Οι όροι που θέτει το Τμήμα Περιβάλλοντος
Η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας λιπασματοποίησης- λυματολάσπης από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Καλαμάτας που είναι εγκατεστημένη στη θέση «Μπουρνιά» στο Ασπροχώματος, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.
Η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι που θέτει.
Προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις που θέτε η υπηρεσία είναι:
– Να συμπληρωθεί η μελέτη με στοιχεία της μελέτης αποκατάστασης του ρυπασμένου χώρου από τη διάθεση της παλαιάς ιλύος της Ε.Ε.Λ. Καλαμάτας όπως αυτό έχει διαπιστωθεί και με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στην οποία να καταγράφεται η ακριβής έκταση του προς αποκατάσταση ρυπασμένου χώρου (βάθος, ποσότητα ιλύος για επεξεργασία) και γενικά όλα τα μέτρα αποκατάστασης καθώς και ο τρόπος που θα γίνει η αποκατάσταση. Επιπροσθέτως να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία και να προσκομισθεί βεβαίωση, είτε από πιστοποιημένο κρατικό φορέα ή επιστημονικό – ερευνητικό πανεπιστημιακό εργαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα του ρυπασμένου υλικού, για χρήση αυτού ως υλικό συγκομποστοποίησης.
– Να συμπληρωθεί η μελέτη με στοιχεία στα οποία θα τεκμηριώνεται από τεχνοοικονομικής απόψεως, η επιλογή της διαχείρισης της παλαιάς ιλύος της Ε.Ε.Λ. Καλαμάτας ως η βέλτιστη έναντι άλλων διαθέσιμων τρόπων διαχείρισης της.
– Προ της λειτουργίας της μονάδας να ληφθεί η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του ρυπασμένου χώρου από τη διάθεση της παλαιάς ιλύος της Ε.Ε.Λ. Καλαμάτας.
– Να διασφαλιστεί από την αδειοδοτούσα αρχή ότι η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ αφορά αποκλειστικά και μόνο, βάσει συγκεκριμένου κωδικού Ε.Κ.Α., τη διαχείριση της ιλύος που θα προέλθει από τη διαδικασία αποκατάστασης του ρυπασμένου χώρου διάθεσης της παλαιάς ιλύος της Ε.Ε.Λ, Καλαμάτας.
Απαγόρευση χρήσης άλλων αποβλήτων
– Να διασφαλιστεί με συγκεκριμένο όρο που θα ενέχει και αιτία παύσης λειτουργίας της μονάδας η απαγόρευση χρήσης άλλων εισερχομένων ρευμάτων αποβλήτων, όπως οργανικό υπόλειμμα από Α.Σ.Α, ή άλλου τύπου στερεά απόβλητα (π.χ. ζωικά υποπροϊόντα).
– Να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα στην μελέτη σχετικά με το χρόνο λειτουργίας της μονάδας και τις ετήσιες ποσότητες, τόσο των προς επεξεργασία υλών, όσο και του τελικού προϊόντος.
– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις (προσθήκη απαγωγικών συστημάτων με φίλτρα ενεργού άνθρακα στις στεγασμένες εγκαταστάσεις) προκειμένου να διασφαλιστεί η κατακράτηση οσμών που δύνανται να δημιουργηθούν από τη διαχείριση της ιλύος, τόσο εντός της εγκατάστασης, όσο και εκτός αυτής.
– Κατά την διαδικασία απορρύπανσης του χώρου εναπόθεσης της παλαιάς ιλύος της Ε.Ε.Λ. Καλαμάτας, να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να περιοριστούν δυσάρεστες οσμές και εν γένει οχληρές καταστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την γειτνίαση της περιοχής με αστικής χρήσεως εκτάσεις.
– Να υπάρξει πιστοποίηση του προς διάθεση τελικού κομπόστ και σαφές πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας αυτού κατά τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
– Να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις – εγκρίσεις για την τελική διάθεση του κομποστοποιημένου προϊόντος.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Στο αυριανό περιφερειακό η περιβαλλοντική μελέτη για την ΜΟΛΑΚ
