Σειρά συσκέψεων και συζητήσεων στο Δήμο Καλαμάτας
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και στη Μεσσηνία ήταν αδήριτη αναγκαιότητα, αλλά από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται ότι η δημοσιοποίησή τους δημιούργησε προβλήματα στην πλειοψηφία των χωριών του νομού. Αιτία τα λάθη που έχουν εντοπιστεί, αλλά και ο μικρός χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να υποβάλουν ενστάσεις.
Έτσι, φαίνεται να κυριαρχεί το αίτημα του “παγώματος” της διαδικασίας ή, στη χειρότερη περίπτωση, της ικανοποιητικής χρονικής παράτασης, ώστε να μετριαστούν τα προβλήματα.
Ειδικότερα, προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καλαμάτας, Μεσσήνης, Φιλιατρών, αλλά και Γαργαλιάνων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και στο Δήμο Πύλου- Νέστορος. Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.
Επιπλέον, μεθαύριο Δευτέρα, στις 2.00 μετά το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, με τη συμμετοχή προέδρων Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου και αντικείμενο συζήτησης τους δασικούς χάρτες και τις συνέπειες όσων ορίζονται απ’ αυτούς. Στη σύσκεψη θα υπάρξει συμμετοχή υπαλλήλου της Δασικής Υπηρεσίας.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.
Ειδικά κατά της παράλειψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ΟΤΑ ή περιβαλλοντική οργάνωση ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αντιρρήσεων θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του σε τράπεζα. Το τέλος αυτό ξεκινά από τα 20 ευρώ (για έκταση έως 100 τ.μ.) και αυξάνεται κλιμακωτά, μέχρι τα 3.600 ευρώ (για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων).
Κατόπιν, μέσα στον καθορισμένο χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων, ο πολίτης πρέπει να υποβάλει ταχυδρομικώς ή διά ζώσης υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής του, αντίγραφο του αποδεικτικού υποβολής των αντιρρήσεων, φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του τέλους, τα έγγραφα που επικαλείται στην αντίρρησή του για την απόδειξη έννομου συμφέροντος υπό τη μορφή απλών φωτοτυπιών και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ότι στηρίζει τους ισχυρισμούς του.
Η αιτία, σύμφωνα με την ΕΚΧΑ, για την παράθεση όλων αυτών των εγγράφων και σε φυσική μορφή είναι ότι αυτό διευκολύνει τις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων.
Με τη λήξη της προθεσμίας ο δασικός χάρτης θα κυρώνεται στα κομμάτια του που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις. Παράλληλα, θα ξεκινήσει το έργο των επιτροπών αντιρρήσεων (είναι πραγματικά άξιον απορίας αν αυτή τη φορά η Πολιτεία θα καταφέρει να τις συγκροτήσει), το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες. Κατόπιν θα ακολουθεί η ολοκλήρωση του δασικού χάρτη.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
«Χιονοστιβάδα» αντιδράσεων για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία
