Ευχαριστημένοι οι καταστηματάρχες
-«Αμερικανιά» απαντά ο Εμπορικός Σύλλογος
Για πρώτη φορά έλαβε χώρα και στην Ελλάδα η «Μαύρη Παρασκευή», ένας θεσμός για το εμπόριο που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 στην Αμερική. Το πώς άρχισε δεν μπορεί να γραφεί με σιγουριά, αφού υπάρχουν διάφορες εκδοχές, με επικρατέστερη εκείνη που αναφέρει ότι τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι μέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.
Στις ΗΠΑ, Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) ονομάζεται η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που συμπίπτει με την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής περιόδου.
Οι εικόνες στην Αμερική είναι «τρομακτικές», αφού κόσμος περιμένει από το προηγούμενο βράδυ να ανοίξουν τις πόρτες τους τα καταστήματα, ενώ «φυσιολογικό» φαινόμενο θεωρείται να πιάνονται στα χέρια για ένα εμπόρευμα, μιας και οι εκπτώσεις αγγίζουν το 80%.
Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός έχει φτάσει και στην Ευρώπη, ενώ από φέτος και στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε μεγάλες πόλεις είδαμε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπους να ξενυχτούν για την περίφημη αυτή Παρασκευή, αλλά και ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω από καταστήματα.
Την εβδομάδα που πέρασε δε, τηλεόραση και ίντερνετ «βομβάρδιζαν» σχετικά τους καταναλωτές, έτσι συμμετείχαν, έστω και την τελευταία στιγμή, τοπικά καταστήματα, ακολουθώντας τις μεγάλες αλυσίδες, που θα συμμετείχαν έτσι και αλλιώς, τηρώντας τη γραμμή της εκάστοτε εταιρείας που ανήκουν.
Σχετικά με αυτά, λοιπόν, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι σε κατάστημα αλυσίδας στον πεζόδρομο της Αριστομένους, λίγο πριν ανοίξει, υπήρχαν 25 (!) άτομα που περίμεναν, ενώ οι εισπράξεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν τριπλάσιες (!) εκείνων της Λευκής Νύχτας.
Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι όλες οι πωλήσεις αφορούσαν προϊόντα που ήταν σε προσφορά. Απλά πολλοί καταναλωτές αποφάσισαν να ψωνίσουν μιας και «βρέθηκαν» σε αυτό, άσχετα αν δε βρήκαν την προσφορά που περίμεναν.
Από την άλλη, οι καταστηματάρχες της Καλαμάτας που αποφάσισαν «να υιοθετήσουν το θεσμό», προτίμησαν να μην επιλέξουν μόνο ορισμένα προϊόντα, αλλά να προσφέρουν όλα τα είδη τους με έκπτωση.
Το «Θάρρος» μίλησε με καταστηματάρχες της πόλης για την κίνηση της Παρασκευής και σε γενικές γραμμές μάς είπαν ότι αποτέλεσε μιαν «ανάσα» για αυτούς.
Ο Μιχάλης Καούνης, εκ μέρους του πολυκαταστήματος “Central Grand Hall”, μας είπε ότι ως νέος σε ηλικία αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτή την ιδέα, που πήγε καλά για το κατάστημά του. Ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα, αφού έκανε τα ψώνια του σε λίγο χαμηλότερες τιμές από μια απλή Παρασκευή. Μάλιστα, παρατήρησε ότι πολλοί ήταν αυτοί που έφτασαν στην Καλαμάτα μόνο γι’ αυτό το λόγο, ενώ οι εκπτώσεις κυμαίνονταν από 20 έως 30% και αφορούσαν όλα τα εμπορεύματα.
Η Όλγα και η Ματίνα Τσάμη, εκπροσωπώντας τα οπτικά Τσάμη, μας είπαν ότι η Παρασκευή αποτέλεσε «ημέρα ανάσας» για τον εμπορικό κόσμο: «Μια τέτοια ημέρα θα μπορούσε να είναι για τον καθένα ξεχωριστά, μια ημέρα δικιά του, μια ημέρα προσφορών. Παίρνοντας, λοιπόν, την ευκαιρία της Black Friday, που είναι σίγουρα κάτι που δεν αφορά στον ελληνικό χώρο, έχουμε «εκμεταλλευτεί» αυτή τη μέρα ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα, μέσω των προσφορών, να επωφεληθεί ο κόσμος. Και εμείς από την πλευρά μας να έχουμε κάποια κίνηση, αφού οι καιροί είναι δύσκολοι και ο εμπορικός κόσμος ζητά ενέσεις, ώστε να ανταπεξέλθει, αφού τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν ξέρουμε πόσο ακόμα θα γίνουν.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κάθε τέτοια κίνηση δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη και σε κάποιες περιπτώσεις απόγνωση, όπως μας μεταφέρουν άνθρωποι που έρχονται στα καταστήματά μας».
Κλείνοντας οι κυρίες Τσάμη ευχαρίστησαν τον κόσμο για την ανταπόκριση που έδειξε και αυτή τη φορά.
Ο Λάμπρος Κόνιαρης δήλωσε ότι η Μαύρη Παρασκευή πήγε απίστευτα καλά για τα καταστήματα υποδημάτων που διατηρεί. Μάλιστα, παρατήρησε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρχε στο ηλεκτρονικό του κατάστημα, ενώ οι εκπτώσεις ήταν 20% σε όλα τα είδη.
Κλείνοντας σχετικά με αυτή τη μέρα, μας είπε ότι όλα έγιναν γρήγορα. Αν δε κάποιος τον ρωτούσε αν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια μέρα, θα έλεγε σίγουρα όχι, όμως τελικά κι αυτός έλαβε μέρος και, μάλιστα, με θετικά αποτελέσματα.
Ο Κώστας Βλαχονικόλος από τα καταστήματα Cosmos μας είπε ότι το Black Friday σαφώς και θα έχει επιτυχία, αν φυσικά η εκπτωτική έννοια ορίζεται όπως ορίζεται στην Αμερική και όχι με κουτοπονηριές όπως οι Έλληνες ξέρουμε.
Κατά τον ίδιο, «ο πελάτης σαφώς και αναζητά προϊόντα με έκπτωση, αλλά δεν είναι χαζός. Ο κόσμος, αν και δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα, το είχε ήδη καταλάβει και η Παρασκευή ήταν μια Παρασκευή με περισσότερη κίνηση από κάθε άλλη αυτού του μήνα.
Έτσι ως εκδήλωση εκπτώσεων θεωρώ ότι θα έχει επιτυχία, αν δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στους καταναλωτές. Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει τοπικά η λευκή και κόκκινη νύχτα».
Διαφωνεί ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Διαφορετική άποψη για τη συμμετοχή των καταστημάτων στη «Μαύρη Παρασκευή» έχει, πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Όπως μας είπε η πρόεδρος Λίλιαν Ψηλάκη, επί της ουσίας δεν υπήρξε Black Friday, αφού όσοι έκαναν αυτή την «Αμερικανιά» και ειδικότερα οι πολυεθνικές που εφάρμοσαν την ιδέα, δεν την εφήρμοσαν όπως στην Αμερική, αφού εκεί οι εκπτώσεις είναι 80 με 90%.
Τα τοπικά καταστήματα της Καλαμάτας δεν είχαν τέτοιες εκπτώσεις, υποστήριξε, ενώ είπε πως προσωπικά δε βλέπει το νόημα να γίνει αυτό, αφού πριν από 10 μέρες υπήρχε το 10ήμερο εκπτώσεων.
Από εκεί και πέρα, σχολίασε, αν κάποια καταστήματα πολυεθνικών ήθελαν να ξεπουλήσουν κάποια παλιάς τεχνολογίας εμπορεύματα με υποτιθέμενη μεγάλη έκπτωση, που τελικά δεν έγινε, δυστυχώς έπεσαν σε αυτό το ατόπημα και τοπικά καταστήματα, αφού ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, καθώς και η Εθνική Ομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, δε συμμετείχαν.
Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να επανέλθουμε στις παραδοσιακές εκπτώσεις, όπως γίνονταν παλιά: να είναι δύο φορές το χρόνο και να είναι πραγματικές μέχρι του σημείου το κατάστημα να ξεπουλά.
Όσο για το 10ημέρο, κατά τη γνώμη της προέδρου δε βοηθά και ούτε βοήθησε, αν και την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ήταν λίγο καλύτερα, καθώς ο κόσμος λόγω των πλημμυρών ψώνισε αναγκαστικά είδη που είχαν καταστραφεί.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση