Θέμα που έχει απασχολήσει την περιοχή μας και ιδιαίτερα της Θουρίας, επί πολλά χρόνια, τακτοποιείται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα. Πρόκειται για τη μείωση της λατομικής ζώνης του «Κοκκινόβραχου» στην Άνω Άμφεια, καθώς από τις έξι λατομικές θέσεις κάποιες ήταν σε μικρή απόσταση από οικισμούς.
Είχε 6 θέσεις
Η συγκεκριμένη λατομική περιοχή, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 1983, ενώ το 1987 με απόφαση του τότε νομάρχη Μεσσηνίας τροποποιήθηκαν (επεκτάθηκαν) τα όριά της.
Το 1988 έγινε η χωροταξική κατανομή της λατομικής περιοχής σε 6 λατομικούς χώρους. Με την ίδια απόφαση, όπου η έκταση της λατομικής περιοχής προσδιορίσθηκε στα 4.286 στρέμματα, προτάθηκε η μη άμεση ενεργοποίηση των λατομικών χώρων 1 και 4, διότι ήταν μερικώς ορατοί από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης.
Οι πλησιέστεροι οικισμοί στη λατομική περιοχή είναι οι:
-Άνω Άμφεια και Κουτάλα, όπου η απόσταση των ορίων της λατομικής περιοχής από το κέντρο των οικισμών είναι μικρότερη από 1000 μέτρα.
-Κατσαραίικα, όπου η απόσταση από τη λατομική περιοχή είναι 192 μέτρα.
Το 2003 με έκθεσή της η Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Περιοχών Μεσσηνίας, η οποία κλήθηκε να επανεξετάσει την περιοχή, λόγω νεώτερων στοιχείων που προέκυψαν σχετικά με τις αποστάσεις από τα όρια των οικισμών, έγινε πρόταση για τροποποίηση των ορίων της και συγκεκριμένα τον περιορισμό της λατομικής ζώνης σε έκταση 2.421.423,92 τ.μ. εντός της αρχικής έκτασης, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προέβλεπε η ισχύουσα νομοθεσία.
Την ίδια χρονιά με απόφαση του νομάρχη Μεσσηνίας αποχαρακτηρίστηκε η συγκεκριμένη περιοχή.
Μισθωμένες οι 4
Το 2008, με απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίφθηκε αίτηση 27 κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Άμφειας, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, έγκρισης τεχνικής μελέτης παραχώρησης κατά χρήση δημόσιας δασικής έκτασης, έγκρισης μίσθωσης, καθώς και η συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης, που αφορούσαν στο λατομικό χώρο που είχε μισθωθεί στο Γεώργιο Μαλλίρη, με το αιτιολογικό της μη εμπροθέσμου υποβολής της.
Η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη μίσθωση των χωροταξικά κατανεμημένων λατομικών χώρων και έτσι:
α) Ένας λατομικός χώρος έκτασης 382,592 στρεμμάτων έχει μισθωθεί στον Γεώργιο Μαλλίρη από το έτος 1994 με συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης, η οποία λήγει την 20ή-8-2022
β) Τμήμα λατομικού χώρου έκτασης 89,780 στρεμμάτων έχει μισθωθεί στην Παραχωρησιούχο Εταιρεία «ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε.» για τη λειτουργία δανειοθαλάμου και την εξόρυξη αδρανών υλικών αποκλειστικά για την κατασκευή του έργου “Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λέυκτρο – Σπάρτη” με διάρκεια μίσθωσης έως την 22η-7-2014.
γ) Με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκε το αποτέλεσμα δημοπρασίας που διεξήχθη το 2009 και αναδείχθηκαν πλειοδότες δύο λατομικών χώρων οι εταιρείες «Ιωάννη Νικήτα Κάρτσωνα και Σία Ο.Ε.» και «Έτοιμο Σκυρόδεμα Μεσσηνίας Ε.Π.Ε.».
δ) Οι δύο εναπομείναντες λατομικοί χώροι δεν έχουν μισθωθεί.
Μείωση της έκτασης
Το 2010 η Διεύθυνση Λατομείων Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε την εξέταση της νομιμότητας της απόφασης καθορισμού της λατομικής περιοχής και της διευθέτησης του προβλήματος που έχει ανακύψει σχετικά με την απόστασή της από τους όμορους οικισμούς, η οποία είναι μικρότερη τόσο από αυτήν που προβλέπεται από τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου όσο και από το επιτρεπτό όριο ασφαλείας που θέτει ο Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η εκμίσθωση των δημοσίων εκτάσεων για τη λειτουργία λατομείων αδρανών υλικών θα προσέκρουε στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Έτσι, ζητήθηκε από την Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Περιοχών Μεσσηνίας να επανεξετάσει τη λατομική περιοχή, να γνωμοδοτήσει και να εισηγηθεί αρμοδίως στον περιφερειάρχη.
Το 2014 η Επιτροπή ομόφωνα εισηγήθηκε την τροποποίηση των ορίων της λατομικής περιοχής και συγκεκριμένα τη μείωση της έκτασής της στην έκταση των 3.047,172 στρεμμάτων.
Μετά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκδοθεί απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τροποποίηση της Λατομικής Περιοχής και μείωση της έκτασής της, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις από τους οικισμούς.
Της Βίκυς Βετουλάκη