Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων προτείνει ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας


Το να ζητάς τη μερική κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και να είσαι δήμαρχος Καλαμάτας, όπου εκλέχτηκες με τη φανερή υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι και λίγο. Τη στιγμή, μάλιστα, που παρόμοιος προβληματισμός επικρατεί και στο υπουργείο Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης.
Με αφορμή, λοιπόν, την έκδοση των αποτελεσμάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στα παιδιά μας που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ευχόμαστε τα καλύτερα στο δύσκολο δρόμο της γνώσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Για όσα παιδιά μας δε συνεχίσουν, είναι αυτονόητη η προσπάθειά τους για επαγγελματική ειδίκευση και εξειδίκευση, αφού η εργατικότητα, η έμπνευση και η γνώση αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επαγγελματική επιτυχία και όχι απλά ένα πτυχίο.
Επισημαίνεται, ακόμη, ο προβληματισμός πολλών για την αναγκαιότητα άμεσης και πλήρους αναδιοργάνωσης της εκπαίδευσης, καθώς και για την κατάργηση του ξεπερασμένου θεσμού των πανελληνίων εξετάσεων, τουλάχιστον για τα δύο τρίτα των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τέλος, χρέος της Πολιτείας είναι να βοηθήσει τα παιδιά μας ώστε τα όνειρα και οι ελπίδες τους να βρουν ικανοποίηση μέσα από την ουσιαστική εκπαίδευση και την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Και είναι οδυνηρή η διαπίστωση ότι η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το ρόλο».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την ανάγκη αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί το Λύκειο και κυρίως οι δύο τελευταίες τάξεις, προκειμένου η επιλογή για την Τριτοβάθμια να γίνεται με ευθύνη του σχολείου.
«Έχουμε συνείδηση ότι το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας.
Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο. Συνεπώς, το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου.
Επί πλέον η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο και όχι σε άλλα σχήματα εκτός του σχολείου. Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και την κατάλληλη στιγμή μέσα από διάλογο και χωρίς να αιφνιδιάζουμε, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Φίλης.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, Γιάννης Παντής, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα από τη σύγκριση των φετινών αποτελεσμάτων με εκείνα προηγούμενων χρόνων, καθώς πρόκειται για διαφορετικά συστήματα εξέτασης.
Έμφαση, ωστόσο, έδωσε στο γεγονός ότι οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, προσέλκυσαν πολλούς υποψηφίους, καθώς και ότι μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των υποψηφίων για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).