Πείραμα με την αποστολή μεσσηνιακών προϊόντων και τροφοφαρμάκων στο διάστημα


Πρωτοποριακό εγχείρημα των εκπαιδευτηρίων  «Μπουγά» σε συνεργασία με τη διαστημική εταιρεία «Blue Origin»
 
Σε μια σπουδαία συνεργασία, και ένα πείραμα πρωτοποριακό για τα εγχώρια δεδομένα, προχώρησαν τα «Εκπαιδευτήρια Μπουγά». Όπως έκανε γνωστό ο υπεύθυνος των Εκπαιδευτηρίων, Φώτης Μπουγάς, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, συνεργάζονται με την πρώτη ιδιωτική διαστημική εταιρεία, την «Blue Origin», για την πραγματοποίηση πειράματος σε συνθήκες μικροβαρύτητας και την αποστολή μεσσηνιακών προϊόντων, σε φυσική μορφή αλλά και με τη μορφή τροφοφαρμάκων, στο διάστημα.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια των Εκπαιδευτηρίων, που να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη και ένα από τα πρώτα στον κόσμο που θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πείραμα, είναι το ΤΕΙ Πελοποννήσου και ιδιαίτερα το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Ο κ. Μπουγάς πρόσθεσε, επίσης, ότι το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και ήδη έχει κατατεθεί μια προκαταβολή της τάξης του 25%, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν και «χορηγοί» γι’ αυτή την προσπάθεια.
Η ιδέα για τη συνεργασία και τη διεξαγωγή του πειράματος «γεννήθηκε» με αφορμή την επιτυχία των μαθητών του σχολείου στον περυσινό διαγωνισμό Ρομποτικής. Έτσι, με τη βοήθεια του καθηγητή Τάκη Παπαδόπουλου και του αδερφού του, καθηγητή της ΝΑΣΑ Περικλή Παπαδόπουλου, ήρθαν σε επαφή με την αμερικανική διαστημική εταιρεία.
Ο κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ως σύμβουλος του όλου εγχειρήματος, σημείωσε ότι το πείραμα των Εκπαιδευτηρίων συνδυάζει την εξωστρέφεια και την έρευνα με τη Μεσογειακή Διατροφή.
Ως εκπρόσωπος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευστράτιος Γεωργόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία των «Εκπαιδευτηρίων Μπουγά», προσθέτοντας ότι αποτελεί υποχρέωση για το ΤΕΙ Πελοποννήσου, πέρα από τη θέληση, να συμβάλει επιστημονικά με τεχνογνωσία σ’ αυτό το πείραμα. Κλείνοντας τόνισε ότι αυτές οι προσπάθειες είναι πολύ σημαντικές και ελπίζει να συνεχιστούν.
Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το «παρών», με τη βοήθεια της τεχνολογίας και σύνδεση μέσω «Skype» ο διακεκριμένος Μεσσήνιος καθηγητής της ΝΑΣΑ, Περικλής Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε την «επανάσταση» που έχει φέρει στην τεχνολογία η πρώτη ιδιωτική εταιρεία “Blue Origin”, που κατάφερε να δημιουργήσει υποτροχιακά διαστημικά οχήματα πολλαπλής χρήσης. Σημείωσε δε, ότι επόμενο βήμα και στόχος της αμερικανικής εταιρείας είναι η αποστολή επανδρωμένων διαστημικών οχημάτων, ως «προάγγελος» του διαστημικού τουρισμού. «Έχει πλέον αλλάξει ριζικά η πρόσβαση στο διάστημα, και τα πειράματα με τη “συμπεριφορά” τροφών και προϊόντων, σε συνθήκες μικροβαρύτητας, είναι πολύ σημαντικός τομέας, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα» σχολίασε κλείνοντας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Γιώργος Ζακυνθινός, εξήγησε τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφοφαρμάκων, που παράγονται από τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές σταφίδα. Το πείραμα θα εμπεριέχει αποστολή τέτοιων προϊόντων, τόσο σε φυσική μορφή όσο και σε μορφή χαπιών, και αναμένεται να μελετηθεί η «συμπεριφορά» τους σε συνθήκες μικροβαρύτητας.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο καθηγητής Μαθηματικών των «Εκπαιδευτηρίων Μπουγά», Γιώργος Κουτσουμπός. Όπως έκανε γνωστό, στο πείραμα θα συμμετάσχουν μαθητές της 3ης Γυμνασίου, καθώς και της 1ης και 2ας Λυκείου, και θα δουλέψουν πάνω στη φυσική μικροβαρύτητας και στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Πρόσθεσε ότι το πείραμα θα διαρκέσει περίπου 7-8 μήνες και γίνονται προσπάθειες, εκτός της αποστολής των τοπικών προϊόντων, να δουλέψουν άλλα 2-3 πειράματα, που θα έχουν διαδραστικά οπτικά αποτελέσματα για τους μαθητές.
Στόχος του πειράματος είναι η αποστολή στο διάστημα τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2017.
Εκτός του κ. Κουτσουμπού, στο πείραμα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Βίκη Παπανικολάου, Ελένη Λεμπέση, κ. Χρηστάκης και κ. Αθανασόπουλος.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη