Άλλους… αρμοδίους δείχνει με απάντησή της η ανάδοχος εταιρεία
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε έγγραφο που υπέγραφε ο διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ ΑΕ, Κωνσταντίνος Πετράκης, το οποίο απευθυνόταν στο υπουργείο Υποδομών, γινόταν αναφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα στο Νομό Μεσσηνίας στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής και σε συνάρτηση με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετράκης τόνιζε: «Λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης, προς εξομάλυνση του προβλήματος και προς αποφυγήν παρόμοιων φαινομένων μελλοντικά, θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν νέα τεχνικά και αγωγοί απορροής ομβρίων, εγκάρσια της σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να διευθετηθεί το μείζον ζήτημα των πλημμυρών, που έχουν ως συνέπεια μεγάλες βλάβες τόσο στην υποδομή της σιδηροδρομικής γραμμής όσο και στις παρακείμενες εκτάσεις.
Τα εν λόγω έργα θεωρούμε ότι έπρεπε να έχουν προβλεφθεί, προηγηθεί και πραγματοποιηθεί – από τον αρμόδιο εργολάβο/κατασκευαστή – παράλληλα με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, καθώς τώρα δε θα είχαμε υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες, με την εμφάνιση σοβαρότατων πλημμυρικών φαινομένων».
Σε απάντηση των παραπάνω αιτιάσεων, ο «Μορέας» απορρίπτει όσα ανέφερε ο ΟΣΕ σχετικά με πλημμυρικά φαινόμενα πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σε συνδυασμό με τον αυτοκινητόδρομο.
Σε απαντητικό έγγραφο προς το υπουργείο Υποδομών, που κοινοποιείται και στο Δήμο Καλαμάτας, ο γενικός διευθυντής του «Μορέα», Γεώργιος Συριανός, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι προφανές ότι όταν η λεκάνη απορροής του Παμίσου παροχετεύεται με υπερεπάρκεια από γέφυρες του αυτοκινητόδρομου συνολικού ανοίγματος 103 μ., δε συμβαίνει το ίδιο με την εντελώς ανεπαρκή από πλευράς μεγέθους γέφυρα του ΟΣΕ πλάτους 10 μ., η οποία πρέπει να παροχετεύσει την ίδια ποσότητα.
Αποτέλεσμα ήταν κατά την πλημμύρα της 6ης.9.2016 η γραμμή του ΟΣΕ να λειτουργήσει σαν τεχνητό φράγμα στην περιοχή Αγίου Φλώρου – Παμίσου, η στάθμη των υδάτων στην περιοχή της γέφυρας του ΟΣΕ, ανεπαρκούς διατομής, να ανέλθει σχεδόν μέχρι το ύψος των σιδηροτροχιών και να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή ανάντη της γραμμής και της υπόψη γέφυρας του ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητόδρομου στον οποίο διεκόπη η κυκλοφορία επί αρκετές ώρες, με σοβαρές επιπτώσεις, μέχρις ότου το εύρος των 10 μ. της γέφυρας του ΟΣΕ να παροχετεύσει σταδιακά τα συσσωρευμένα ύδατα της ανάντη τεράστιας λεκάνης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επίσης σε όλες τις άλλες, όπου η σιδηροδρομική γραμμή ευρίσκεται κατάντη του αυτοκινητόδρομου (όπως αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο του ΟΣΕ), ο ΜΟΡΕΑΣ κατασκεύασε υποδειγματικά τον αυτοκινητόδρομο σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, παροχετεύοντας ανεμπόδιστα τα ύδατα από ανάντη προς κατάντη σε κάθε θέση, χωρίς να “γεννάει” νέα ύδατα και μη διαταράσσοντας καθόλου τη δίαιτα των ομβρίων. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα μεταξύ αυτοκινητόδρομου και γραμμής του ΟΣΕ όταν και όπου παρουσιάζονται, έχουν συγκεκριμένες αιτίες απολύτως εκτός ευθύνης ΜΟΡΕΑ.
Για τους λόγους αυτούς είναι προφανώς απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μεταξύ των οποίων και η εκτέλεση των απαραίτητων αγωγών ομβρίων εγκάρσια της σιδηροδρομικής γραμμής από τους καθ’ ύλην αρμοδίους προς τούτο φορείς».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Στην… αντεπίθεση o «Μορέας» για τα αντιπλημμυρικά στην Καλαμάτα
