Σ. Φάμελλος: Υλοποιείται η μεγάλη τομή των δασικών χαρτών


«Έπειτα από πολλά χρόνια καταφέραμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου, το οποίο ήταν και πάγιο αίτημα του χώρου της Αριστεράς και της Οικολογίας, αλλά και όλων των δυνάμεων που διεκδικούσαν το κοινωνικό κεκτημένο στη χώρα μας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τους Γ. Τραπεζιώτη και Πρ. Αγγελόπουλο για την κατάρτιση των δασικών χαρτών, των οποίων έχει ξεκινήσει η ανάρτηση.
«Η διαδικασία προβλεπόταν με νόμους και του 1998 και του 2013, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη στο πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., γιατί μέσα από παρατάσεις και εξυπηρετήσεις ικανοποιούσαν με πελατειακές σχέσεις ένα ακροατήριο, το οποίο όμως παρέμενε έτσι έρμαιο στα χέρια τους. Εμείς προχωρήσαμε σε αυτή τη μεγάλη τομή, με νόμο που καταθέσαμε από τον Μάιο», είπε ο κ. Φάμελλος.
Όπως είπε, με το νέο νόμο δίνεται περιθώριο επιπλέον 15 ημερών για να κατατεθούν αντιρρήσεις, ενώ σε αντίθεση με ό,τι φημολογείται, το τέλος αντιρρήσεων μειώνεται.
«Οι δύο βαθμίδες για τα πρώτα στρέμματα είναι 20 και 40 ευρώ. Όταν μια έκταση ξεπερνάει τα 5 στρέμματα το κόστος είναι στα 135 ευρώ. Υπάρχει ένα μεγάλο τέλος αντιρρήσεων, που ανέρχεται στα 3.600 ευρώ, αλλά μιλάμε για δασικές εκτάσεις πάνω από 300 στρέμματα», σημείωσε ο αν. υπουργός.
Πρόσθεσε επίσης ότι από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντιρρήσεων εξαιρούνται όσοι διαμένουν σε περιοχές κατοικίας, σε περιοχές που υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις, ακόμα κι αν δεν είναι στο σχέδιο, σε περιοχές εποικισμού και, τέλος, σε όλες τις περιοχές που οι πράξεις των δασαρχείων τα τελευταία 70 χρόνια έχουν παραχωρήσει ή χαρακτηρίσει την περιοχή. «Άρα όσοι ήδη αντιστοιχούν σε κάποιο λάθος από πλευράς Δημοσίου δε θα πληρώσουν τέλος αντιρρήσεων», υπογράμμισε ο υπουργός.  «Δεν είναι αληθές ότι επιβάλλεται χαράτσι, το αντίθετο, έχουμε μειώσει το κόστος αντιρρήσεων που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.
 Ο κ. Φάμελλος αναγνώρισε ότι θα προκύψουν ζητήματα προς επίλυση σε περιοχές που υπάρχει ή έχει εγκαταλειφθεί αγροτική δραστηριότητα. «Κάποιες περιοχές έγιναν αγροί ενώ ήταν δάση, ή άλλες έγιναν δάση ενώ ήταν αγροί επειδή εγκαταλείφθηκαν. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, για να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, υπάρχει ήδη νομοθεσία για το πώς μπορεί μια έκταση που έχει ήδη εκχερσωθεί, να αγοραστεί νόμιμα από τον αγρότη που την καλλιεργεί, ή να περάσει στη χρήση του και στην κυριότητά του, να μην έχει δηλαδή το βάρος του χαρακτηρισμού.
Εμείς συζητάμε να γίνει ακόμα πιο εύκολη αυτή τη διαδικασία και να μην έχει εφάπαξ ποσό, να πηγαίνει στις 100 δόσεις», ανέφερε σχετικά ο υπουργός, με γνώμονα όπως είπε την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.   
«Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια στις περιπτώσεις εμπορικής και οικιστικής αξιοποίησης του δάσους, με καταπατήσεις για βίλες και μεζονέτες, εκεί θα υπερασπιστούμε και το δάσος αυτό καθαυτό ως περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε.
Α.Π.