Από την τσέπη τους πλήρωναν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο νοσοκομείο Καλαμάτας…


ΣΕΥΥΠ: ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
«… Στο νοσοκομείο Καλαμάτας εδώ και πολλούς μήνες που δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος καλούνται ιδιώτες της ειδικότητας αυτής, οι οποίοι χρησιμοποιούν και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου για ενδοσκοπήσεις. Ένας εξ αυτών φέρνει μαζί και δική του νοσηλεύτρια για να τον βοηθά… και εγώ είμαι ένας από τους ιατρούς που κλήθηκαν, πήγα λίγες φορές αλλά αφού είδα ότι το πρόβλημα διαιωνίζεται αποφάσισα να σταματήσω για τους εξής λόγους: α) δεν είναι δυνατό να μεταθέτει το ΕΣΥ τις ευθύνες του στον ιδιώτη χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (κλήση ή άδεια από τον διοικητή έστω) β) δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική εργασία υπό τις παρεχόμενες προϋποθέσεις, γ) είναι αδιανόητο να καλούνται οι ασθενείς να πληρώνουν ιδιώτη ενώ νοσηλεύονται, δ) μη εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τη συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιώτες ιατρούς».
H ως άνω έγγραφη καταγγελία του ιδιώτη γαστρεντερολόγου Π. Καραβίτη ήταν εκείνη η οποία οδήγησε σε έκτακτο έλεγχο στο νοσοκομείο Καλαμάτας εκ μέρους του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το πόρισμα του οποίου, με ημερομηνία 11 Μαρτίου 2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 600, έφερε το Σάββατο 30 Ιουλίου κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΣΗ».
 
 Συμπεράσματα
 
 Σύμφωνα με τα συμπεράσματα τα οποία περιλαμβάνονται στο εν λόγω πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, «η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας προέβη, πράγματι, στην κλήση ιδιωτών γαστρεντερολόγων, λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας και με τον ισχυρισμό της αποφυγής υποβολής των ασθενών σε κίνδυνο, ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση από την εν δυνάμει διακομιδή τους και, παράλληλα, την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».
Μάλιστα, «οι προαναφερόμενες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν χωρίς σχετική απόφαση του Δ.Σ., χωρίς την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και χωρίς προγενέστερη ενημέρωση και λήψη σχετικής έγκρισης από την ιεραρχικά αρμοδία αρχή, με εφαρμόζοντας επιπλέον την με αρ. Υ4α/80878/19-9-2012 οδηγία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τη διακομιδή των ασθενών σε νοσοκομεία με Γαστρεντερολογικό Τμήμα εντός των ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)».
Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ διαπιστώνουν επίσης ότι, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας, «όπως προκύπτει από τα χορηγηθέντα στοιχεία, την δαπάνη της εξέτασης ή και εκτίμησης των ιδιωτών γαστρεντερολόγων κάλυπταν οι νοσηλευόμενοι, σε αντίθεση με την με αρ. Υ4α/80878/19-9-2012 οδηγία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας με την οποία καθορίζεται ότι η αμοιβή των ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες διαδικασίες θα καταβληθεί από το νοσοκομείο και όχι από τον ασθενή».
Στο ίδιο πάντα πόρισμά τους, οι δύο επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ επισημαίνουν ακόμη ότι «οι ιδιώτες γαστρεντερολόγοι χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, με τα ανάλογα αναλώσιμα, όπως προκύπτει από τις καταστάσεις του Τμήματος Κίνησης ασθενών, παρότι για τα προαναφερόμενα δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία σχετική διαδικασία. Αντιθέτως, η υποχρέωση του νοσοκομείου συνίσταται, σύμφωνα με την υπ. αρ. πρωτ. Υ4α/80878/19-9-2012 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, στην διακομιδή του ασθενούς σε κατάλληλο δημόσιο νοσοκομείο εντός της οικείας ΥΠΕ και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλο δημόσιο νοσοκομείο επιλέγεται ιδιωτικό κέντρο από τον ασθενή, το οποίο αποζημιώνει το νοσοκομείο».
Μάλιστα, «πλην των επειγόντων περιστατικών, η διαδικασία κλήσης ιδιώτη γαστρεντερολόγου εφαρμόστηκε και σε τακτικά περιστατικά, όπως προκύπτει από έγγραφα των ιδίων των ιατρών, οι οποίοι δηλώνουν προς τον ΙΣΜ ότι στα επείγοντα περιστατικά δεν έλαβαν αμοιβή, παρά μόνο στις τακτικές περιπτώσεις».
Τέλος, «δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νόμου 3418/2005, περί συναίνεσης επαρκώς ενημερωμένου ασθενούς, καθότι κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπήσεις από ιδιώτες γαστρεντερολόγους, δεν ανευρέθηκαν ενυπόγραφες συναινέσεις τους για την εκτέλεση των ιατρικών πράξεων από τους ιδιώτες ιατρούς και τον τρόπο αμοιβής τους».
 
 
 Ζητείται πειθαρχικός έλεγχος
 
 
Με βάση το ίδιο πάντα πόρισμα των δύο επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, ζητείται από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να μεριμνήσει για τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων στην ως άνω υπόθεση, όσον αφορά στη μη σύννομη διαδικασία κλήσης ιδιωτών γιατρών στο νοσοκομείο Καλαμάτας και αποζημίωσής τους από τους ασθενείς, παρά τις ρητές οδηγίες του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, με βάση του εν λόγω πόρισμα, ζητείται από τη διοίκηση του νοοσκομείου Καλαμάτας να μεριμνήσει προκειμένου να μην επιτρέπει εκ νέου τη συμμετοχή ιδιωτών στη λειτουργία του νοσοκομείου, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, αλλά και να επιστρέψει στους ασθενείς τη δαπάνη που μη νομίμως κατέβαλαν, βάσει αποδείξεως, στους ιδιώτες γαστρεντερολόγους για τη διενέργεια ενδοσκοπήσεων ή/και εκτιμήσεων, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Τέλος, οι δύο επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ζητούν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να εξετάσει τη δυνατότητα διενέργειας ενδοσκοπήσεων από ιατρούς μη γαστρεντερολόγους, καθώς και τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της εκπαίδευσής τους και της πιστοποίησής τους.
Σ.Σ. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το θέμα με τη θέση του γαστρεντερολόγου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αντιμετωπίστηκε στις αρχές του 2016
 
 
” Με έβαζαν να δουλεύω  με γαστροσκόπια που δεν έστριβαν”
 
 
Για το γεγονός με την παραίτηση του Παναγιώτη Καραβίτη είχε αναφερθεί το “Θάρρος” από το 2013, όπου μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του τόνιζε:
“Η Διοίκηση είχε προειδοποιηθεί πάρα πολύ καλά. Τους τρεισήμισι τελευταίους μήνες είχε λάβει τουλάχιστον τέσσερις αναφορές, στις οποίες προειδοποιούσα ότι θα φύγω, ότι δεν είναι δυνατόν να αντέξω αυτές τις συνθήκες και ότι η κατάσταση επηρεάζει άμεσα την υγεία μου.
Δεν είναι δυνατόν ένας γαστρεντερολόγος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Όσο και να προσπαθήσεις, δε γίνεται. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, καθώς έπεφτε πάρα πολύ η ποιότητα.
Είχαμε πολλά προβλήματα και με τα όργανα. Μου τα επέστρεψαν από διαγνωστικό έλεγχο, με 7.000 ζημιά το κάθε γαστροσκόπιο, και με έβαλαν να δουλέψω με “τυφλά” γαστροσκόπια, τα οποία δεν έστριβαν! Αυτό, μετά από 21 χρόνια άσκησης της Ιατρικής και 11 σχεδόν της Γαστρεντερολογίας, με κάνει να χάνω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια.
Δηλαδή, να συμβεί μια επιπλοκή, να χάσω μια βλάβη που έχει κάποιος άρρωστος και να εκτεθώ ανεπανόρθωτα. Θα αναλάβει το κόστος αυτό η κάθε διοίκηση, το κάθε υπουργείο;”…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη