Η απόφαση για την διαχείριση των απορριμμάτων ελήφθη αλλά έχει δρόμο για να υλοποιηθεί

Η απόφαση για την διαχείριση των απορριμμάτων ελήφθη  αλλά έχει δρόμο για να υλοποιηθεί

Οι πολιτικοί κραδασμοί που δημιουργήθηκαν στις διάφορες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση προώθησης της κεντρικής διαχείρισης στο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καταβάλλεται προσπάθεια να απορροφηθούν, υπό το εξής αφήγημα:
«Λαμβάνοντας υπόψη το εκρηκτικό πρόβλημα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου εκτός των άλλων εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες ΧΑΔΑ (σ.σ. χωματερές), η λύση που θα δοθεί πρέπει να έχει όσο το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα και να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας».
Με τη φράση αυτή οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος γνωμοδότησαν υπέρ της ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, επιλέγοντας ανάμεσα στα «σενάρια» που προτείνει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα γίνει μέσα σε ένα δίμηνο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχρεώνεται να κάνει διαχείριση των απορριμμάτων ή, εν πάση περιπτώσει, να τα υποδέχεται, μέσα σε ένα πεντάμηνο από την υπογραφή. Προφανώς, ισχύουν οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν αποδεκτές από τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κατά τις σχετικές συζητήσεις.
Σε σχετική της ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας φαίνεται να επικροτεί την απόφαση, μπροστά στο χρόνιο αδιέξοδο με το θέμα. Σημειώνει, δε, πως εκτιμά ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς και τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα, αλλά – χωρίς αμφιβολία – φαίνεται πως έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, που προσδιορίζει την κατεύθυνση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, δηλαδή την κεντρική διαχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, όταν υπήρχε η πεποίθηση πλέον πως δεν προωθείται η τοπική διαχείριση και αυτό διότι οι 20 από τους 26 Δήμους της Πελοποννήσου δεν είχαν κάνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση, τάχθηκε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης”.
Πάντως, ακόμα και με την παραπάνω απόφαση, δε φαίνεται να «κλείνει» η υπόθεση. Ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα στις πέντε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία) εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τεντωμένο σκοινί».
Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Λιάλιος στη χθεσινή “Καθημερινή”, αναφερόμενος και στην ιστορία του θέματος, “έπειτα από αρκετές επεισοδιακές συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου των Δήμων για τα σκουπίδια (ΦΟΔΣΑ), ακολούθησε στα μέσα του καλοκαιριού η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου (ΠΕΣΔΑ).
Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι Άργους, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης και Β. Κυνουρίας απέστειλαν εξώδικο στον ΦΟΔΣΑ, υποστηρίζοντας ότι το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ που εστάλη στην κυβέρνηση δεν απηχούσε τις απόψεις τους (οι ίδιοι υποστηρίζουν τη διαχείριση σε τοπικό επίπεδο). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΦΟΔΣΑ απέστειλε κάποιες προσθήκες, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και έτσι η διαδικασία έγκρισης του περιφερειακού σχεδιασμού συνεχίστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι δύο συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς (Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος και Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη) απέστειλαν στον ΦΟΔΣΑ τις παρατηρήσεις τους, γνωμοδοτώντας τελικά υπέρ της ανάθεσης σε ιδιώτη.
Συγκεκριμένα, το “σενάριο” το οποίο προέκριναν ήταν εκείνο της “κεντρικής” διαχείρισης των απορριμμάτων με παράλληλη ανάπτυξη μικρών μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας που θα εξυπηρετούν μεμονωμένους Δήμους ή ομάδες Δήμων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι μεγάλες μονάδες δε θα διαχειρίζονται σύμμεικτα (κοινά) σκουπίδια, αλλά το υπόλοιπο έπειτα από διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων.
Το σενάριο αυτό πρακτικά συνεπάγεται την υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2013). Κι αυτό, γιατί οι όποιες μονάδες τοπικής διαχείρισης για τα σύμμεικτα ή τα βιοαποδομήσιμα δεν έχουν μελετηθεί (χωροθετηθεί, ελεγχθεί, αδειοδοτηθεί), επομένως ακόμα κι αν ένας Δήμος επιθυμεί να διατηρήσει ένα κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην πράξη αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Το ερώτημα, τώρα, είναι αν η λύση που προέκριναν οι δύο γενικοί γραμματείς θα τύχει της στήριξης όλων των Δήμων (ή οι αποφάσεις θα προσβληθούν στο ΣτΕ, το οποίο, σημειωτέον, έχει απορρίψει στο παρελθόν δύο προσφυγές).
Η Πολιτεία, πάντως, δεν έχει… άγχος για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς είναι το μόνο από τα ΣΔΙΤ που έχει ενταχθεί στο τοπικό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και δε χρειάζεται να “ανταγωνιστεί” τα έργα των υπολοίπων Περιφερειών για ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη