Αδιέξοδη η λειτουργία της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα


Να δούμε, τελικά, πόσα επεισόδια θα έχει ακόμα το σήριαλ με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Σήμερα, πρόκειται να συνεδριάσει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ). Η συνεδρίαση θα γίνει στην Τρίπολη και κρίνεται ως άκρως καθοριστική για το μέλλον της υπόθεσης με τα σκουπίδια. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:
1. Απομαγνητοφώνηση για τη σύνταξη του τελικού κειμένου απόφασης του ΔΣ που διεξήχθη στις 18-7-2016
2. Επιστολή του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη αναφορικά με το εκπονούμενο ΠΕΣΔΑ.
3. Έγγραφο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη αναφορικά με Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Επικρατείας έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, η οποία και κοινοποιήθηκε στους Δήμους.
Νωρίτερα, μόλις το περασμένο Σάββατο, οι Δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών, Κορίνθου, Τρίπολης, Β.Κυνουρίας και Σπάρτης απάντησαν στην τελευταία επιστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αυτό που καταδείχτηκε από τη συζήτηση είναι ότι ένας αριθμός δήμων θα προχωρήσει στο εγχείρημα της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Όπως…μέτρησε ο Δ. Καμπόσος πρόκειται για δώδεκα (12), συνολικά, δήμους. Κοινός παρονομαστής όλων ήταν ότι η πρόταση της Περιφέρειας, εκτός από το υπερβολικό κόστος στα δημοτικά τέλη, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, είναι και αντίθετη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
Υποστήριξαν, μάλιστα. ότι η τελευταία απόφαση το ΦΟΔΣΑ πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή από όλους και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται τις διαδικασίες. “Πρόκειται για απόφαση ενός συλλογικού οργάνου, η οποία δεν μπορεί να ανατραπεί”, σημείωσαν, αντιπαρερχόμενοι την επιχειρηματολογία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
 
 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ 
“Καλαμάτα ώρα μηδέν για τα σκουπίδια”
 Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, με παρέμβασή του κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για παλινωδίες, ενώ, καταρρίπτει και το μύθο ότι η σύμβαση ΣΔΙΤ είναι επωφελής για τους δημότες.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, “στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων η δημοτική αρχή  Καλαμάτας αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων αφού δεν έχει κατορθώσει να έχει μια ξεκάθαρη άποψη και θέση με αποτέλεσμα να παλινωδεί μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων διαιωνίζοντας το πρόβλημα των απορριμμάτων.
Πραγματικά αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις διαδοχικές μεταστροφές της δημοτικής αρχής Νίκα. Η απουσία ξεκάθαρης άποψης και θέσης είναι χαρακτηριστική: Το τελευταίο εξάμηνο έχει αλλάξει τουλάχιστον 3 φορές απόψεις  για τη διαχείριση των απορριμμάτων.     
Η συγκεκριμένη μελέτη ΣΔΙΤ που υιοθέτησε και ψήφισε η δημοτική αρχή  είναι πιο δαπανηρή για τους δημότες  ( με κόστος διαχείρισης τουλάχιστον 69 ευρώ /τόνος,  ενώ η τοπική διαχείριση 45 ευρώ/ τόνος), είναι περιβαλλοντικά επιζήμια,  αφού δεν προάγει την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και έχει αυξημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
 Η ελάχιστη εγγυημένη (για την εταιρεία) και υποχρεωτική (για τους δήμους) ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων που θα πρέπει να παράγει η Πελοπόννησος σύμφωνα με την πρόταση ΣΔΙΤ λειτουργεί ως ξεκάθαρο αντικίνητρο για οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων. Παράλληλα η μακροχρόνια διάρκεια της σύμβασης (για τουλάχιστον 28 χρόνια) καθηλώνει την Πελοπόννησο σε μια απηρχαιωμένη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων η οποία δεν θα μπορεί να παρακολουθεί τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
 Στην τελευταία του μεταστροφή ο κ. Νίκας κατευθύνεται πάλι προς την ατελή διαχείριση των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα (5 εκατομμύρια ευρώ για 3 χρόνια) η οποία έχει αποδειχθεί  ιδιαίτερα δαπανηρή για τους δημότες με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, χωρίς να επιδιώκεται η μείωση των απορριμμάτων με τη διαλογή στην  πηγή και την ανακύκλωση και χωρίς να υπάρχει κανένα ανταποδοτικό όφελος για τους δημότες.
 Η δημοτική αρχή  Καλαμάτας οφείλει να απαντήσει:  1.Γιατί κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας της δεν έκανε καμία ουσιαστική επένδυση σε υποδομές και δράσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων χρησιμοποιώντας τις  προσφερόμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες  και επέλεξε  την εύκολη λύση της  σύναψης συμβάσεων με εργολάβους;
2.Γιατί έκανε μια ολική μεταστροφή στις απόψεις της επιλέγοντας τη λύση ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα ενώ γνώριζε και γνωρίζει ότι θα είναι ακριβότερη για τον δημότη και θα επιφέρει υπέρογκη  αύξηση των δημοτικών τελών;
3. Γιατί έφερε προς ψήφιση  στο Δημοτικό Συμβούλιο μια μελέτη -που σύμφωνα και με την εισήγηση της υπηρεσίας- ήταν διάτρητη, γεμάτη λάθη και ανακρίβειες και εξόχως μεροληπτική υπέρ του ΣΔΙΤ; Γιατί δεν περίμενε όπως όλοι οι άλλοι δήμοι της Πελοποννήσου την βελτιωμένη εκδοχή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων η οποία και ψηφίστηκε από τον ΦΟΔΣΑ;
4.Γιατί ενώ με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο η διαλογή στην πηγή είναι η καλύτερη μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων, η δημοτική αρχή Καλαμάτας όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία 10 χρόνια αλλά προτίμησε μεθόδους που αντίκειται στις αρχές αυτές (όπως η μέθοδος των υπόγειων κάδων – πηγαδιών που ευνοούν την συγκέντρωση σύμμεικτων απορριμμάτων και δυσκολεύουν -αν δεν ακυρώνουν- την ανακύκλωση);
5. Γιατί δεν έχει εφαρμόσει ως  το  2015  τη χωριστή συλλογή τουλάχιστον  για  τα  ακόλουθα ανακυκλώσιμα απορρίμματα: χαρτί,  μέταλλο,  πλαστικό  και  γυαλί  όπως προβλέπεται από το Νόμο 4042/2012;
Για υποδομές που απαιτούνται για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων» το οποίο δημοσιεύτηκε στις 15/7/2016  (προμήθεια κάδων για διαλογή στην πηγή, προμήθεια εξοπλισμού οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, δημιουργία πράσινων σημείων, κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής).
   Μετά την τελευταία ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία στους δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαχειριστούν τα απορρίμματα με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης που στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή με ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης, στην κομποστοποίηση και στην μείωση του υπολείμματος.
Η πάγια θέση μας για βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων δικαιώθηκε και σε επίπεδο Πελοποννήσου. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας πρέπει να σταματήσει τις- προσφιλείς σε αυτήν-ευκαιριακές μικροπολιτικές, να πάψει να κρύβεται πίσω από υβριστικά φερέφωνα και ανερμάτιστα παπαγαλάκια τα οποία εκπέμπουν μισαλλόδοξη ρητορική που στερείται ορθού λόγου και επιχειρημάτων και άμεσα να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει τους κανόνες που θέτουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων”.
 
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη