Δεν αλλάζει το καθεστώς για την ΠΟΠ Ελιά «Καλαμών»

Δεν αλλάζει το καθεστώς για την ΠΟΠ Ελιά «Καλαμών»

Το μεγάλο λάθος, το οποίο θα επέφερε απαξίωση του προϊόντος Ελιά ΠΟΠ Καλαμών και στην ουσία κατάργησή του, αντιλήφθηκε ευτυχώς εγκαίρως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και με χθεσινή εντολή του διορθώνεται η πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας Ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα».
Έτσι, όσον αφορά στη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς «Καλαμών», επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ήδη χθες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και λίγο πριν κοινοποιηθεί από τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη η αλλαγή πλεύσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ωστόσο, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), κατά τη 2η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της τις προηγούμενες ημέρες, έσπευσε να εκφράσει την αισιοδοξία της για την «επικείμενη λύση του προβλήματος της σύγχυσης της ονοματολογίας των εμπορικών τύπων της ποικιλίας “Καλαμάτα” / Kalamata olives με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” / “Elia Kalamatas”».
Στην ίδια συνέλευση διαπίστωσε και την ελλειμματική παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς τη φετινή χρονιά.
 
Αντιδράσεις
Μετά τη γνωστοποίηση της αρχικής απόφασης του υπουργού, από το γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της “ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ” το “ΚΑΛΑΜΑΤΑ”, είναι εσφαλμένη και βλαπτική, όχι μόνο για το τοπικό, αλλά και για το εθνικό συμφέρον, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία “Καλαμών” να εκμεταλλευθούν  την εμπορική ισχύ του ονόματος “Καλαμάτα”.
Με την ενέργειά του αυτή το υπουργείο ανοίγει  μακροπρόθεσμα το δρόμο για την απαξίωση του προϊόντος, με την  παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με το ΠΟΠ Καλαμάτα.
Κύριο μέλημα του υπουργείου έπρεπε να είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού εθνικού προϊόντος και των παραγωγών και όχι η πρόταξη οιουδήποτε άλλου συντεχνιακού  συμφέροντος, το οποίο  δύναται και να μην ταυτίζεται με  προϊόντα ελληνικής παραγωγής.
Η αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια του περιφερειάρχη κ. Τατούλη, υπήρξε άμεση και ασφαλώς θα εκφραστεί και με συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο  των δικονομικών και λοιπών μέσων που παρέχει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, με στόχο την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών, καθότι αυτό  αποτελεί για εμάς μοναδική προτεραιότητα.
Παράλληλα, σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι πως θα κινηθούν οι παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί  φορείς της Μεσσηνίας.
Καλούμε, επίσης, το υπουργείο να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος στις σωστές τους διαστάσεις και να αναθεωρήσει την απόφασή του». 
 
Ελλειμματική παραγωγή
Η ΔΟΕΠΕΛ, κατά τη 2η ετήσια τακτική της γενική συνέλευση, προχώρησε σε απολογισμό της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν, η χρονιά χαρακτηρίζεται από ελλειμματική παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Όπως σημειώθηκε, στις ποικιλίες  Κονσερβολιά και Καλαμάτα μεγάλο μέρος των καρπών προσβλήθηκε από δάκο και γλοιόσπορο, ενώ αυξημένα ήταν τα αποθέματα των πράσινων ελιών Χαλκιδικής.
Στα συμπεράσματα τονίζεται πως, παρά το γεγονός ότι η συλλογή δεν έχει ακόμη τελειώσει για τις ποικιλίες «Κονσερβολιά» και «Καλαμάτα», κατά κοινή ομολογία η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος 2016/17 χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία:
-Αποθέματα αυξημένα πράσινων ελιών της ποικιλίας «Χαλκιδική»
-Ηρτημένη εσοδεία εκτιμώμενη ως υπολειπόμενη των αναγκών της χώρας
-Μεγάλο μέρος της ηρτημένης εσοδείας των ποικιλιών «Κονσερβολιά» και «Καλαμάτα», όλων των περιφερειών παραγωγής, προσβλήθηκε από το δάκο, ενώ ο ηρτημένος ελαιόκαρπος των περιφερειών της Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία – Άρτα) προσβλήθηκε σε μεγάλο ποσοστό και από το γλοιοσπόριο.
Συμπερασματικά η ελαιοκομική περίοδος 2016/17 χαρακτηρίζεται ως ελλειμματική για την επιτραπέζια ελιά και δε θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας (κατανάλωση – εξαγωγές).
Τη συμβολή των προγραμμάτων προώθησης και ενημέρωσης των καταναλωτών που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε., τόσο στην αύξηση της διακίνησης και των εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών στις αγορές – στόχους όσο και στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του προϊόντος, με έμφαση στην ποιότητα του ελαιοκάρπου (από το δέντρο), αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της ΔΟΕΠΕΛ, Κ. Κοντίνος.
Στο θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων στις μεταποιητικές μονάδες για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Ν. Γεωργούδης, ενώ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας Μητρώου Μεταποιητικών Μονάδων Επιτραπέζιων Ελιών. 

Της Βίκυς Βετουλάκη