“Πονοκέφαλος” η μεγάλη μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου, στα 3.60 η τιμή στη Μεσσηνία

“Πονοκέφαλος” η μεγάλη μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου, στα 3.60 η τιμή στη  Μεσσηνία

Μια από τις χειρότερες χρονιές, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, είναι η φετινή για την παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία και γενικότερα στην χώρα μας. Αφενός η επιδρομή του δάκου και αφετέρου οι ανώμαλες κλιματολογικές συνθήκες κάθε άλλο παρά βοήθησαν την ελαιοπαραγωγή.
Δεν  είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι παραγωγοί ελαιολάδου στο Νομό κάνουν λόγο για μείωση της σοδειάς σε ποσοστό περίπου 50% (κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με την περσινή. Κάνουν, παράλληλα, σαφές ότι παρά την κατά 20% – 30% αύξηση της τιμής του ανά κιλό, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί η ζημιά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την τελευταία τετραετία, υπάρχει ήδη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30%.
Την ώρα, πάντως, που οι ελαιοκαλλιεργητές μιλούν για μείωση της παραγωγής κατά 50% σε σύγκριση με το 2015, το ιδιωτικό εμπόριο, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πάντες, υποστηρίζει ότι η μείωση δεν θα ξεπεράσει το 20%, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την απόσταση των απόψεων των δύο πλευρών.
Εάν, πάντως, οι αγρότες δικαιωθούν στις δυσοίωνες προβλέψεις τους, εκφράζονται σοβαροί φόβοι για προσπάθειες ελληνοποίησης ξένων ελαιόλαδων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα ελληνικά λάδια θα εξαχθούν, ως συνήθως, στη γειτονική Ιταλία, η εισαγωγή ξένων στη χώρα μας θα είναι αναγκαία χωρίς, όμως, να συνάδει η ποιότητα με την τιμή του εμπορίου!
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, Κώστα Κατσούλη, ο οποίος χαρακτηρίζει ως εντυπωσιακή τη μείωση στη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται σε μείωση της παραγωγής κατά 50%, αφού η συνολική παραγωγή σε ελαιόλαδο δεν ξεπερνά τους 30.000 τόνους.
Σχολιάζει δε ότι “η τιμή σε σχέση με την περασμένη χρονιά δεν ξεπερνά, αυτή τη στιγμή, τα 3,60 ευρώ σε ό,τι έχει σχέση με τα συμβατικά λάδια, ενώ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ είναι στα 3,85 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές πέρυσι ήταν 3,20 ευρώ για τα συμβατικά και 3,60 ευρώ για τα ΠΟΠ. Είναι τεράστια η ζημιά και πρέπει να αποφύγουμε στο άμεσο μέλλον ζημιές, όπως φέτος που προήλθαν από δακοκτονία”.
Να σημειώσουμε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου το “Θ” τόνιζε ότι “σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ποιοτικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, προκάλεσαν αισθητά τη μείωση της παραγωγής.
Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει και ένας σκεπτικισμός γενικά με την πορεία των τιμών.  Το κλίμα ευφορίας, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνει συγκρατημένο γιατί το εισόδημα του παραγωγού εξαρτάται όχι μόνο από την τιμή αλλά και από την ποσότητα. Έτσι, μπορεί σήμερα να απολαμβάνει υψηλή τιμή, αλλά σίγουρα, δεν έχει την ποσότητα προηγούμενων χρόνων, για να ισχυριστεί κανείς ότι ο…ουρανός είναι καθαρός.
Τέλος, η εμπειρία έχει δείξει ότι η απότομη άνοδος τιμών _εφ΄ όσον δεν πατάει σε στέρεο εμπορικό έδαφος, μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα των εισαγωγών προκειμένου κάποιοι «επιτήδειοι» να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με ελαιόλαδα «άνευ οσμής» της προέλευσής τους”. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη