Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 1 χρόνο στους δημότες της Μεσσήνης που έπληξε η κακοκαιρία


Σε κλίμα συναίνεσης το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις καταστροφές
 
 Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές που άφησε πίσω της η θεομηνία της 6ης Σεπτεμβρίου διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας στη Μεσσήνη. Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης χαρακτήρισε εφιαλτικές τις στιγμές που και ο ίδιος έζησε από τις πρώτες ώρες που η κακοκαιρία «χτύπησε» το Δήμο, καθώς και όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, με την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.
Ακόμα και σήμερα, σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι ανυπολόγιστο το μέγεθος της καταστροφής στο Δήμο Μεσσήνης. Ανέφερε, δε, όπως διαπίστωσαν, ότι οι μεγάλες ζημιές δεν προκλήθηκαν από τον Πάμισο, αλλά ξεκίνησαν από το βουνό της Ιθώμης και την περιοχή άνω της Εύας… κι αυτά τα νερά κατέληξαν στον Πάμισο. Στην περιοχή εκεί, ειδικά, συνάντησαν εικόνες «Αποκάλυψης», σχολίασε ο δήμαρχος. Δρόμοι χάθηκαν, ιστορικά γεφύρια καταστράφηκαν, ενώ χιλιάδες στρέμματα με ελιές έχουν «μπαζωθεί» από τόνους βράχων και πετρών.
Ο κ. Τσώνης εξήρε τα κυβερνητικά στελέχη που από την πρώτη στιγμή, κι ενώ το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη, βρέθηκαν στις περιοχές του Δήμου και διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος, ενώ ευχαρίστησε και τα κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράστασης και της ΛΑΕ που επισκέφτηκαν το Δήμο και έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για βοήθεια στην επίλυση των προβλημάτων.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση δε θα ξεχάσει τις δεσμεύσεις της και θα βοηθήσει τους πληγέντες. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση αντίδραση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του Δήμου, ενώ υποσχέθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποκαταστήσουν και την αγροτική οδοποιία, που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, και θα είναι καλύτερη κι από πριν.
Κλείνοντας, ανακοίνωσε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και λογαριασμούς νερού, για ένα χρόνο, όσοι «αποδεδειγμένα» ανήκουν στους πληγέντες της κακοκαιρίας.
Να σημειωθεί ότι, όπως έκανε γνωστό η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μπρακουμάτσου – Παναγοπούλου, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο ΤΑΣ 135 αιτήσεις από κατοίκους της Μεσσήνης, ενώ ο Δήμος συνεχίζει την καταγραφή.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους από τη θεομηνία, σημειώνοντας παράλληλα ότι το μέγεθος της καταστροφής στο Δήμο Μεσσήνης φαίνεται, τελικά, πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Εκδήλωσε, δε, την ανησυχία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα διαθέσει 5,5 εκ. ευρώ συνολικά γι’ όλους τους Δήμους της χώρας που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, ενώ μόνο ο Δήμος Μεσσήνης έχει αρχικά εκτιμήσει ότι το μέγεθος των καταστροφών ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ…
Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για το αν είχε ειδοποιηθεί ο Δήμος για την επερχόμενη κακοκαιρία, ενώ ζήτησε και την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις καταστροφές από την κακοκαιρία… έστω και 14 ημέρες μετά.
Τέλος, πρόσθεσε ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης να συμπαρασταθεί, κυρίως, στους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής που υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές, και να πιέσει την κυβέρνηση για πλήρη αποζημίωσή τους.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Αποστολόπουλος, έριξε τα «βέλη» του προς τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ευθύνονται για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Αναστασόπουλου, τόσο ο δήμαρχος Γ. Τσώνης όσο και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Κρασσακόπουλος σημείωσαν ότι είχαν λάβει ένα τυπικό sms και e-mail, που αποστέλλεται το ίδιο πάνω από 10 φορές το χρόνο.
Επίσης, ο δήμαρχος δέχθηκε «να έρθει» το θέμα των καταστροφών σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρωτόγνωρη εμπειρία και «εφιαλτικές» στιγμές χαρακτήρισαν τα όσα έζησαν και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ξαρχάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση αποκατάσταση των δρόμων στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Κακοπέτρι και στο Βουλκάνο.
Ιδιαίτερα εύσημα απέσπασε τόσο από το δήμαρχο όσο και από το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Δαβίλλα ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκανε για την επίλυση των προβλημάτων στην Αρχαία Μεσσήνη. Ο ίδιος επισήμανε ότι πολύ δύσκολα θα επανέλθει η περιοχή στην προτέρα κατάσταση, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τη συνεννόηση με τους ανθρώπους του αρχαιολογικού χώρου, εξαιρώντας τον κ. Θέμελη. Πρόσθεσε, δε, ότι αν και οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει έπειτα από 1,5 με 2 μήνες, χάρις στις πρωτοβουλίες του δημάρχου και τη βοήθεια σε ό,τι ζήτησε ο κ. Θέμελης άνοιξε ύστερα από 10 ημέρες.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καρύδης ζήτησε να αποζημιωθούν όλες οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, ενώ ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την αγροτική οδοποιία και την κατάσταση των χωριών, κ. Κοτταρίδης, σημείωσε και από την πλευρά του τα όσα πρωτόγνωρα έζησαν όλες αυτές τις ημέρες, καθώς ακόμα αποτιμάται το μέγεθος της καταστροφής.
 
Του Κώστα Γαζούλη