Με δύο πρόσωπα η φετινή παραγωγή ελαιολάδου και στη Μεσσηνία

Με δύο πρόσωπα η φετινή παραγωγή ελαιολάδου και στη Μεσσηνία

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η φετινή ελαιοπαραγωγή και στη Μεσσηνία. Από τη μια πλευρά υπάρχει το θετικό στοιχείο ότι η τιμή για το έξτρα  παρθένο ξεκίνησε αρκετά ικανοποιητικά (3,50 ευρώ/κιλό) και όλο και περισσότεροι παραγωγοί πειραματίζονται στην τυποποίηση του προϊόντος. Από την άλλη, υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα με το δάκο και τους μύκητες γλοιοσπόριο και κερκόσπορος.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα του “Θάρρους” ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, υπογράμμισε ότι, πέρα από τα παραπάνω προβλήματα, το σημαντικότερο, ίσως, που θα πρέπει να μας “ξυπνήσει”, είναι ότι οι συνθήκες δείχνουν πως το κλίμα της Μεσσηνίας αλλάζει προς το τροπικό, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των προσβολών και μπορεί μελλοντικά να έχουμε χειρότερες χρονιές.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να γίνουν πιο τακτικοί στην ενασχόλησή τους με τα ελαιοπερίβολα και σίγουρα όχι μόνο την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, η γενική εικόνα για την ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία δεν είναι πάρα πολύ άσχημη.
 
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΕΒΙΤΕΛ 
Μείωση 20% στη φετινή παραγωγή 
Για μια δύσκολη χρονιά για το ελαιόλαδο κάνει λόγο ο διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Δημήτρης Οικονομου, ο οποίος εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε ένα ποσοστό 20%. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για την προσβολή ορισμένων περιοχών από το βακτήριο Xylella fastiodiosa.
«Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου. «Η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%. Κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί. Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι».
Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πάντως πρόβλημα επάρκειας, καθώς «από τη μία πλευρά, είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και, από την άλλη, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της τάξης του 10-15%.
Στη χώρα μας υπάρχουν αποθέματα λαδιού και από την περσινή χρονιά, οπότε αν κάτι επηρεαστεί, θα είναι οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα με την ποιότητα, θα λείψουν δηλαδή οι καλές ποιότητες του προϊόντος».
Συναγερμός έχει σημάνει την ίδια ώρα σε περιοχές με ελαιόδεντρα που βρίσκονται κοντά στην Ιταλία, όπως στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο, λόγω της απειλής του βακτηρίου Xylella fastiodiosa ή, αλλιώς, «έμπολα» των ελαιόδεντρων.
Δημοσιεύματα θέλουν, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, να εντοπίστηκε και στην Ισπανία. «Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καμβύσης, πρόεδρος της Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ.
Τονίζει, πάντως, ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών των γειτονικών στην Ιταλία περιοχών και καλεί όποιον εντοπίσει στα δέντρα του «κάποια ένδειξη που δε γνωρίζει, δεν είναι δηλαδή από τις απλές ασθένειες, να απευθύνεται άμεσα στους τοπικούς γεωπόνους, έτσι ώστε αν έχουν ένα – δύο δέντρα πρόβλημα, να κόβονται και να καίγονται χωρίς καμία καθυστέρηση».
Στην Ελλάδα, 600 χιλιάδες οικογένειες είναι ελαιοπαραγωγοί, πολλοί από αυτούς κατοικούν σε αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και έχουν ελαιόδεντρα αλλού, σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Η ελιά είναι την ίδια ώρα μια καλλιέργεια που βοηθάει να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην περιφέρεια και να ζήσει με το εισόδημα από αυτήν.
«Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη σημασία για την εθνική μας οικονομία, για τη διατροφή μας», αναφέρει για την αξία του πολύτιμου αγαθού ο κ. Οικονόμου.
 
Άλμα 127% στην αγορά επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου
Σημαντική αύξηση της τάξης του 127% εμφάνισε την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια αγορά επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου, σύμφωνα με μελέτη της IBHS.
Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή ανέκαμψε στα επίπεδα των 300.000 τόνων, με αποτέλεσμα την εξαγωγή 149.000 τόνων, αξίας 544,7 εκατ. ευρώ. Ανάλογες τάσεις, σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο (2015/2016), καθώς καταγράφεται άνοδος 3,3% σε 310.000 τόνους.
Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται, κυρίως, με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης.
Αναλυτικά, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαΐου έφτασε στα 2,9 ευρώ/κιλό (-6,1%), ενώ στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 2,93 ευρώ (-16,5%), στην Ιταλία στα 3,55 ευρώ (-39%) και στην Τυνησία στα 3,08 ευρώ (-10,2%).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων.
Σύμφωνα με τη Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιολάδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».
naftemporiki.gr
 
Εμπορικό όπλο για το ελαιόλαδο οι φαρμακευτικές του ιδιότητες
Οι κρυμμένες υπεραξίες του ελαιολάδου και της ελιάς και οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι εμπορικής αξιοποίησής τους, ήταν οι κεντρικοί άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε το συνέδριο «Ελιά και Ελαιόλαδο: Αειφόρος καλλιέργεια Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργάνωσε η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προχθές.
Στο πρώτο μέρος, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και στη δυνατότητα που αυτές δίνουν σε παραγωγούς και μεταποιητές να επεκταθούν σε μία νέα αγορά.
Στις ιδιότητες αυτές επέμεινε ο Προκόπης Μαγιάτης, αν. καθηγητής Φαρμακευτικού τμήματος ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Από την πλευρά του, ο Βασίλειος Καμβύσης, χημικός και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ, ανέφερε πως οι πολυφαινόλες προσδίδουν περαιτέρω αξία στο προϊόν, «προικίζοντάς» το με περισσότερα «χαρίσματα» και εμπορικά όπλα.
Αν και το προϊόν με μικρότερη ποσότητα αυτών των στοιχείων είναι εξίσου υγιεινό, είναι προς το συμφέρον του κλάδου αυτά να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν εμπορικά- εξ ου και εφεξής αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση και των τιμών παραγωγών.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας τονίστηκε η σημασία της ανταγωνιστικότητας του εθνικού μας προϊόντος και με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν καλύτερες στρατηγικές προώθησής του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Καραντώνης, μέλος Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ και διευθυντής ΕΣΒΙΤΕ, είναι απαραίτητο  να θέσουμε ψηλά τον πήχη και να εκπαιδεύσουμε τους παραγωγούς. Επιπλέον, τόνισε ότι η εξειδίκευση και η γενικότερη αλλαγή κουλτούρας είναι το «κλειδί» για καλύτερα αποτελέσματα.
  
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης