Δήλωση του Δημήτρη Σαμπαζιώτη για την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής

Δήλωση του Δημήτρη Σαμπαζιώτη για  την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Μεσσηνίας που για μια ακόμη φορά βλέπουν τον κόπο τους και τα πολλά χρήματα που έχουν ξοδέψει στις καλλιέργειες τους να χάνονται και να αναγκάζονται να ζήσουν χωρίς εισόδημα. Η Βιβλική καταστροφή που σάρωσε το νομό άφησε πίσω της ολοκληρωτική καταστροφή στους κάμπους του Δήμου Μεσσήνης και του Δήμου Καλαμάτας αλλά και σε ολόκληρη την παραγωγική γη του Δήμου Τριφυλίας, χωρίς να εξαιρέσουμε τις μεγάλες καταστροφές στο Δήμο της Μάνης, στο Δήμο Οιχαλίας, και στο Δήμο Πύλου Νέστορος. 
 
Ολόκληρη η Μεσσηνία θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η καταστροφή της παραγωγής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική.
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Μεσσήνης. Χιλιάδες στρέμματα με πατάτες ισοπεδωμένα, τριφύλλια και φιστίκια«πνιγμένα» στα νερά. Οι κόποι των σταφιδοπαραγωγών μιας χρονιάς «ξαπλωμένοι στα αλώνια» μέσα σε λίγα λεπτά φαγώθηκαν από την καταιγίδα και την λάσπη. Ανήμποροι να αντιδράσουν οι συκοπαραγωγοί βλέπουν την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους. Τεράστιες είναι επίσης και οι ζημιές στους ελαιώνες.
 
Στην Τριφυλία ολόκληρη η παραγωγή οπωροκηπευτικών (φασόλια, τομάτες και γενικότερα μποστανοειδή) έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η καταστροφή που έχει γίνει στα θερμοκήπια είναι ολοκληρωτική και στην καλλιέργεια αλλά και στις εγκαταστάσεις.
Μοναδική ελπίδα σωτηρίας για τους αγρότες, αποτελεί η άμεση εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Όμως ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να γίνουν και διευκολύνσεις από τις τράπεζες προς τους παραγωγούς αλλά και πάγωμα των οφειλών τους προς τις ΔΟΥ, Ζητάμε την απαλλαγή των πληγέντων από τις εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ , όπως έγινε στην δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80. Είναι θέμα μιας απλής νομοθετικής ρύθμισης. Ζητάμε επίσης την παράκαμψη του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή δηλ πλήρη αποζημίωση για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό και τα μηχανήματα και όχι μόνο για μέρος της παραγωγής.