ενώ χθες το πρωί στο Διοικητήριο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό.
Σε αυτή συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Περικλής Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Κτηνιάτρων οι Χαράλαμπος Μακρής και Νικόλαος Μαθιόπουλος και ο βοοτρόφος  Ευστάθιος Μάντζαρης.
Στη Μεσσηνία, καταγεγραμμένα, εκτρέφονται περίπου 5000 βοοειδή, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα αδέσποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου αντιμετώπισε όλος ο νομός σοβαρό πρόβλημα από μία και μόνο αγελάδα που νόσησε.
Γι’ αυτό στη σύσκεψη χθες τονίστηκε ότι τα αδέσποτα βοοειδή στη Μεσσηνία πρέπει να δηλωθούν, ακόμα και τώρα, και χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις.
 
Σύσκεψη
Στη σύσκεψη τονίστηκαν η σοβαρότητα της νόσου για τον πληθυσμό των βοοειδών της Μεσσηνίας, η οποία δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης από την πλευρά των κτηνοτρόφων προς αποτροπή μετάδοσης της νόσου, με ταχύτερο αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που εφαρμόζεται πλέον μετά την απόφαση της αντιπεριφερειάρχη και την ταχεία κινητοποίηση της Περιφέρειας για την προμήθεια των εμβολίων.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος της νόσου στην Πελοπόννησο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας ενεργοποιήθηκαν για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.
Τα συμπτώματα της νόσου, όπως αναφέρθηκαν από τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, είναι τα εξής:
-Οζίδια (κεφαλή, αυχένα, μαστό, περίνεο κ.λπ. τα οποία γίνονται σταδιακά έλκη-πληγές)
-Έλκη σε βλεννογόνους στόματος (μάτια, μύτη, οισοφάγος, λάρυγγα κ.λπ.)
-Ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα το οποίο γίνεται πυώδες
-Πυρετός (4-14 ημέρες μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου)
-Πτώση γαλακτοπαραγωγής
-Χωλότητα-απίσχανση- θάνατος (όχι συχνά).
 
Εμβολιασμός και μέτρα
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης, τόσο των εγκαταστάσεων που είναι τα ζώα όσο και των οχημάτων που τα μεταφέρουν ή μπαίνουν στους χώρους αυτούς, αλλά και των κτηνοτρόφων. Επίσης, δεν πρέπει να μπαίνουν τρίτα άτομα στις σταυλικές εγκαταστάσεις, ενώ οι χώροι να ψεκάζονται με εντομοαπωθητικά.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο που εφαρμόζεται, έχει αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία 100%, ενώ ακόμα και τώρα που περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα προσβλήθηκαν, τα ζώα που ήταν εμβολιασμένα δε νόσησαν.
Το εμβόλιο διανέμεται, αποθηκεύεται με ασφάλεια και διενεργείται υπό την εποπτεία και ευθύνη του Τμήματος Κτηνιατρικής Καλαμάτας. Μπορούν να χορηγηθούν σε υγιή ζώα των ευαίσθητων ειδών, βοοειδή και βουβαλοειδή (όπου αυτά υπάρχουν), ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κυοφορίας και παραγωγικής κατεύθυνσης, σε όλες τις εκτροφές που βρίσκονται στη Μεσσηνία.
Σε κάθε εκτροφή πριν από τον εμβολιασμό όλα τα ζώα υπόκεινται σε πλήρη κλινικό έλεγχο και σε όποιες εκτροφές υπάρχουν υποψίες λόγω ύπαρξης κλινικών συμπτωμάτων ή άλλων επιδημιολογικών δεδομένων, ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι η υποψία να επαληθευτεί ή όχι, οπότε και πραγματοποιούνται κατά περίπτωση οι απαραίτητες ενέργειες.
Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στοχεύοντας κυρίως στην πρόληψη της νόσου, παραμένουν στη διάθεση των κτηνοτρόφων για όποια άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη