Ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών από δακοπροβολή

Ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών από δακοπροβολή

Με αρκετές στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης με αγρότες, συζητήθηκε προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου που είχε τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Την πολύωρη συζήτηση μονοπώλησε το πρόβλημα που προέκυψε φέτος με την δακοκτονία, το οποίο επηρέασε και την ποσότητα και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής. Μάλιστα, οι παραγωγοί που παρευρέθηκαν απέδωσαν πλήρως την ευθύνη της αποτυχίας του προγράμματος στην περιφέρεια.
Τελικά, το περιφερειακό συμβούλιο κατέληξε στην έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητά να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα ζητά η περιφέρεια να έχει το σύνολο της αρμοδιότητας και της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
 
Ψήφισμα
Με το ψήφισμα που υπερψήφισε ζητείται να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ για την αναδιάρθρωση του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις κλιματολογικές συνθήκες, και να συνεχίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς και ενώσεις την προσπάθειά της για να αποζημιωθούν οι αγρότες, είτε μέσα από τον ΕΛΓΑ, είτε μέσα από πρόγραμμα αντίστοιχο των ΠΣΕΑ.
«Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανής η σοβαρότητα της ενασχόλησής μας με το πρόβλημα της δακοκτονίας, όταν και είχαμε παρατηρήσει τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του χρόνου εξασφάλισης της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις παρεμβάσεις της τότε, η πλειοψηφία ήταν μόνη της, καθώς καμία άλλη παράταξη δεν ενδιαφέρθηκε να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της προς όφελος των αγροτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης.
 
Πρόγραμμα δακοκτονίας
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συλλόγων των αγροτών ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «το κακό δεν το ξορκίζεις, αλλά καταθέτεις την πρότασή σου για το πώς το αντιμετωπίζεις. Αυτή είναι η προσέγγιση της Περιφερειακής αρχής και ειδικά όταν το διακύβευμα είναι η ζωή πολλών οικογενειών στην Πελοπόννησο. Δεν μπορεί να ευσταθεί η άποψη ότι καταστραφήκαμε και όλα τελείωσαν. Δεν μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι τα πάντα πρέπει να τα κάνει το κράτος, τη στιγμή που τέτοιες απόψεις έχουν προ πολλού αποδειχθεί εσφαλμένες. Δεν μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι φταίει η Περιφέρεια, τη στιγμή που στην ουσία έχει την εποπτεία του προγράμματος δακοκτονίας και όχι το σχεδιασμό».
«Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα στη δακοκτονία κατά το παρελθόν, αλλά θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει και η περίπτωση αστοχίας του προγράμματος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα καταργήσουμε το πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «ασκούμε με συνέπεια την ευθύνη μας για να διορθώσουμε τις αστοχίες και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος».
Ακολούθως, ανέφερε ότι υπήρξαν Δήμοι, οι οποίοι ενώ αρχικά εγγράφως δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας, καθυστερημένα και όταν πια είχε αρχίσει να εκτελείται το πρόγραμμα, ανακάλεσαν την απόφασή τους.
«Τα αιτήματα των εκπροσώπων των συλλόγων των αγροτών είναι μεν ενδιαφέροντα, απέχουν όμως από τις σύγχρονες ανάγκες» τόνισε ακολούθως ο Περιφερειάρχης και εξήγησε ότι το τέλος δακοκτονίας δεν καταβάλλεται εκεί που δεν γίνεται το πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι «Αλίμονο αν η δακοκτονία αφεθεί πλήρως στο ΥΠΑΑΤ, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος του προγράμματος στη χώρα. Τα προβλήματα δεν λύνονται με ψηφίσματα, αλλά με πολιτικές παρεμβάσεων».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε τέλος ότι από το 2011 η Περιφερειακή αρχή κάνει μεγάλο αγώνα για την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών, των ενώσεων και των συλλόγων, γιατί αποτελεί πολιτική της πεποίθηση ότι μέσα από τέτοιες δομές μπορεί να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία.

Της Βίκυς Βετουλάκη