Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης εγκαινίασε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, την έκθεση «Πελοπόννησος Expo» που διεξάγεται το διάστημα 9-13 Νοεμβρίου στην Τρίπολη.
Στην ομιλία του, εξήρε την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων των νομών της Πελοποννήσου να διοργανώσουν από κοινού την έκθεση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να καθιερωθεί και να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου, προωθώντας τη δικτύωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και προσελκύοντας επενδύσεις.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η έκθεση εύλογα εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον οποίο η Πελοπόννησος, όπως και σε άλλους τομείς, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες.
Υπογράμμισε δε την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση επενδύσεων: «Ζητούμε εκείνες τις ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης: σε μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Το πρώτο μας μέλημα είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία.
Με παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό αλλά και στο θεσμικό πεδίο – για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας –, να διαμορφώσουμε το κατάλληλο «οικοσύστημα», εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.
Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις προτεραιότητες που τέθηκαν στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ και στα προγράμματα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Στάθηκε δε στην ενεργοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων – όπως μέσα από την πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) –, τα οποία καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα οποία, μέσα από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα υπερβεί κατά πολύ το στόχο του 7% που είχε αρχικά τεθεί για το 2016, όπως συνέβη και το 2015 με την απορρόφηση των πόρων της προηγούμενης περιόδου.
Τέλος, επισήμανε τον αποφασιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, και ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου και το σχεδιασμό των εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές και περιφερειακές.
Αλέξης Χαρίτσης: Στόχος η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία
