Κανένα στοιχείο για το αν και πώς επηρεάζουν άνθρωπο και περιβάλλον
«Το πρόβλημα που διαπιστώνουν οι κάτοικοι, υφίσταται». Αυτό είναι το πρώτο και βασικό συμπέρασμα, μέχρι στιγμής, από τετράμηνες καθημερινές μετρήσεις της ερευνητικής ομάδας του «Δημόκριτου», στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της όχλησης-ρύπανσης που δημιουργείται από ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία.
Παρουσιάζοντας ο ερευνητής του «Δημόκριτου», Χρήστος Βασιλάκος, κάποια συμπεράσματα, είπε ότι μετρήθηκαν υπερβάσεις τόσο στον αέρα όσο και σε δύο από τις δεκαέξι καμινάδες. Παρά ταύτα, δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα απάντηση αν αυτό βλάπτει τη δημόσια υγεία, με τον περιφερειάρχη να τονίζει ότι η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο για να φανεί πώς επιδρά στην υγεία, ενώ για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει επιδημιολογική μελέτη. Επίσης, δε δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων, ούτε και κάποιο «ισχυρό» στοιχείο από το οποίο να εξάγεται ασφαλές συμπέρασμα για τη βλάβη που προκαλείται είτε στον άνθρωπο είτε στο περιβάλλον.
Πάντως, από χθες άρχισε νέος κύκλος μετρήσεων, για να υπάρξουν στοιχεία και από περίοδο που δε λειτουργούν τα εργοστάσια.
Αποτελέσματα «Δημόκριτου»
Ο κ. Βασιλάκος, αφού μίλησε για άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια, ανέφερε ότι είναι μια πρωτότυπη εργασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν χρήσιμα αποτελέσματα για το μέλλον.
Παρατήρησε ότι οι προτάσεις του «Δημόκριτου» θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση και να προβλέψουν κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, για κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία.
Όπως εξήγησε, οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα γίνονταν καθημερινά σε τρία σημεία (Μελιγαλάς, Σκάλα και Μεσσήνη), ενώ με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου έγιναν μετρήσεις σε δύο εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες περιοχές.
«Για 4 μήνες που μετρούσαμε τον αέρα στην ευρύτερη περιοχή, από το Νοέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν κάποιες υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια στα τρία σημεία που είχαν τοποθετηθεί τα μηχανήματά μας. Σε άλλες μικρότερα, σε άλλες μεγαλύτερα. Είχαμε υπερβάσεις στο 28% των μετρήσεων.
Με βάση τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, επιλέξαμε να προχωρήσουμε τις μετρήσεις σε δύο καμινάδες που εστιάσθηκαν στην περιοχή Μελιγαλά και διαπιστώθηκε, και σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα που είχαμε, ότι το πρόβλημα που όλοι σας ζείτε, τόσο της οπτικής όχλησης όσο και των οσμών, όντως υφίσταται. Είδαμε ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες υπερβάσεις, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ορίζουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Είδαμε πολύ μεγάλες ποσότητες υγρασίας που δικαιολογούν την οπτική όχληση, ενώ και του ολικού οργανικού άνθρακα είδαμε υψηλές τιμές, οι οποίες ξεφεύγουν κατά πολύ. Όσον αφορά στα καμιναέρια, οι τιμές είναι περίπου 9 φορές επάνω.
Το πρόβλημα λοιπόν, το οποίο διαπιστώνουν οι κάτοικοι υφίσταται και βλέπουμε και από πού υφίσταται», τόνισε ο κ. Βασιλάκος.
Για το πώς επηρεάζεται η δημόσια υγεία, συμπλήρωσε: «Οι μετρήσεις ήταν ενδεικτικές, για να τις συσχετίσουμε με τη δημόσια υγεία πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες. Αλλά όταν η ΑΕΠΟ έχει όριο 100 και μετράς την καμινάδα και βρίσκεις πολύ πολύ περισσότερο, ε, δε νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο αυτό».
Π. Τατούλης
Ο κ. Τατούλης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι την Περιφέρεια την απασχολούσε καιρό τώρα η ανησυχία των κατοίκων για το συσχετισμό λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και δημόσιας υγείας και αναζητούσε τρόπο για να προσεγγίσει το πρόβλημα.
«Αυτή τη στιγμή ο “Δημόκριτος”, που αποτελεί αξιόπιστο σύμβουλο με όλες τις διεθνείς πιστοποιήσεις, είναι εταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια. Έγινε η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της ερευνητικής προσέγγισης που κάνει η επιστημονική του ομάδα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά τα πρώτα στοιχεία. Εκείνο, όμως, που περιμένουμε είναι η επίσπευση αυτής της διαδικασίας, προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τρόπο και για τους τομείς που πρέπει να δράσουμε, ώστε γρήγορα να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Η δουλειά που θα μας παραδώσει ο “Δημόκριτος” θα είναι μπούσουλας όλων των ενεργειών μας, με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, των πολιτών, δεύτερον τη διευκόλυνση της αναπτυξιακής διάστασης της Μεσσηνίας, τρίτον την προστασία του περιβάλλοντος, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου περιοχής, αλλά και οι συνέπειες που μπορεί να δέχεται η οικονομία μας. Πάνω απ’ όλα θα απαιτηθούν και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Με το σχέδιο του “Δημόκριτου” θέλουμε να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να εναρμονισθεί η λειτουργία με την ασφαλή διαχείριση του προβλήματος», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Τατούλης κατέληξε λέγοντας ότι το σχέδιο από το «Δημόκριτο» θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο και θα επιδιωχθεί η επίσπευση της διαδικασίας.
Τόσο, πάντως, ο περιφερειάρχης όσο και ο ερευνητής του Ινστιτούτου, απαντώντας σε ερώτηση του «Θ», είπαν ότι υπάρχει δυνατότητα οι επιχειρήσεις να τηρούν κάποιους περιβαλλοντικούς όρους αλλά οι μετρήσεις να δείχνουν υπέρβαση, καθώς υπάρχουν νομοθετικά κενά για το θέμα αυτό.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Αλειφέρη είπε ότι έχουν επιβληθεί φέτος πρόστιμα σε μονάδες που βρέθηκαν να παρανομούν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής λύσης στη Μεσσηνία, που θα μπορούσε να αναλάβει την επεξεργασία ελαιοπυρήνα απ’ όλη την Ελλάδα.
Της Βίκυς Βετουλάκη