Να γλυκάνει την ειλημμένη, όπως φαίνεται, απόφαση κατάργησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και αστυνομικών τμημάτων στην περιφέρεια της Μεσσηνίας προσπάθησε χθες από την Καλαμάτα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Δήλωσε ότι επιχειρησιακά δε θα αλλάξει η δράση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών αλλά μόνο διοικητικά, ενώ τα τμήματα που θα καταργηθούν θα καλυφθούν από «πλέγμα δράσεων» κάθε αστυνομικής διεύθυνσης.
Ωστόσο, η παρουσίαση χθες της Κινητής Μονάδας Αστυνόμευσης, λίγο πριν από τις μεγάλες αυτές αλλαγές στις δομές της Αστυνομίας στη Μεσσηνία, φαντάζει σαν τη ρήση «σας παίρνουμε το βόδι, σας δίνουμε την ουρά του».
Η περιφέρεια της Μεσσηνίας αντιμετωπίζει καθημερινά απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας, με τους κατοίκους να αισθάνονται απροστάτευτοι, αν και κοντά τους τώρα υπάρχει κάποιο αστυνομικό τμήμα. Με την κατάργηση που θα φέρει η αναδιάρθρωση είναι απορίας άξιο πώς θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες, όταν τα ορεινά χωριά θα καλούν αστυνομικό από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Δίωξη Ναρκωτικών
Αμέσως μετά την παρουσίαση της Κινητής Μονάδας Αστυνόμευσης, ο κ. Αναγνωστάκης, ερωτώμενος από το «Θ» για την κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας που προβλέπει η αναδιάρθρωση, είπε πως δεν πρόκειται για κατάργηση: «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθούν. Απλώς αλλάζει η διοικητική τους υπαγωγή. Στο οργανόγραμμα της διοίκησης δε θα έχουν τη δομή που έχουν σήμερα. Θα υπάγεται κατευθείαν στον αστυνομικό διευθυντή και αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τη δίωξη των ναρκωτικών. Επιχειρησιακά δε μεταβάλλεται τίποτα. Αλλάζει διοικητικά και όχι επιχειρησιακά. Αυτό δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα, κατά τη γνώμη μας, θα μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος της αναδιοργάνωσης σε όλη την Ελλάδα. Το έχει επιλέξει η νέα φυσική ηγεσία για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο πιο αποτελεσματικά το φοβερό πρόβλημα των ναρκωτικών».
Διαφώνησε, δε, ότι αυτό είναι μοντέλο που εφαρμοζόταν πριν από πάρα πολλά χρόνια και κρίθηκε πως πρέπει να αλλάξει στο σημερινό, των αυτοτελών Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών, για καλύτερη απόδοση.
Το Σεπτέμβριο αναδιάρθρωση
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει επιστραφεί με τις όποιες παρατηρήσεις. «Από Σεπτέμβριο και μετά θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου μοντέλου. Συγχωνεύονται και ενοποιούνται κάποια αστυνομικά τμήματα και σταθμοί για να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους πόρους και να βγουν στο πεζοδρόμιο. Να φύγουμε από τις διοικητικές δομές που υπήρχαν σε κάθε αστυνομικό τμήμα και να τους βγάλουμε έξω. Άρα, σε καμία περίπτωση δε θα έχουμε υποχώρηση της εμφανούς αστυνόμευσης. Αντιθέτως, προσδοκία μας είναι να έχουμε εντατικοποίηση της εμφανούς αστυνόμευσης. Οι κινητές μονάδες έρχονται να καλύψουν συμπληρωματικά κάποια κενά, αλλά, προς Θεού όχι, η κινητή μονάδα δεν έρχεται να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τα τμήματα που συγχωνεύονται. Αυτά θα καλυφθούν από ένα συνολικό πλέγμα δράσεων που ετοιμάζει κάθε Αστυνομική Διεύθυνση», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.
Της Βίκυς Βετουλάκη